ЈЕДНА ОД... Народни музеј Панчево

Акције

Град Панчево и ове године младим Панчевцима „поклања“ културна дешавања

ЗА ПУНОЛЕТСТВО КУЛТУРА КАО ПОКЛОН

• Сваке године око 300 младих, тек пунолетних Панчеваца, учествује у програму „Култура на поклон“ којим им Град Панчево обезбеђује средства која могу утрошити на културне садржаје у граду

Град Панчево је 2017. године покренуо програм „Култура на поклон“, са идејом да сваком младом Панчевцу и Панчевки, који постају пунолетни, поклони ваучер за посету културним програмима које реализују установе културе чији је оснивач локална самоуправа. Тада је у промоцију новог пројекта у панчевачке средње школе кренуо члан Градског већа задужен за културу Немања Ротар, у друштву директора народног музеја у Панчеву Мирослава Бирцлина и координаторке Канцеларије за младе Мирјане Савков.

Како је тада рекао већник Ротар, идеја ове акције која се одржала до данас је да се афирмишу праве вредности у култури и да се млади упознају са културном понудом града у којем одрастају, али и да се подстакну да на неки свој начин, учествују у том културном животу заједнице.

„Култура на поклон“ је програм кроз који градска власт сваком младом суграђанину и суграђанки, који пуне 18 година, поклања ваучер у вредности од три хиљаде динара, које они могу потрошити на културне садржаје иза којих стоје установе културе попут Библиотеке, Народног музеја, Центра за културу, Дома омладине… Оно што је основни услов да би се добило овај ваучер је да млади суграђани имају пребивалиште на територији града Панчева, укључујући ту и насељена места. Када напуне 18 година, млади се могу пријавити за учешће у програму „Култура на поклон“ у Канцеларији за младе града Панчева која ће им издати ваучер који важи годину дана, који они могу искористити да плате чланарину у Библиотеци, посећују изложбе, концерте, позоришне представе или бројне музичке, филмске и позоришне  фестивалие,  који се током целе године одржавају у Панчеву.

Средства за овај програм су издвојена у градском буџету и могли би да финансијски реализују далеко већи број оваквих  него што је то случај данас. Како су нам рекли у Канцеларији за младе, годишње се око 300 младих Панчеваца пријави за овакав „поклон за пунолетство“ који им дарује њихов град Панчево.

За све детаље о програму „Култура на поклон“ и начин на који се може добити ваучер, свим младим и заинтересованим Панчевцима је најбоље контактирати Канцеларију за младе града Панчева где се могу добити све потребне информације.

В. И.

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево