СВЕ ПОХВАЛЕ...обраћање Саше Павлова, градоначелника Панчева

Банатско Ново Село

Одржана 6. изложба „У сусрет 8. марту“

ДА СЕ ЗНА КО СМО И ОДАКЛЕ СМО

• Шеста изложба, заједно са претходних пет, чине једну целину, а опет је свака  особена на свој начин – каже Снежана Баба, председница Удружења жена „Новосељанке / Boboacele“, организатора ове необичне изложбе

Првог марта, у сали  Дома културе у Банатском Новом Селу, одржана је, шеста по реду, изложба „У сусрет 8. марту“, једна од три манифестације које сваке године организује Удружење жена „Новосељанке / Boboacele“.

На овогодишњој изложби, којој је присуствовао и градоначелник Панчева Саша Павлов, сем у  необично „речитим“  старим фотографијама и сликама са уметничким изразом, бројни посетиоци су уживали и у правој модној ревији онога што се некад носило широм земље Србије, као део националног идентитета, а данас само на фолклорним наступима и, ето, модним ревијама, као што је била ова, одржана  „У сусрет 8. марту“.

ТРАДИЦИЈА… потомци не заборављју своје претке

Председница „Новосељанки / Boboacele“, неуморна Снежана Баба, подсетила је да „претходних пет изложби, заједно с овом шестом, чине једну целину, а опет је сваку могуће организовати понаособ“, истичући да ће се ово, иначе, изузетно активно удружење жена „потрудити да и свака следећа буде таква, јер у нашем богатом културном наслеђу и неисцрпној традицији, коју су нам у аманет оставили наши преци,  није тешко пронаћи инспирацију“.

Иначе, старе фотографије набављене су, како каже Снежана Баба, из властитих архива „Новосељанки“, али и њихових рођака и пријатеља, сликарска остварења дело су уметничких руку Дорине Моиле, чланице овог удружења, док су на ревији народних ношњи учествовала деца из Банатског Новог Села, њих преко 20, међу којима је, поред  активних чланова фолклорне секције Дома културе, било и оних који су у ревији учествовали  по пријатељској или рођачкој линији, са задовољством, свакако.

ПОДРШКА… Снежана Баба и Ивана Росић

Приказаном ношњом, која је већим делом из ризнице Дома културе, али и из ормана „Новосељанки / Boboacele“ и њихових пријатељица, још једном је приказано богатство традиције и обичаја овога краја, али је до пуног изражаја дошао и мултикултурализам, као трајна и неисцрпна вредност. Томе су, сем ношњи, допринели и разни други предмети, торбе, пешкири, накит, разни одевни предмети, све оно „у шта смо ми, жене нашег удружења, у све то уткали нит традиције, како би све то било отргнуто од заборава, да се зна ко смо и одакле потичемо“, напомиње Снежана Баба, која се након одржане изложбе посебно захвалила градоначелнику Саши Павлову, као и председници Савета за родну равноправност Ивани Росић и представнцима локалне самоуправе и свим посетиоцима ове, општи је утисак,  изузетно успеле манифестације.

Снежана Баба није пропустила прилику и да свим женама честита Осми март, поручујући им да „буду јаке, самоуверене, срећне, и да сваки, а не само овај, дан буде наш“.

(Фото: Дарко Русован)

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево