НОВИ ПОДСТИЦАЈ... Ненад Дојчиновић, др Габријела Грујић и Александар Стевановић

Панчево

Машинска школа “Панчево” – пионир дуалног образовања у Србији

ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ КАО РАЗВОЈНА ШАНСА ГРАДА

• Локална самоуправа Панчева је у дуалном образовању препознале широке развојне потенцијале, а Машинска школа “Панчево” је међу првим школама у Србији ушла у систем дуалног образовања, да би убрзо и најдаље одмакла у његовом развоју

Недавно је у Панчеву одржан састанак представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Града Панчева, Покрајинског секретаријата за образовање, Привредне коморе Србије, Регионалне привредне коморе Јужнобанатског управног округа, послодаваца и директора и ученика средњих школа Јужног Баната, чија тема је била план уписа ученика на образовне профиле који се реализују по моделу дуалног образовања. Систем дуалног образовања подразумева сарадњу образовних установа и привреде, а са циљем да ученици током свог школовања поред теоријског добију и практична знања и вештине које су неопходне како би успешно обављали радне задатке на својим будућим радним местима.

Како је овом приликом напоменуо градоначелник Панчева Александар Стевановић, Панчево је на време дуално образовање видео као развојну прилику и зато је овај град данас спона између привреде и образовних установа који, са једне стране нуди квалитетан образован кадар привреди, а са друге, младима нуди могућност за посао, напредовање, а тиме и могућност да остану у свом граду.

Да ће Влада и Министарство просвете још интензивније радити на ширењу дуалног образовања, потврдила је и др Габријела Грујић, помоћница министра просвете за дуално образовање.

Ненад Дојчиновић, директор Машинске школе “Панчево” дуално образовање види као могућност за ученике да, поред теоријског стекну и практична знања и вештине неопходне за успешан рад, а за привреду да себи обезбеди најквалитетније кадрове. Он је подсетио да је школа на чијем је он челу међу првима прихватила систем дуалног образовања да ће га и убудуће развијати:

  • Интензивно радимо и повећавамо број компанија које су заинтересоване да се придруже процесу дуалног образовања. За школску 2020/21. годину ми смо планом уписа за наредну годину предвидели 19 компанија и четири одељења по дуалном моделу образовања, што значи да ћемо повећати број одељења у односу на претходну годину. Такође водимо и разговоре са малим и средњим предузећима са којима имамо сарадњу преко Регионалне привредне коморе Панчево и Привредне коморе Србије. Поред постојећа три образовна профила по дуалном систему, вратићемо и механичара моторних возила по дуалу – рекао је овом приликом директор Машинске школа “Панчево” и подсетио да је ова школа пионир дуалног образовања, као и да је то установа која може образовати квалитетан кадар потребан привреди не само Панчева већ и околине, a да ће отварањем Тренинг центра за развој дуалног образовања ова школа отворити могућност да се сви они који имају потребу или желе могу преквалификовати, доквалификовати и специјализирати и на тај начин себи створити услове за адекватно запослење и професионално напредовање.
ПАНЧЕВАЧКИ РОБОТ
  Крајем фебруара на такмичењу из области физике, електронике, информатике и експеримената “Феникс” одржаном на Институту за физику Природно-математичког факултета у Крагујевцу, екипа Машинске школе “Панчево” освојила је друго место. Екипа коју су чинили ученици завршних разреда ове школе Матеја Милановић, Страхиња Ергарац и Никола Штулић, који због болести није присуствовао такмичењу, а коју је предводио професор Ненад Миленковић, другу награду у категорији Роботика и вештачка интелигенција, освојили су  представивши овог робота који је у могућности да сакупља пластични рециклажни отпад. Са екипом је на такмичењу био и директор Регионалног центра за таленте др Драгољуб Цуцић, пошто су награђени ученици полазници и групе за роботику која функционише у оквиру ове установе. 

Машинска школа “Панчево” је међу првима прихватила модел дуалног образовања, а годинама уназад је доста урадила да овакав систем образовања прилагоди потребама школе и њених ученика. Тако се зачетак дуалног модела образовања може видети у инжењерским пројектима који су у претходном периоду реализовали професори школе са својим ученицима. Врло брзо такав начин рада се преселио на привреду и предузећа која су исказала заинтересованост за кадрове које ова установа образује, а данас Машинска школа “Панчево” представља извор неопходних квалификованих кадрова, како за мала и средња предузећа тако и за велике привредне системе који раде у Панчеву, попут НИС-а, али и новоотворених немачких компанија “ЗФ” и “Бросе” који на тај начин себи обезбеђују квалитетан и образован кадар.

По програму дуалног образовања, Машинска школа “Панчево” данас школује ученике за механичаре моторних возила, оператере машинске обраде и бравара-заваривача. Оно што је у плану је увођење још четворогодишњих профила у систем дуалног образовања и то техничар компјутерског конструисања, техничар компјутерског управљања и техничар мехатронике. Ова школа данас има 148 ученика који се образују по систему дуалног образовања, а како је најављено, ускоро ће у њој бити отворен и Регионални тренинг центар за развој дуалног образовања, један од 12 колико ће их бити широм Србије.

(Старт 013)