ЈАСНА СТРАТЕГИЈА... Кристина Крунић

Сефкерин

Кристина Крунић, председница Савета Месне заједнице Сефкерин

РАЗВОЈ ЕКО-ТУРИЗМА, ИЗГРАДЊА ВРТИЋА…

• У последње две и по године за Сефкеринце је много тога  кренуло набоље – каже Кристина Крунић, председница Савета МЗ

Да се прво само на кратко  вратимо у историју. Баш и не мало. У 15. век. Тада је настао запис, познат као Крушевски поменик, у коме се, између осталих насеља, први пут помиње и  Сефкерин. За време турске владавине на овим подручјима, Сефкерин је потпадао под Панчевачку нахију, да би 1767. године био завојачен и придодат Немачко-банатском пуку.

Толико из историје, уз још само једну занимљиву причу.  Наиме, у Сефкерину је, када је потпао под окриље Хабсбуршке монархије, Георгије Шупица, парох, написао књигу посвећену аустријском војсковођи, грофу Радецком (чувени Штраусов Радецки марш). Из захвалности, аустријски цар је у Сефкерин послао златну медаљу, звану  „viribus unitas“, тешку 12 карата.

Толико из историје, враћамо се у садашњост и нашој саговорници.

Сефкерин је насеље које лежи непосредно уз леву обалу Тамиша, удаљено 20 км од Панчева и 30 км од Београда. По попису из 2011. године у Сефкерину је живело 2522 људи, просечне старости од нешто преко 42 године. Готово 90 посто становника су Срби.

Предивна природа уз реку и близина великим градским центрима привлаче велики број викенд туриста, који овде налазе мир и уживају у спортском риболову и активном одмору. Развијање еко-туризма је, такође, један од будућих приоритета Сефкерина, али и целе општине.

ЈЕДНО ОД… здравствена амбуланта у новом руху

У последњи две и по године у Сефкерину је, како каже Кристина Крунић, председница Савета Месне заједнице Сефкерин,  много тога кренуло набоље. По њеним речима, након дуго времена спроводи се децентрализација општине, а то значи да  локална самоуправа и месне заједнице сада блиско сарађују, тако да су пројекти и улагања равномерно распоређени у сва четири општинска места.

-Са председником Општине Опово др Зораном Тасићем у редовном смо контакту и разговарамо о актуелним проблемима и потребама, на основу чега се прави стратегија улагања и планирање пројеката. Прошле године смо реновирали здравствену амбуланту, у коју 40 година није ништа улагано. Урађена је комплетна санација крова, замена столарије, реновирана фасада објекта и санитарни чвор. Објекат је сада коначно у потпуности функционалан, добило се на енергетској ефикасности, чиме су побољшани услови рада лекара, као и пријем пацијената.

Ове године реализован је још један велики пројекат за Сефкерин. Асфалтирано је 2,2 километра улица на периферним деловима насеља, где су грађани деценијама имали проблем прилаза својим кућама, посебно у зимском и кишном периоду – набраја Кристина најзначајније активности у Сефкерину у мандату овог савета, на чијем је она челу.

Када су у питању планирани капитални пројекти, за Сефкеринце је у овом тренутку приоритет изградња вртића, за који већ постоји урађен пројекат, као и асфалтирање преосталих улица на којима је још увек калдрма или земљана подлога.

Има тога још, али о томе другом приликом. Ускоро.

СиБ

Пројекат: „Опово – сва четири насеља са све четири стране општине“ суфинансира Општина Опово

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.