ВИСОКИ КРИТЕРИЈУМИ... Светлана Калапиш

Школе јужног Баната

Светлана Калапиш, директорка Медицинске школе “Стевица Јовановић” Панчево

УЧЕНИЦИ  СУ НАЈЛЕПША СТРАНА НАШЕ ШКОЛЕ

• Медицинска школа из Панчева ове године обележава 60 година од свог оснивања
• Данас је то једна од школа за коју постоји велико интересовање свршених основаца
• Ученици ове школе су веома успешни у реализацији својих планова, било то запослење или даље школовање

Ове године Медицинска школа “Стевица Јовановић” обележава шест деценија постојања. На предлог др Боре Дрндарског, тадашњег директора панчевачке болнице, основана је школа за образовање медицинског кадра, којег је у овој установи било веома мало. Први директор  школе био је др Дрндарски а секретар Олга Рапајић, главна сестра болнице у Панчеву.

Како за Старт 013 каже директорка ове школе Светлана Калапиш, до 1965. године она је простор делила са Гимназијом, када је добила зграду у којој се и данас налази. То је зграда која није направљена да буде школа тако да је, иако максимално искоришћена што се тиче простора, ипак није класична школска зграда. Али једну школу не чини зграда већ њени ученици:

– Сви ми у школи смо задовољни уписом, задовољни смо нашим ученицима и њиховим радом и успехом. Та деца су најлепша страна ове школе. Они су жељни знања, желе да раде, желе да заврше ову школу и за њих је карактеристичан тај позитиван однос према школи и људима као и саосећајност, наравно. Морам рећи да се они овде образују за специфично занимање, где је неопходна спремност да реагују и помогну другима којима је помоћ потребна. Они имају специфичан поглед на свет, реални су, имају своје планове – објашњава директорка Калапиш и додаје да ову школу уписују ученици који тачно знају шта желе у животу, који имају планове које најчешће и остваре, било да је то запослење и наставак школовања. Како она каже, медицински радници веома брзо налазе посао, то знају у овој школи, пошто су у контакту са својим ученицима после завршетка школовања.

ЈЕДАН ОД… добро опремљени кабинети услов успеха

    Наравно, и проходност на факултет из ове школе је висока, а то је један од разлога што постоји велики притисак за упис у ову школу тако да обично има доста деце које су баш ову школу навели као своју жељу, али је нису успели уписати. Иначе, Медицинску школу у Панчеву похађају ученици не само из овог града и његове околине него их има и из Смедерева, Ковина, Ковачице, Вршца, Беле Цркве.

А ОД НИС-а
 Пре две године Медицинска школа из Панчева је од НИС-а добила средства за реализацију пројекта “Бољи и хуманији услови за рад”, а у оквиру НИС-овог програма “Заједници заједно”. Тим средствима реконструисан је један мокри чвор у згради, набављене су клупе а уређено је и двориште како би ученици ове школе, која нема класичан школски хол, имали неко место где би проводили своје слободно време. Директорка Калапиш каже да се и ученици и запослени ове школе према њеном инвентару понашају домаћински, а велику подршку у томе, као и у набавци нове опреме имају од градске власти Панчева.
 – Моја жеља је да школа у будућности буде успешна у праћењу трендова у настави у медицини, да се наставници и даље стручно усавршавају и да међуљудски односи у колективу буду на потребном нивоу – каже Светлана Калапиш, психолошкиња, која већ пет година води Медицинску школу у Панчеву.

– По структури наших ученика, око 60 посто њих су путници, а неки од њих промене и два превоза на путу до школе. Има и оних ученика, који из неког разлога, циљано уписују нашу школу, као и оних који долазе у Панчево да живе како би се уписали код нас. Тренутно имамо око 580 ученика и по броју ученика  можда смо у врху од панчевачких школа, али по броју одељења смо у самом дну, ми имамо 19 одељења у којима увек имамо максимално дозвољен број ученика, до 30 њих, а у понеким одељењима и ученика више – наводи наша саговорница и додаје да што се тиче полне структуре ученика, данас ово није доминантно женска школа каква је била пре читавог низа година. Директорка каже да се она и запослени труде да унесу динамику у ову школу, да оне не буде само обавеза у коју ученици долазе, уче, раде контролне задатке, одговарају, већ да буде установа у којој ученици могу да остваре и друге своје таленте у чему ће добити подршку и својих професора и својих другара.

Иначе, Медицинска школа у Панчеву уписује четири образовна профила: медицински техничар – сестра, који је четворогодишњи смер, а ту су и гинеколошко-акушерска медицинска сестра, као и медицинска сестра-васпитач, смерови који се неизменично мењају на сваке две године. Али ова школа уписује и један трогодишњи смер, здравствени неговатељ, који је, поред Медицинске школе из Земуна, први пут уведен управо у Панчеву, као огледно одељење које је касније постало редован образовни профил.

– Од 2004. године наша школа је ушла у CARDS програм, па је тада уведен и нови план и програм рада као и тај нови, огледни смер. Добра страна овог програма је то да је школа тада успела да учешћем у њему набави нову опрему и рачунаре што смо наставили и током следећих година, тако да морам рећи да сам задовољна опремљеношћу наше школе. Настава је кабинетска, наши ученици мењају кабинет у складу са својим распоредом и ту до изражаја долази наш највећи проблем у раду, а то је наша зграда која није наменски пројектована за школу. Оно што је мој план је да обезбедимо нове просторије и то изградњом још једног дела зграде који би нам додао око 400 квадрата новог простора. Имамо готов пројекат и грађевинску дозволу за изградњу нових просторија у којима би у приземљу били смештени школски хол, канцеларије и наставничка зборница, као и три кабинета за здравствену негу и још једна учионица на спрату. Оно што нам за реализацију те идеје недостаје јесу средства, али се надамо да ћемо у наредном периоду и тај проблем успешно решити – каже директорка Калапиш.

Када је у питању критеријум наставника у овој школи, директорка Калапиш признаје да је он висок, али да то није без разлога. Поред тога, последњих година ова школа нема ученика који понављају годину, а има и све мање оних који полажу поправне испите. Оно што ученицима ове школе, као и свих медицинских школа представља највећи проблем јесте недостатак уџбеника и њихова застарелост. Медицина сваким даном напредује а Медицинска школа има ту срећу да у њој стручне предмете предају лекари и специјалисти који раде у панчевачкој Општој болници, тако да се, захваљујући њиховом труду, у овој школи успевају пратити трендови у медицини.

ЗАСЛУЖЕНО… бројна признања, захвалнице, дипломе…

– Наставни кадар нам је високо стручан, и у стручним и у општеобразовним предметима. Поред тога, наши наставници су мотивисани за рад, а то се најбоље види кроз учешће на такмичењима, и оних које организује Министарство здравља и оних иза којих стоји Заједница медицински школа Србије. Битно нам је да су наши наставници мотивисани за такав рад и да препознају интерес код ученика и да их подстичу на рад. Зато и имамо запажене резултате из српског, математике, биологије, анатомије и физиологије, као и на књижевној олимпијади и на такмичењу из прве помоћи и реалистичног приказивања повреда. Такође, активни смо и у спорту где имамо запажене резултате, за шта имамо веома добре услове, тако да смо прошле године били друга школа по броју освојених медаља – каже директорка показујући нам бројна признања која украшавају један од ходника школе од којих је највећи успех прво место на републичком такмичењу из биологије.

Директорка Калапиш даље каже да тржишту рада требају људи који знају да раде оно за шта су се образовали и да се у Медицинској школи у Панчеву добија управо такво знање. Поред рада у школи, ученици ове школе од треће године два пута недељно имају вежбе током којих раде са људима. Током прве две године се у добро опремљеним кабинетима спремају за рад са правим пацијентима код којих су постали омиљени. Те вежбе ученици похађају у панчевачкој Општој болници односно на њеним одељењима, у Болници у Ковину, панчевачком Дому здравља и Хитној помоћи, као и у Геронтолошком центру и Дому слепих. Поред вежби, ученици ове школе често праве и приредбе за кориснике Дома слепих и Геронтолошког центра, посебно за Нову годину.

– То је наш начин дуалног образовања. Практичан рад је основа наше, медицинске струке и током вежби наши ученици стичу највише знања: вежбају давање инјекција, вађење крви, пласирање браунила, пресвлачење пацијената, практично раде све оно што су у школи научили помоћу наше опреме попут руке за вађење крви. Наравно, трудимо се и да набавком нове опреме што успешније радимо са нашим ученицима који, као и све нове генерације, највише времена проводе са рачунарима и телефонима, имају специфичан начин комуникације па им учење путем слика, визуелно постаје најприхватљивије. Зато нам је приоритет опремање школе најмодернијом опремом као бисмо нашим ученицима лакше приближили градиво – објашњава наша саговорница и додаје да је Медицинска школа из Панчева од почетка ове школске године увела електронски дневник.

В. Илић