НЕПОСРЕДНИ КОНТАКТ ЈЕ... мр Ђорђе Лукач

Актуелно

Ђорђе Лукач, директор Филијале Националне службе за запошљавање у Панчеву

МАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ, ВИШЕ ПАРА ЗА НОВА ЗАПОШЉАВАЊА

• Национална служба за запошљавање расписала је јавне позиве за 12 програма запошљавања, а ускоро се очекују и покрајински и локални конкурси
• Ове године увећана су средства намењена за ове програме, а има и нових програма

Од 1. марта Национална служба за запошљавање расписала је јавне позиве као мера за смањење незапослености. Директор панчевачке Филијале Националне службе за запошљавање Ђорђе Лукач каже да ове године, попут претходних, има 12 различитих позива, од стручне праксе, отварања нових радних места, самозапошљавања до запошљавања теже запошљивих категорија становништва, попут инвалида, као и да је већина њих окренута према приватним предузећима са циљем да та предузећа запосле највише незапослених лица.

– Сви ови јавни позиви трају до новембра, односно док има средстава и слободних места за њихову реализацију. Једино се јавни позив за самозапошљавање завршава у априлу. Ко год жели да искористи неку од ових прилика, мора се активирати, на време се информисати о конкурсима и на време поднети сва потребна докумета. Позивамо све, и незапослена лица, али и потенцијалне послодавце да се информишу о конкурсима које нудимо и то најбоље путем нашег сајта или на телефон наше филијале 013/306 800. Сви они који желе да покрену свој посао морају се јавити нама, доћи код свог саветника који ће му направити план запошљавања и упутити га на наш дводневну обуку за предузетништво – поручује директор Лукач. Он напомиње да су  средства за поједине програме повећана у односу на прошлу годину, па је тако ове године за самозапошљавање могуће добити 200 хиљада динара, у односу на 180 хиљада колико је било прошле године, а повећана су и средства за отварање нових радних места, чија висина, опет, зависи од општине, односно града и њихове развијености. И за стручну пракса су увећана средства, тако да се овим конкурсом добија 16, 18 или 20 хиљада динара, зависно да ли се ради о средњој, вишој или високој стручној спреми кандидата, док дужина праксе остаје иста, шест, девет и 12 месеци.

– Ове године су средства намењена за ове конкурсе увећана, чиме је Влада Србије показала да јој је запошљавање један од приоритета. Поред тога, по први пут је ове године расписан и конкурс за програм приправника за незапослена лица са средњим и са високим образовањем, за шта су обезбеђена средства у висини од 28 хиљада динара за средње, односно 30 хиљада динара месечно за високо образована лица, чему треба додати и средства за доприносе – објашњава наш саговорник и додаје да ће ускоро, крајем марта, бити расписани и конкурси АП Војводине за програме самозапошљавања, отварања нових радних места и за јавне радове.

Поред тога, биће расписани и конкурси локалних самоуправа, у складу са њиховим плановима и мерама за запошљавање тако да ће ускоро бити активни конкурси и локалног, и покрајинског и републичког нивоа. Када је реч о панчевачкој филијали Службе, локални конкурси ће бити расписани, а ту постоји уговор о сарадњи свих локалних самоуправа и удруживање њихових средстава у реализацији ових конкурса. По речима директора Лукача, Општина Алибунар је у те сврхе издвојила два милиона динара, Општина Ковин шест, док су Општине Ковачица и Опово обезбедиле милион и по, односно пола милиона динара, док је са Градом Панчевом потписан уговор о техничкој сарадњи.

– У сарадњи са Регионалном привредном комором Јужнобанатског управног округа и Регионалном развојном агенцијом “Јужни Банат”, у просторијама РПК, 13. марта, одржаћемо презентацију веома повољних стартап кредита намењеним предузећима која су основана прошле и ове године. Жеља нам је да се на овај начин приближимо грађанима, посебно младима и онима који желе покренути свој посао. Поред Панчева, посетићемо и друге општине нашег округа где ћемо презентовати ове кредите – наводи Лукач и каже да је идеја да се на тај начин ова Служба и оно шта она ради приближи грађанима. Како он каже, излазак на терен, међу грађане је нешто на чему ће ова установа радити како би успела да дође до људи којима би значио овакав вид помоћи, а посебно оних који немају начина да се информишу о услугама Службе, као и младим људима и становнцима руралних делова округа. – Не желимо да се ови огласи окаче на огласну таблу и да нико за њих не сазна. Жеља нам је да разговарамо са грађанима, да чујемо и ми о њиховим потребама, да им помогнемо и што је можда и најважније, да вратимо њихово поверење у нас и наш рад.

Кад је реч о статистици, директор Лукач каже да је прошла, 2018. година завршена са око хиљаду и по мање незапослених регистрованих на евиденцији панчевачке Филијале Националне службе за запошљавање, која покрива град Панчево и четири општине, Ковин, Ковачицу, Алибунар и Опово. Када се узме у обзир да на овој евиденцији има око 15 и по хиљада незапослених лица, то је значајан резултат, сматра наш саговорник, а посебно када се зна да је током прошле године дошло до стечаја Азотаре, чиме је око 900 запослених овог предузећа на евиденцији Службе пријављено као незапослена лица.

– Добар део ових лица, посебно оних стручних из Азотаре су се јављали на конкурсе а многи су нашли посао и већ су на обукама. И стечај Шећеране из Ковачице је још један озбиљан удар како за привреду тако и за пољопривреднике Јужнобанатског округа који гравитирају овом предузећу, тако и за нас пошто смо добили још један број лица која су сада незапослена. Са друге стране, отворени су конкурси за радна места у предузећима која почињу са радом код нас, попут ZDF-a и неких других, па очекујемо да ће се тиме ублажити последице ова два стечаја. Наравно, ту је и дуплирање капацитета индустрије обуће у Алибунару, као и најава отварање железаре у Ковину, што ће свакако повољно утицати на округ по питању запошљавања – тврди наш саговорник. Он додаје да Национална служба још увек добија позиве из иностранства за запошљавање за нека дефицитарна занимања, попут возача, виљушкариста, бравара, заваривача, кувара, конобара, који су и код нас тражена. Као решење директор Лукач види бољу професионалну оријентацију деце, чиме би се она упутила да уписују школе за она занимања која су потребна на тржишту рада, а не да се морају преквалификовати одмах после завршене школе. Лукач напомиње да Национална служба запошљавања учествује и у увођењу дуалног образовања у школе у срединама за које је надлежна. У сарадњи са Регионалном привредном комором и школама се ради на формирању образовних профила потребних привреди, као и увођењу дуалног начина рада јер је то, по мишљењу нашег саговорника, најбољи начин да се посао научи.

А за оне који траже посао, панчевачка Филијала Националне службе за запошљавање ће крајем априла и почетком маја, по традицији, организовати сајмове запошљавања у Панчеву и Алибунару.

И. Владан