ОПТИМИСТА... Жељко Јелкић

Разговор с поводом

Жељко Јелкић, председник Већа савеза самосталних синдиката града Панчева и општина Ковин, Ковачица и Опово

НАДАМ СЕ БРЗОМ ОПОРАВКУ ПРИВРЕДЕ

• Наш примарни циљ сада је да наши суграђани и наши чланови сачувају своје здравље, да сачувају и своја радна места и да буду адекватно награђени за своје додатно ангажовање током овог ванредног стања – каже Жељко Јелкић

–  Занимљиво је да нас је, на почетку мог мандата десила оваква ситуација која је утицала на све нас и која је свакако до сада незабележена. Сви смо у специфичној ситуацији у којој нас је ова глобална памдемија уздрмала. Оно чему се надам је брзи опоравак привреде у граду, да ће се привреда успети да се врати у своје нормалне токове – каже председник Већа ССС за Панчево Жељко Јелкић, који је крајем јануара дошао на место председника Већа савеза самосталних синдиката града Панчева и општина Ковин, Ковачица и Опово. Он додаје да се, и поред ванредних мера, ова синдикална организација мора прилагодити новим околностима и да мора наставити са својим радом и активностима. Како Јелкић каже, синдикат се прилагодио мерама које је расписала Влада Србије по питању мера заштите попут социјалног дистанцирања, али и ангажовања запослених по потреби.

  • Све ове мере не спречавају синдикат да обавља своју основну фукцију, а то је заштита права запослених. Организовали смо рад по сменама тако да увек некога има у синдикату, што јесте важно пошто многи запослени имају обавезу да и у овим ванредним оклностима и даље раде. Поред здравствених радника, ту су и запослени у продавницама, банкама, поштама, инспекцијским службама и наравно, јавно-комуналним предузећима. Ми смо наш рад тако организовали да смо у стању да помогнемо нашим члановима којима би права могла бити угрожена новонасталом ситуацијим. Колико ћемо у томе успети, највише зависи од наше комуникације са основним синдикалним организацијама и са самим запосленима – напомиње први човек панчевачког Савеза самосталних синдиката и додаје да већих проблема, осим спорадичних нема. Оно што је сада приоритет синдиката јесте заштита запослених по питању заштите њиховог здравља и заштите на раду. Он подсећа да ми у граду, поред јавних служби, имамо и процесну индустрију, која није прекидала свој рад, а оно што у синдикату знају јесте да су сви они добро снабдевени заштитним средствима, да им зараде нису мењане, али додаје да се нада да ће послодавци прихтавити предлог синдиката да сви ови запослени који су били на раду током ових ванредних околности буду додатно награђени што су они, својим ангажовањем и заслужили, продавнице су снабдевене, град је чист и готово нормално функционише.
РЕЧ-ДВЕ И О…
  Жељко Јелкић је рођени Панчевац, у овом граду је одрастао и завршио основну и средњу школу, а по образовању је инжењер електротехнике са завршеном вишом електротехничком школом. На изборима за председника Већа Савеза самосталних синдиката града Панчева и општина Ковин, Ковачица и Опово одржаним крајем јануара, на месту председника заменио је дотадашњег председника Миланка Бодирогу. Како сам каже, синдикатом се бави већ двадесетак година и прошао је од места председника основне организационе јединице синдиката у ЈКП “Грејање”, где је запослен, до функције потпредседника у претходном сазиву.
  • Нисмо имали већи број прекида уговора о раду јер је већина послодаваца све ово успела да премости годишњим одморима, неплаћеним одсуствима, слободним данима или другим законским могућностима. Како ће се све на крају разрешити показаће реализација мера Владе Републике Србије, за коју наш синдикат сматра као добар потез, за тренутну ситуацију пошто ће привреди олакшати функционисање у ситуацији када је дошло до прекида и производње и пласмана. Сведоци смо да су многа мала и средња предузећа и занатлије затворени и не раде и њиховим запосленима ће исплата минималца, на који су плаћени сви порези и доприноси као подршка државе свакако значити. Надамо се да ће све то бити и релизовано како је најављено и да неће бити злоупотреба од стране послодаваца – каже председник Јелкић и напомиње да ће и Град и привреда Панчева претрпети одређену штету због ове пандемије, али изражава и наду да ће тај ударац бити амортизован најављеним економским мерама Владе и да ће се сва предузећа успети да се врате у нормалу без већих пследица.

  • Наш примарни циљ сада је да наши суграђани и наши чланови пре свега, сачувају своје здравље, да сачувају и своја радна места и да буду адекватно награђени за своје додатно ангажовање током овог ванредног стања и да се све на крају врати у неко нормално стање на које смо сви навикли. Незгодно је прогнозирати како ће се све то одвијати, али сигурно је да ће се ове мере полако ублажавати, али и да ћемо се сви морати навићи на то да ће још неко време неке од мера и даље бити обавезне како би се сачувало наше здравље. Надамо се да ће се све што брже вратити у нормалу, држава је обећала да ће у томе помоћи, а како ће се све одвијати ћемо тек видети – оцењује наш саговорник и додаје да нам сада предстоји Празник рада који ћемо, по свим најавама, такође прославити у мерама забране кретања, што је свакако јединствен случај. Како он каже, сви грађани, као и синдикат и његови чланови су навикли да Први мај прослављају на уранцима или синдикалним шетњама а како се чини, та традиција се ове године неће остварити.

  • Надам се да ћемо у сарадњи са вишим организацијама синдиката организовати неко дружење чланства, макар и на интернету како би овај празник обележили у складу са традицијом. Оно што је сигурно је да смо се први пут нашли у оваквој ситуацији на коју нису навикле ни моје далеко искусније колеге, али ми је свакако њихова помоћ и подршка у свему овоме драгоцена како би овај период превазишли што лакше – закључује наш саговорник и напомиње да је он увек оптимиста, па тако има очекивања да ће се све веома брзо вратити у нормалу, са што мањим последицама на привреду и запослене у нашем граду. Јелкић додаје да после смиривања ситуације, организацију синдиката очекују избори за Веће Војводине и Веће синдиката Србије, који су били планирани за март месец али који су одложени због пандемије корона вируса и прописаних мера Владе републике Србије.

И. Владан