ЗА ПОЧЕТАК... спот о Панчеву да гости знају „с ким имају посла“

Панчево

Међународни пројекат „Путујућа срца – од Србије до Словеније“

ДРУЖЕЊЕ КОЈЕ ОСТАВЉА ТРАЈНЕ ТРАГОВЕ

• Ова сарадња траје неколико година уназад и наша деца су одлазила у Птуј, тако да су сада једва дочекали своје другаре – истакла је мр Татјана Божић на пријему наставника и ученика из Словеније

У Панчево су, у оквиру релаизације међународног пројекта „Путујућа срца – од Србије до Словеније“, допутовали наставници и ученици две основне школе из Словеније, за које је мр Татјана Божић, чланица Градског већа задужена за образовање, организовала пригодан пријем.

Гости из Словеније долазе нам из Птуја и из Мајшперка. Ова сарадња траје неколико година уназад и наша деца су одлазила у Птуј, тако да су сада једва дочекали своје другаре. Сарадња између панчевачких и словеначких школа је у оквиру пројекта „Пyтyјyћа срца – од Србије до Словеније“. Планирано је да се тај пројекат, колико сам сад чула на састанку, прошири и на Црну Гору. Гости су током пријема могли да виде кратак спот о Граду Панчеву и презентацију о нашим школама и надам се да су задовољни и да ће се лепо провести током овог дружења – изјавила је мр Татјана Божић

Роберт Мурко, директор школе из Птуја, истичући задовољство гостопримством на које је наишао, рекао је да је „веома важно што су наши ђаци од својих вршњака из школе „Олга Петров“ осетили неизмерну топлину, која је свима пријала. Када су први пут дошли били су мало стегнути, збуњени, али сада влада раздраганост при сваком сусрету.“

Гости Основне школе „Олга Петров“ у Банатском Брестовцу и Основне школе „Свети Сава“ у Панчеву су наставници и ученици из основних школа „Видем“ и „Мајшперк“, а сарадња ове четири школе успешно се одвија већ више година, да би се 2018. године и збратимиле. Словеначки основци, њих 20, биће смештени код родитеља својих другара из Банатског Брестовца и Панчева.

Сврха овог пројекта је размена искустава ученика и наставника из два различита школска система, упознавање словеначких ученика са српским језиком, као и заједнички часови енглеског језика. Осим тога, гости из Словеније имаће прилику да се упознају са културом и традиционалним вредностима српског народа, као са културним знаменитостима града Панчева. Госте из Словеније очекује вожња катамараном и кајаком по Тамишу, посета Народном музеју, бициклијада на Барутани, а за крај и вече фолклора у Културном центру.

Циљ свега је јачање међусобних веза и пријатељстава, а све кроз заједничка дружења и разменом међусобних искустава и утисака.

Сарадња ових збратимљених школа се овим не завршава, она ће бити настављена и то са новим садржајима који ће бити договорени током четвородневне посете словеначких ученика и наставника Панчеву и Банатском Брестовцу.

(Фото: Мој крај)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево