ПРЕПРЕКУ ТРЕБА ПРЕСКОЧИТИ... Пава Новаков Чабриловски

Панчево

Пава Новаков Чабриловски, председница Извршног одбора Националног савета ромске националне мањине и координаторка за ромска питања ГУ града Панчева

КАД ПОСТАВИШ ЦИЉ И ХРАБРО КОРАЧАШ ПРЕМА ЊЕМУ…

• Кроз реализацију своје стратегије, Град Панчево је доста урадио са ромску националну мањину
• Доста тога је урађено и уз подршку Националног савета ромске националне мањине
• У време актуелног ванредног стања, свака помоћ ромским породицама је добродошла
  • Када ми неко постави питање чиме се бавим, морам добро да размислим шта бих навела као своје занимање. А то је тако зато што има више послова којима се бавим од којих ми је сваки подједнако важан. Наиме, ангажована сам као координатор за ромска питања при Градској управи града Панчева, у Националном савету ромске националне мањине сам председница Извршног одбора, а и власница сам предузећа „Пава плус“. Ипак, оно на шта сам најпоноснија је чињеница да сам мајка две здраве и успешне девојке. Моја енергија, оптимизам, радни елан су божји дар, као и то да сам саткана тако да имам изражену емпатију – каже Пава Новаков Чабриловски, одговарајући на нашу молбу да нам каже нешто најосновније о себи. Како она даље каже, рођена је пре пола века у патријархалној ромској породици у којој је васпитана да су поверење, солидарност, поштење и љубав најзначајније људске особине. Одрастајући у Банатском Новом Селу, где је завршила основну школу, међу вршњацима је имала припаднике многих националних заједница са којима је остварила пријатељске везе за цео живот, што јој је учврстило убеђење да различитости треба да се поштују. Пава је данас по образовању мастер економије и како са поносом каже, може да послужи као добар пример за све жене, а посебно Ромкиње да, ако буду одлучне, свестране, ако поставе циљ и храбро корачају према њему, успех је сигурно ту.

  • Кроз своје активности у Градској управи Панчева пратим реализацију Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња, за период од 2020. до 2025. године, у оквиру које су приоритетни циљеви добили подршку из градског буџета. Тако Град обезбеђује средства за набавку уџбеника ромским ученицима од предшколског припремног програма до средњег образовања, а обезбеђена су и средства за плаћање такси за издавање личних докумената Ромима, што је практично омогућило да у граду немамо правно невидљивих лица. Поред тога, награђују се и успеси ромских ученика, што представља и најбољи вид мотивације за њих – наводи наша саговорница, али додаје да, нажалост, велики број ромских породица које користе социјалну помоћ, због својих ниских квалификација, на тржишту рада нису у могућности да нађу посао и поред подстицајних програма НСЗ и донаторских кућа која обезбеђују средства за Роме који имају пословну идеју и жељу да покрену свој бизнис.

  • Свакако, кад је ромска заједница у питању, треба се фокусирати на образовање, јер је то једини начин да се наша заједнца извуче из зачараног круга сиромаштва. Важно је да истакнем колико су ромски ученици напредовали од увођења афирмативних акција које се користе приликом њиховог уписивања у средње школе и факултете. Данас у Панчеву имамо 115 ученика који похађају средње школе, имамо седам студената и једну дипломирану студенткињу, која је већ нашла своје место у друштву, бори се за људска права и ми смо поносни на њу – објашњава наша саговорница и изражава наду да ће оваквих светлих примера бити и убудуће.

Кад је реч о Националном савету ромске националне мањине, наша саговорница, која иначе председава Извршном одбору овог тела, она каже да је то кровна организација ромског народа у Србији, владино тело које има ингеренције у четири области: култури, образовању, информисању и службеној употреби језика.

  • Држава је препознала потребе и проблеме ромске заједнице и усвојила је Стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период од 2015. до 2025. године. За праћење реализације Стратегије формирано је Координационо тело. Много тога позитивног урађено је на унапређењу положаја ромске националне заједнице, основали смо ромске културне центре у Нишу и Панчеву, обезбедили смо стамбене просторије за ромске породице у Бору, Старој Пазови, Свилајнцу, Оџацима, све то уз подршку Владе Републике Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и донатора. Ромска национална заједница је дисперзивна тако да смо од именовања новог руководства Националног савета обишли Роме у свим крајевима Србије, са циљем да се уверимо на терену са каквим се проблемима они суочавају – наводи Пава Чабриловски и додаје да се разговарало са представницима локалних самоуправа на који начин ублажити и превазићи ове проблеме.

„Пава плус“ д.о.о. је предузеће, чији је наша саговорница оснивач и власница већ 11 година. Оно се бави услугама одржавања хигијене и током ових година рада учествовало је у програмима подршке „ЕУ овде смо заједно“ у оквиру које је добило техничку подршку, проширило пословање и запослило нове раднике, као и програме подршке НСЗ. – Уз ове подршку, коју сам навела, ту су и важна признања за наш рад: 2015. године смо добили признање од стране шефа ЕУ у Србији Мајкла Девенпорта, као једно од најбољих предузећа која запошљава Роме и Ромкиње. Пословно удружење предузетница Србије доделило ми је титулу „Жене змаја“ за 2018. годину. Ово су важна признања која су ме мотивисала да радим још више и боље и да пред сваком препреком не застанем већ да је прескочим – додаје Пава Новаков Чабриловски.

Наша саговорница напомиње да је ово тешко време када су се наша држава и цео свет нашли у борби са невидљивим непријатељем, када је важно показати хуманост и солидарност. Док је одржавање личне хигијене и прања руку једно од најважнијих препорука стручњака у борби против вируса, велики број Рома живи у неформалним насељима без воде и струје, а тиме и без основних хигијенских услова што им само отежава животне прилике. Велики број ромских породица су корисници новчане социјалне помоћи међутим има и оних који нису остварили право на овакву помоћ због бројних разлога. Сада треба обратити пажњу и на њих и уврстити их у категорију којој је помоћ неопходна, сматра она.

  • Моје предузеће је мало, али великог срца. Заједно са својим запосленима донирали смо за 100 ромских породица хигијенске пакете, заштитне маске и рукавице, у жељи да им помогнемо и покажемо да неко мисли на њих и да нису сами. Апелујем на свије колеге предузетнике да својим скромним доприносима помогну онима којима је помоћ у овом тренутку најпотребнија. Олакшајмо некоме ове тешке дане а предузеће „Пава плус“ наставља са хуманитарним акцијама. Ово нам је била прва, али сигурно не и последња акција – напомиње Пава Новаков Чабриловски.

В. Илић

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево