ВАКЦИНАЦИЈА... па неће бити потребе ићи у ковид амбуланту, а тек...

Здравље

Вакцинација против Ковид-19 у Јужнобанатском управном округу

ТУ НЕМА ДИЛЕМЕ, У ВАКЦИНИ ЈЕ СПАС ЗА СВЕ НАС

• Вакцинација је највећи корак који је човек направио у борби за бројним заразним болестима * Вакцинација против Ковида-19  у Јужнобанатском управном округу, где је обе дозе вакцине до сада примило преко 26000 грађана, оцењује се као задовољавајућа

Појава новог вируса, пре више од годину дана, утицала је на живот свих нас. Бројне епидемиолошке мере за спречавање ширења овог вируса оставиле су траг у целом свету, у здравственим системима који се бори за оболеле, у економији која је појавом Ковида-19 успорена, али и у друштвеном животу сваког становника ове планете. Појава вакцине против овог вируса донела је дозу оптимизма, али и бројне недоумице око њене безбедности и делотворности. Ипак, имунизација односно вакцинација представља највећи корак који је човечанство направило у борби са појединим болестима међу којима је од недавно и актуелни Коронавирус.

Вакцина стимулише имунолошки систем да производи антитела која додатно штите вакцинисану особу од одређене болести. Ако је у заједници већина становништва вакцинисана против неке болести, сматра се да ће сви припадници те заједнице бити заштићени од исте болести, укључујући и оне који се нису вакцинисали. Зато је имунизација односно вакцинација доказана и исплатива стратегија јавног здравља која је драстично смањила морбидитет и морталитет широм света, посебно код деце. Здравствене предности имунизације су добро познате и подржане су бројним обимним клиничким и епидемиолошким истраживањима. Оне могу бити директне у које спадају смањење стопе одређених болести и смањење смртности, нарочито код деце, где процене показују да је сваке године имунизацијим спречено шест милиона смртних случајева  деце до пет година старости у целом свету, као и смањење економског и друштвеног терета одређених болести, укључујући ту и смањење трошкова здравствене заштите. Индиректну корист по здравље представља смањење стопе обољевања код оних који нису вакцинисани. Друштвена корист од имунизације огледа се у продуженом животном веку становништва, смањењу одсуствовања са посла, сигурнијим путовањима и кретању људи као и економском расту, промоцији једнакости и јачању и оснаживању положаја жена у друштву.

БРОЈКЕ
  Према најновијим подацима Завода за јавно здравље Панчево, број оболелих  последњих дана, после кратког пада, поново расте. Подаци за 25. март говоре да је у Јужнобанатском округу регистровано 172 новооболелих од Ковида-19 што је за готово 20 лица више него претходног дана. Када је реч о расподели оболелих по градовима и општинама, највише их је у Панчеву, где је пријављено 84 лица заражених овим вирусом, у Вршцу их је било 32, Ковачици 15, Ковину 13,  Алибунару 12, у Опову 4, Белој Цркви 6, док  у Пландишту није регистрован ниједан оболели.

Истовремено, имунизација је постала жртва свог успеха, за многе болести које се могу спречити вакцинама су постале толико ретке да људи верују како су оне заувек искорењене па  не разумеју корист од вакцине. Међутим, ове болести и даље представљају претњу здрављу људи широм света што најбоље показују појаве неких од ових болести попут рубеола, малих богиња, и великог кашља у европским земљама последњих година. Стопе покривености имунизацијом у Европи нису довољне да се осигура имунитет становништва и спречи ширење ових болести. Ниво вакцинисаних људи је опао у целом свету, а да би свака вакцина била успешна мора постојати висок обухват вакцинације, који према Светској здравственој организацији мора бити изнад 95 посто. Процене говоре да у европском региону током једне године готово милион новорођене деце не прима све обавезне вакцине, што је утицало да је стопа покривености имунизацијом у појединим земљама спала испод препорученог нивоа.

Претходних година овај тренд приметан је и у Србији, а најбољи пример је обухват вакцином ММР, који је са 93 посто у 2013, спао на само 81 посто 2016. године. Разлози за то су бројни али је сигурно да се нека деца не вакцинишу јер родитељи нису довољно информисани или гаје неке од бројних заблуда о безбедности и делотворности вакцина. Појава Коронавируса и Кодида-19 само је подгрејала атмосферу у којој се различите теорије завере о вакцинама, па и оних против Ковида успешно шириле. Ипак, досадашња искуства указују на то да је вакцинација једини начин да се цео свет, а тиме и Србија успе изборити са овим новим вирусом који је далекосежно утицао и утиче на свакодневни живот свакога од нас.

Према евиденцији Завода за јавно здравље Панчево, у Јужнобанатском округу,  закључно са 22. мартом, обе дозе вакцине против Ковида-19, примило је преко 26000 грађана, а оцена је да се вакцинација најуспешније одвија у општини Пландиште.

Иначе, на вакциналним пунктовима у Јужнобанатском округу спроводи се вакцинација са четири вакцине: Синофармовом, Фајзер-БионТековом, као и вакцинама Спутник В и АстраЗенека. До данас, највећи број грађана округа примило је вакцину кинеског произвођача Синофарм.