Београд

ГАСПРОМ ЊЕФТ“ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „ДУША СРБИЈЕ“

• Изложба је посвећена изради јединственог мозаика главног православног храма у Србији – Храма Светог Саве

Компанија „Гаспром њефт“ је у Руском дому у Београду отворила изложбу „Душа Србије“ посвећену изради јединственог мозаика главног православног храма у Србији –Храма Светог Саве. Свечаном отварању изложбе присуствовали су епископ Српске православне цркве, настојатељ Храма Светог Саве, Стефан, заменик генералног директора „Гаспром њефта“ за комуникације Александар Дибаљ и Николај Мухин, академик Руске академије уметности, аутор мозаика.

Храм Светог Саве је највећи православни храм на Балкану и један од највећих у свету. Подигнут је у част Светог Саве (1175–1236), оснивача и првог архиепископа Српске православне цркве, на месту на коме су османске власти спалиле његови мошти 1594.г. Изградња храма је почела 1935. године, али је одложена због избијања Другог светског рата. Изградња храма је настављена 1989. године, а активна фаза изградње почела је тек 2004. године.

Влада Србије, Српска православна црква и „Гаспром њефт“ су 2014. године приступили реализацији крупног пројекта израде мозаика за храм Светог Саве. „Гаспром њефт“ је уложио 10 милиона евра у радове на изради мозаичке декорације главне куполе, олтарског простора и централног дела храма, а учествовао је и у свим фазама пројекта.

Најсложенији мозаици у Храму Светог Саве спадају међу највеће у свету – њихова укупна површина износи више од 15 хиљада квадратних метара. Током 6 година, 70 руских и српских мајстора радило је на изради мозаика унутрашње декорације под руководством Николаја Мухина. Уметници су се инспирисали наjбољим примерима византиjске и средњовековне српске уметности. Мозаик je израђен у московским радионицама Руске академије уметности. Затим су велики фрагменти мозаичких сижеа допремљени у Београд. Укупна тежина целог мозаика премашила је 300 тона. Радови на изради унутрашње декорације у потпуности су завршени 2021. године, чиме је фактички завршена изградња храма Светог Саве. Епископ ремезијански Стефан: „Храм Светог Саве није само наш понос, духовни и културни центар Београда, већ и право чудо архитектуре. Драго нам је што ће пројекат Душа Србије“ омогућити да његову лепоту и грандиозност покажемо свима. Сигуран сам да пројекат неће оставити равнодушним ни наше парохијане ни госте града који ће захваљујући овом прелепом путовању кроз „Душу Србије“ моћи боље да упознају храм и историју његовог настанка.”

Александар Дибаљ, заменик генералног директора „Гаспром њефта“ за комуникације: Више од 12 година, заједно са нашим српским партнерима, реализујемо пројекте из области културе и очувања историјског наслеђа. Израда мозаика за куполу Храма Светог Саве била је наше најважније достигнуће у овом периоду. Поносни смо што смо учестовали у изградњи главног храма Србије који је постао симбол духовног јединства наших народа“.

Николај Мухин, академик Руске академије уметности, аутор пројекта унутрашње мозаичке декорације Храма Светог Саве:,,Цела православна Србија је чекала да се лепота Храм Светог Саве увелича унутрашњом декорацијом. Ово је постао пројекат мог живота. Никад се у историји хришћанства у овако кратком року нису завршавали слични проjекти. Обично су траjали столећима. Надамо се да ће Храм бити ускоро освештан и да ћете моћи да уживате у лепоти коjу смо заjедно створили за Србију и цели православни свет“.

Гаспром њефт“ је један од највећих страних инвеститора у Србији. Компанија од 2009. године спроводи програм друштвених иницијатива „ЗАЈЕДНО!“, која обједињује културне, образовне, спортске и добротворне пројекте „Гаспром њефта“ у Србији. Поред израде мозаика за храм Светог Саве, „Гаспром њефт“ помаже у реконструкцији и рестаурацији историјских споменика, подржава културне пројекте, укључујући музички фестивал «Kustendorf CLASSIC» који се одржава са ппознатим редитељем Емиром Кустурицом, истраживачке и образовне пројекте.

Гаспром њефт“ је на изложби представио и виртуелну екскурзију кроз Храм Светог Саве, израђену на основу дигиталних фотографија високе резолуције. Интерактивни дигитални пројекат www.svetogsave.com омогућиће вам да видите мозаик храма у опсегу од 360 степени и то увећаног 100 пута и са резолуцијом од преко 25 милијарди пиксела.

Изложба „Душа Србије“ трајаће од 16. септембра до 30. октобар 2022. године. Улаз је слободан.

ОНЛАЈН ПРОЈЕКАТ «ДУША СРБИЈЕ»

„Душа Србије“: велики онлајн пројекат који открива и приказује историју јединственог мозаика који је израдио тим српских и руских уметника у Храму Светог Саве у Београду

Креативна лабораторија „Гигарама“ и компанија „Гаспром њефт“, добитници међународне награде WebbyAwards,  представљају мултимедијални онлајн пројекат „Душа Србије“. Пројекат се налази на сајту svetogsave.com и доступан је свим корисницима интернета. Гигапикселна панорама највеће резолуције до најситнијих детаља приказује главни украс Храма Светог Саве – његов мозаик. Овај златни мозаик израдио је тим руских и српских уметника од 50 милиона фрагмената на основу средњовековних балканских и византијских традиција.

Пројекат је адаптиран за све дигиталне уређаје како би преглед био брз и једноставан. Његова важна мисија није само да до детаља прикаже грандиозни мозаик, већ и да открије замисао стваралаца и уметника коју су унели у приповедање. Аутори пројекта воде гледаоца на такав начин да он може за кратко време да урони у историју и разуме све смисаоне и тематске приче мозаика. У сваком тренутку корисник има приступ прегледу од 360 степени са могућношћу 100-струког повећања било ког дела мозаика. Ради лакоће, у пројекат је интегрисан аудио водич на руском, српском и енглеском језику.

Историја стварања виртуелне екскурзије „Душа Србије“

Пројекат који је реализован од стране тима „Гигараме“ и „Гаспромњефта“ омогућава да се мозаик посматра у свим деловима и открије смисао његових тематских прича. Сферна панорама мозаика са резолуцијом већом од 25 гигапиксела сачињена је од 600 фотографија високе дефиниције. Током рада у храму, камера је подигнута на висину од 10 метара, а снимање је трајало непрекидно више од 10 сати. Како би могао да исприча о значењу верских предмета, тим је сарађивао са водећим стручњаком Руске академије уметности за православни иконопис, доктором историје уметности Ирином Бусевом-Давидовом.

Епископ ремезијански Стефан:

Храм Светог Саве није само наш понос, духовни и културни центар Београда, већ и право чудо архитектуре. Драго нам је што ће пројекат „Душа Србије“ омогућити да покажемо његову лепоту и грандиозност свима који још не могу да дођу у нашу земљу и виде га својим очима. Сигуран сам да пројекат неће оставити равнодушним ни наше парохијане ни госте града који ће захваљујући овом “прелепом путовању кроз Душу Србије” моћи боље да упознају храм и историју његовог настанка”.

Генерални директор лабораторије „Гигарама“, Марат Сајченко:

„Ово је за нас изузетно велики и занимљив пројекат. Проучавајући историју храма одмах смо дошли на идеју да пренесемо причу о унутрашњој декорацији храма, његовој уникалности, грандиозности. Наш циљ је да прикажемо грандиозно дело многих талентованих људи, уметника, мајстора, историчара и инжењера који су радили на стварању храма и његовог мозаика.У томе нам је помогло богато искуство рада са визуелним форматима – створили смо гигапикселну панораму, укључивши у њу историјско приповедање и аудио пратњу. За то смо написали специјални сценарио који корак по корак посматрачу открива сву драматику мозаика“.

Заменик генералног директора „Гаспром њефт“ за комуникације, Александар Дибаљ:

„Храм Светог Саве је заиста душа Србије – главни културни и религиозни симбол земље. Због тога смо у нашем дигиталном пројекту желели да пренесемо пре свега емоционални доживљај лепоте и величине храма, како би свако могао да их осети у целини и појединачним детаљима, прожет снажном енергијом и атмосфером. Срећни смо што смо успели не само да учествујемо у стварању грандиозног уметничког дела, већ и да пружимо могућност најширем аудиторијуму широм света да га види“.

О лабораторији „Гигарама“

Web-лабораторија „Гигарама“ улази у састав медијахолдинга NewsMedia. Компанија је специјализована за израду ауторских пројеката кроз откривање теме, историје или догађаја кроз урањање у напредне визуелне формате, а такође помоћу нелинеарне конструкције приповедања. „Гигарамини “ пројекти награђени су најпрестижнијом премијом у области Интернета WEBBY AWARDS, као и престижним наградама FWA и CSS Design.