БРОЈНЕ АКТИВНОСТИ, А СВЕ... Милица Тодоровић

Разговор с поводом

Милица Тодоровић, секретарка Црвеног крста Панчево

ВЕРУЈТЕ, ДИВНО ЈЕ БИТИ НЕЧИЈИ ХЕРОЈ!

•Организација Црвеног крста у Панчеву недавно је обележила 139 година свог рада
• Бројне активности Црвеног крста не би биле реализоване без ангажовања и бројних волонтера,  који су ту да помогну у сваком тренутку

Црвени крст Панчево је основан далеке 1881. године, и 6. фебруара обележио је 139. рођендан. Тога дана ученици неколико панчевачких основних школа имали су прилику да се, кроз разговор са активистима Црвеног крста, упознају са настанком овог покрета, принципима и употреби знака Црвеног крста и Црвеног полумесеца. Подсећања ради, оснивач покрета Црвеног крста је Анри Динан, а Црвеног крста Србије др Владан Ђорђевић.

  • Због посла који обавља, Црвени крст ужива посебно поштовање свугде у свету. Црвени крст је највећа хуманитарна организација која окупља и највећи број волонтера. Томе сведочи и број волонтера и волонтерки који је импозантан и у Панчеву, а то је близу 50 младих људи и више од 50 људи и жена старије популације. Ово је број активних волонтера и волонтерки али, може се с правом рећи, да свако ко је и једном ушао у просторије Црвеног крста како би својим личним чином допринео некоме или нечему, јесте донео са собом и своје волонтерско ангажовање – каже за наш лист Милица Тодоровић, секретар Црвеног крста у Панчеву. По њеном мишљењу, волонтеризам  је од непроцењиве вредности, како за друштво тако и за сваког појединца понаособ. Бити ту, за неког ко не може без туђе помоћи и подршке нема своју цену.
НАШЕ МАЛО, НЕКОМЕ… Зорица Јовановић Ранковић – нечији херој
  • Волонтерски рад има вредност и зато, када на улици сусретнете младиће и девојке одевене у препознатљивим бојама и са ознакама Црвеног крста знајте да су то млади људи чији је вредносни систем вредан пажње као пример младим генерацијама.  Ту су да помогну у сваком тренутку, да подуче вршњаке о различитим темама које и те како се тичу правилног одрастања и васпитавања. Ти млади људи су за свако поштовање јер на њих увек можете рачунати што  данас, признаћете, и није баш правило – додаје наша саговорница и даље каже да је организација Црвеног крста Панчево, годину која је за нама, испунила невероватним ангажовањем волонтера и волонтерки свих генерација на различитим програмима који су заступљени у нашем раду. Едуковане волонтерке и волонтери су више стотина младих људи подучавали како да укажу прву помоћ некоме кога је задесила саобраћајна или нека друга несрећа и повреда. Поред тога, учили су од вршњачких едукатора како да препознају скривене форме трговине људима, како да се заштите од полно преносивих болести и непланираног зачећа и коме да се обрате за помоћ. Упонали су се са великим опасностима по здравље које вребају све који се излажу дуванском диму или су и сами пушачи.

  • Уз подршку стручних лица Завода за јавно здравље Панчево младима је указано на то колико је опасно бити несмотрен и посегнути са тренутним трендом коришћења наргила,  а што је веома популарно и код ученика још у основној школи. Наши волонтери су се залагали на мотивацији, пре свега, својих вршњака из средњих школа да постану добровољни даваоци крви. Тим за санитетско обезбеђивање је пратио многе спортске догађаје и јавне манифестације како би по потреби указао прву помоћ ако би којим случајем дошло до повређивања учесника догађаја – наводи секретарка панчевачког Црвеног крста и напомиње да су тренутно у току припреме и обука екипе за градско, покрајинско и републичко такмичење из прве помоћи, које окупља више стотина волонтера и волонтерки из целе  Србије.

У протеклој години ова организација је започела и реализацију још једног програма Црвеног крста под називом “Промоција хуманих вредности”, а који је намењен ђацима  трећег разреда. То је поприлично захтевна реализација и едуковани волонтери и волонтерке Црвеног крста у оквиру овог програма кроз интерактивне радионице помажу да ђаци прихватају различитости, уче их толеранцији, родној равноправности, ненасилној комуникацији…

  • У овој години настављамо са већ побројаним активностима, али приступамо, као један од десет општина и градова у Србији, реализацији још једног програма Црвеног крста Србије који има за циљ да ојача капацитете локалне заједнице подизањем свести о систему раног упозоравања и спремности за спровођење мера самозаштите и међусобне заштите. Програм Црвеног крста Србије под називом ,,Смањење ризика и ублажавање последица од елементарних непогода и других опасности’’ одобрен је од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања за стално стручно усавршавање наставника, васпитача и стручних сарадника током ове и претходне две школске године. Општи циљ програма јесте њихово оспособљавање за спровођење мера превенције, смањења ризика и ублажавања последица од елементарних непогода и других врста опасности – објашњава  наша саговорница и додаје да  ће током ове године у једној панчевачкој  основној школи бити реализован и програм ,,Ефикасан одговор Црвеног крста на несреће – јачање капацитета локалне заједнице за смањење ризика и последица од елементарних непогода и других типова несреће“ чији је циљ развијање свести и стицање знања и вештина ученика трећег разреда о смањењу ризика и последица од елементарних непогода и других врста несрећа. Програмским активностима ће бити  обухваћени деца узраста од 7 до 14 година, ученици трећег разреда су примарна циљна група, родитељи, чланови породица, млади волонтери Црвеног крста, просветни радници и професионално запослени у Црвеном крсту Панчево

  • Што се тиче наше социјалне делатности дистрибуирали смо пакете хране и хигијене, а такође вршимо припрему и селекцију половне гардеробе и постељине  коју нам донирају грађани и дистрибуирамо је корисницима Дома „Срце у Јабуци“, Дому слепих и слабовидих, Сигурној кући, Општој болници Панчево и припремамо је за поделу која се обавља сваког уторка у просторијама Црвеног крста Панчево. Спровели смо и пројекат  подржан од стране Града Панчева и у сарадњи са Клубом за стара и одрасла лица при Геронтолошком центру Панчево, под називом „Волонтери/ке-сениори/ке” кроз који је 25 лица старије старосне доби укључено у све активности Црвеног крста Панчево, уз пружену психосоцијалну подршку намењену овој популацији наших сугрђанки и суграђана – наводи Милица Тодоровић оно чиме се у претходном периоду бавила установа на чијем је она челу. Она нас уверава да ће и током 2020. године ови учесници овог пројекта  наставити да надограђују своје компетенције и неформална знања која су стекли  учешћем у овом пројекту, али и развијати друге врсте помоћи коју ће сениори и сениорке моћи да пруже сопственим ангажовањем својим комшијама или ономе коме могу бити од помоћи. Јер, заједно смо много јачи, много даље стижемо, зато што је наше мало некоме баш много и зато што је дивно бити нечији херој – закључује Милица Тодоровић из панчевачког Црвеног крста.

В. Илић

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево