ЗАДОВОЉНА И ПОНОСНА... Маријана Мелиш

На кафи са…

Маријана Мелиш, помоћник председника Општине Ковачица

ЈЕДНО ЈЕ ПРИЧАТИ, А ДРУГО ЈЕ  ВИДЕТИ И ДОЖИВЕТИ

• Свако место у  општини Ковачица има манифестацију, по којој је надалеко познато
• Јесте ли знали да у општини Ковачици постоји Одељење Економског факултета из Братиславе 
• „Караван наиве“ ове године и ван граница Србије
• Зашто је Ковачица „европска општина“?

Ево нас у „европској општини“ Ковачица. И на први поглед, Ковачица је „европска“. Улице сређене и чисте,  нигде отпадака, центар Ковачице репрезентативан у сваком погледу, и из сваког угла гледајући, а поготово оног наспрам парка, али још је званично зима, тако да ће  се тек имати шта видети.

На Сајму туризма, који се управо одржава када о овоме пишемо, већ има и те како шта да се види. Од онога што Ковачица нуди много тога је уникатне природе, било да је реч о манифестационом туризму или оном из сфере наиве или кулинарства или традиционалних вредности и обичаја или…

Али о свему томе, после „првог“, на „други поглед“ разговарамо са г-ђом Маријаном Мелиш, која се од октобра 2018. године налази на функцији помоћника председника општине за питања културе и образовања.

Маријана Мелиш, мајка једног студента економије и једног ученика средње школе, будућег информатичара, завршила је најпре Високу школу за текстилно инжењерство, а онда и Економски факултет у Београду.

Након смене власти демократа и у општини Ковачица, а потом и победе на изборима, Маријана Мелиш постаје члан Општинског већа, задужена за две области: културу и просвету. Крајем октобра 2018. године, на предлог председника Општине Ковачица Милана Гарашевића, именована ја за помоћника председника општине, и то управо  за области о којима је бринула и као већница, за културу и обазовање.

У политику је, како каже, ушла да  би била део тима који ће допринети развоју општине Ковачица, а након дугогодишњег застоја и стагнације, и што је пронашла себе у новој политици и са новим људима у локалној самоуправи, на челу са Миланом Гарашевићем, председником општине.

ПОНУДА
Питало смо нашу саговорницу шта је то што ба нам, да ништа не знамо, препоручила да видимо када закорачимо на територију општине Ковачица?
-Поред Галерије наивне уметности и Спомен-дома Мартина Јонаша, у Ковачици и широм општине, можете посетити и још неколико приватних галерија, затим, разне етно-музеје, етно-куће, и наравно, наш понос, Спомен-дом и родну кућу светског а нашег, Михајла Идворског Пупина, а има тога још, да не набрајам даље, треба времена – каже Маријана Мелиш.

Нашу саговорницу најпре питамо како оцењује резултате локалне самоуправе у областима за које је, као помоћник председника, задужена и шта би то посебно истакла?

-Прво бих рекла да сам  изузетно поносна на отварање  Консултантског центра  – Одељења Економског факултета из Братиславе у Падини, чиме смо студентима из наше општине омогућили да предавања слушају ту, у својој општини, а не да је напуштају, истиче Маријана Мелиш, додајући да студенти, након успешно завршених студија, добијају диплому која је валидна у свим земљама Европске уније.

Сем овога, Мелишова истиче и чињеницу да је, у време док је била већница, у Гимназији „Михајло Пупин“ у Ковачици, међу првим гимназијама у Србији, отворен електротехнички смер за информациону технологију, што је, каже, „био велики корак напред, не само за Ковачицу, јер млади стручњаци у области информатике су и будућност Србије“.

Када је у питању буџет и издвајања за образовање и васпитање, Маријана Мелиш каже да је задовољна оним колико Општина даје за одржавање и унапређење рада једне предшколске установе, осам основних и једне средње школе, колико их има на територији општине Ковачица.

АКТИВНА И…
Маријана Мелиш, не само да учествује у организацији општинских манифестација, него је не ретко и њихова активна учесница.
Слика коју видете је са манифестације у њеној родној Падини, где је као такмичарка учествовала у дисциплини гађања глинених голубова.
Нисмо је питали, али после разговора с њом и након онога шта је и како говорила, нема сумње да је и на том плану постигла добар резултат.
ДАНИ ПАДИНЕ… Маријана Мелиш, а наспрам ње глинени голубови

Што се културе тиче, наша саговорница истиче мултикултуралност општине Ковачица, у којој, са својом културом, обичајима и традицијом, живе Словаци, Срби, Мађари, Румуни и Роми, заједно већ више од двеста година. –Локална смоуправа значајним средствима помаже очувања и афирмисања националног идентитета свих њих, без разлике – каже она.

-Свако место у нашој општини има манифестације, на које смо сви поносни. Посебно бих издвојила „Ковачички октобарски салон“, у оквиру манифестације „Ковачички октобар“, затим „Дане Падине“, па „Црепајачку фијакеријаду“, „Гулашијаду“ у Дебељачи, „Бостанијаду“ у Идвору, док Самош има своје дане посвећене Владимиру М. Фијату, а Уздин фестивале који подстичу стваралаштво и уметност код младих људи – набраја Маријана Мелиш, напомињући да су све те манифестације последњих неколико година подигнуте на виши ниво, посебно у том смислу истичући „Караван наиве“.

  • Поносна сам и на новонастале манифестације, оне у време божићних и новогодишњих празника, када се у свим местима одржавају вашари, а уочи Нове године, на тргу испред зграде Општине, кити се „Јелка пријатељства“ а деци деле пакетићи, то је прави угођај, верујте – каже нам наша саговорница. Верујемо јој, збиља.

Када говори о даљим плановима, Маријана Мелиш каже да ће се са праксом унапређења свих тих активности наставити и даље, као и све оно што је од посебног значаја за све  наше грађане, а што се тиче „Каравана наиве“, који ће се ове године одржати по пети пут, сем у галерије широм Србије, по први пут ће стићи и у галерије у иностранству „што ме изузетно радује, јер смо по томе не само препознатљиви него и јединствени у свету“.

За крај, питамо нашу саговорницу зашто је Ковачица „европска општина“?

-Због много тога, а понајвише због своје мултикултуралности и мултинационалности, и са вредностима које превазилазе не само општинске и не само државне границе – сасвим довољно – каже Маријана Мелиш.

Слажемо се. Више него довољно!

С. Батало

Пројекат „Општина Ковачица – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Ковачица