ПО ЖЕЉИ ГРАЂАНА... Александар Стевановић и Никола Стојилковић на „ојачаном“ катамарану

Панчево

Нови мотори за катамаран „Панука“ омогућују сигурнију пловидбу и проширење туристичке понуде

У СКЛАДУ СА НОВИМ ТРЕНДОВИМА У ТУРИЗМУ

• Туристичка организација града Панчева спремна је за нову туристичку сезону, а сигурнију и безбеднију вожњу гарантују и нови мотори који су купљени захваљујући градским властима

Градоначелник Панчева Александар Стевановић, заједно са директором Туристичке организације града Панчева Николом Стоилковићем, пловио је катамараном како би се упознао и сам са новом туристичком понудом у области наутичког туризма и сазнао нешто више о новим моторима за катамаран, који су купљени средствима Града Панчева.

Александар Стевановић је подсетио  да је катамаран купљен по жељи грађана и изразио велико задовољство што се показало да је та инвестиција била вишеструко оправдана и потребна граду.

-У нашем граду се јавила потреба за развојем наутичког туризма. Ми смо се, у разговорима с Туристичком организацијом града Панчева, распитивали шта је то што је потребно нама као граду како бисмо наутички туризам подигли на један виши ниво. Град Панчево је у претходне три године доста уложио у катамаран „Панука“, али и у друге ствари које су везане за функционисање Туристичке организације града Панчева, која је носилац развоја тог дела туризма у нашем граду. У разговору крајем прошле године дошли смо до тога да мотори који су тада били постављени на катамарану нису били довољно јаки да испуне све захтеве који су везани за број полазака и тура које би Туристичка организација града Панчева реално могла да спроведе. С тим у вези смо  определили два милиона динара за ову инвестицију, односно за куповину два нова мотора, монтирана на градски катамаран, што је, иначе, морам да напоменем,  била жеља наших суграђана да се купи. На тај начин  унапредили смо градски катамаран и омогућили Туристичкој организацији града Панчева да у будућности може лепоте нашег града, и више и чешће, да покаже грађанима и туристима, али и да прошири своје руте. Сада ће још више моћи да се покаже све оно чиме град Панчево, као град који излази на две реке, располаже и створени су услови да то буде доступно како нашим суграђанима, али и у складу са епидемиолошком ситуацијом која нас је пратила прошле године, а ево и у овој години,  јавила се потреба и домаћих туриста, из других градова, да и њима пружимо могућност да могу са реке да виде какве су то лепоте са којима град Панчево располаже, рекао је Стевановић, подсећајући и на планове локалне самоуправе да се у овој години додатно среди Тамишки кеј, како би љубитељи реке могли да уживају и на обалама Тамиша.

НОВИ МОТОРИ… сигурније, али и практичније, биће више тура

-Ми као град тежимо ка томе да се спуштамо ка реци. Инвестиција уређење градског кеја – партерно уређење и реконструкција стаза, мобилијара и расвете на градском кеју је нешто што нас очекује у наредних месец и по, до два месеца. Предвиђено је да почетак радова буде за најкасније два месеца, а надамо се да ћемо до краја године добити градски кеј, онакав какав Панчевке и Панчевци пре свега заслужују, али и сви наши гости који долазе у наш град да се осећају крајње пријатно, у пријатном амбијенту и своје слободно време моћи ће да проводе доста квалитетније него што је то ситуација данас, казао је Стевановић.

Наутички туризам је постао један од најекспанзивнијих облика туристичке рекреације, а тиме и туристичког промета. Он представља велики потенцијал и за Панчево. Све је више људи на реци, посебно током летње сезоне. Од 2018. године у порасту је и број јахти и чамаца на Тамишу. Град Панчево је на време препознао нове трендове у туризму и од пре четири године доста улаже у развој наутичког туризма.

Катамаран „Панука“ је пловило за панорамско разгледање Панчева с реке и на располагању је грађанима од 2017. године.

Никола Стоилковић, директор Туристичке организације града Панчева, захвалио је градоначелнику на исказаном разумевању и што је омогућио да се прошири туристичка понуда у области наутичког туризма.

-Првобитни мотори који су били на катамарану кад је стигао нису били предвиђени за овакве, честе панорамске туре по Тамишу, и нису били предвиђени за дуже туре на Дунаву. Купили смо сада јаке моторе, који испуњавају све услове за сигурну пловидбу и очекујемо да убудуће све буде онако како је требало да буде и од самог почетка. Безбедност путника на катамарану и људи који возе катамаран нам је на првом месту, те је и ова инвестиција и из тог угла значајна. Интересовање за панорамско разгледање града и околине с реке Тамиш је из године у годину све веће. Откако је катамаран купљен, 2017. године, њиме је превезено око 10.000 путника, рекао је Никола Стоилковић.

Стоилковић је најавио да ће редовне пловидбе Тамишем почети од среде, 12. маја, и да ће до краја октобра сви заинтересовани моћи да плове Тамишом сваки дан од среде до недеље, у терминима од 12, 14 и 16 сати, а да карте могу да се купе у просторијама Туристичке организације града Панчева и код капетана, на катамарану.

Од ове сезоне биће и специјалних тура на релацији Панчево-Јабука-Глогоњ и назад, а разматра се и могућност организоване туре до Беле стене у два термина викендом.

Више информација грађани могу добити телефоном на број 013/333 399.

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево