Панчево

Међународни бијенале уметничког дечјег израза – БУДИ, од 15. маја до 15. јуна

МАЛЕ ЛУДОСТИ – ВЕЛИКЕ МУДРОСТИ

• У фокусу овогодишњег програма је италијанска култура и уметност, а манифестација се реализује под покровитељством Града Панчева, у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду и Министарством за културу и информисање

Међународни бијенале уметничког дечјег израза – БУДИ одржаће се девети пут, од 15. маја до 15. јуна, у организацији Културног центра Панчева. Овогодишње издање носи назив „Мале лудости – велике мудрости” и инспирисано је најпознатијим италијанским лутком на свету, Пинокијем. У фокусу овогодишњег програма је италијанска култура и уметност, а манифестација се реализује под покровитељством Града Панчева, у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду и Министарством за културу и информисање. У данима трајања манифестације, на репертоару је више од 50 бесплатних програма за децу, младе и родитеље.

Свечано отварање манифестације заказано је за суботу, 15. мај у 18.00, у Галерији савремене уметности, изложбом награђених радова са 9. БУДИ конкурса. У исто време у Фоајеу Културног центра Панчева биће отворена изложба „Око мене” Андрее Крнетић Грбић.

Осим две изложбе у оквиру церемоније свечаног отварања манифестације, на програму је и отварање изложбе илустратора за децу под називом „Закорачи у нашу причу, у четвртак, 20. маја, у фоајеу Културног центра. Дан касније, у простору Кафе Галерије биће отворена изложба филмских плаката Стевана Алексића, а прве самосталне изложбе у БУДИ  павиљону у Народној башти у Панчеву имаће и младе ауторке Анђела Петровић и Дуња Драгаш. Изложба фотографија „Лудости и еколошке мудрости”, настала у  сарадњи Фото савеза Србије и Завода за јавно здравље из Панчева биће отворена у среду, 2. јуна, у 18 сати у фоајеу Културног центра.

Позоришни програм 9. БУДИ-ја доноси премијеру представе „Ја сам Акико” Стефана Тићмија, у режији Миље Мазарек и у копродукцији дечје сцене „Пођи туда…” Културног центра Панчева и фестивала еколошког позоришта ФЕП, у уторак, 25. маја у 19 сати. На програму манифестације су и гостујућа извођења представа „Аll yоu nееd is lovе” и „Shакеspеаrе tribuте bаnd”студената Академије уметности Нови Сад, „Маx Метаliк” Позоришта лутака „Пинокио” (4.6. у Тржном центру Биг), као и „Оживљени лутак” Аlеgrетто театра из Вршца (субота, 5.6.).

Филмски програм БУДИ-ја представиће неке од најпознатијих италијанских филмова за децу, међу којима су „Пинокио”, „Чувена инвазија медведа на Сицилију”, „Зозонци у земљи ветра”, „Опуштено!”, и „Мој брат јури диносаурусе”.

У оквиру књижевног програма манифестације, најмлађој публици биће представљено више од 10 књига, међу којима и „Храбре игреРоберта Пјуминија, „Скачи брате Сузане Тамаро, „Црна птицаАлександре Јовановић, „Мостови пријатељстваПредрага Старчевића, „Зелена гусеницаЂована Монтегаца, „Ратници дугеГабријеле Клима, „Хоћеш ли да се играмоКлаудије Порта, а на програму је и вишедневни онлине програм „Читам, слушам и разумем”, који ће водити Јелена Ангеловски.

У оквиру музичког БУДИ програма наступиће Тамбурашки оркестар и ђаци Музичке школе „Јован Бандур”, дечји хор „Vоkаl kids” и оркестар „Brаs piliii”.

Посебан сегмент програма чине едукативне и креативне радионице за децу и  родитеље. Програм „Родитељски у сред среде” одржаваће се сваке среде од 19 сати у Галерији Бате Михајловића, а угостиће врсне предаваче и едукаторе из Центра за маме, Новак Ђоковић Фондације и других релевантних организација.

Церемонија свечане доделе награда заказана је за петак. 4. јун у 19 сати, на платоу Тржног центра Биг.

•••
БУДИ – Бијенале уметничког дечјег израза, је међународни фестивал посвећен дечјем стваралаштву и стваралаштву за децу. Главни циљеви БУДИ су приближавање уметности и културе деци, превазилажење баријера, охрабривање креативности код најмлађих, промоција и развој талената код деце у различитим областима креативности, повезивање и упознавање деце с другим културама, као и подршка инклузији маргинализованих група деце.

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево