ПРЕПОРУКА НА ПРЕТЕК... Татјана Палкович

Наша саговорница

Татјана Палковач, директорка Туристичке организације Вршац

ВРШАЦ СЕ НЕ ГЛЕДА, ОН СЕ ДОЖИВЉАВА

• Један од најлепших банатских градова, у подножју и на обронцима Вршачких планина, богат је како бројним знаменитостима које се морају посетити тако и манифестацијама које привлаче велики број посетилаца, а пре свега оне које прослављају вино и винограде, главну асоцијацију на овај град

Вршац, један од најлепших банатских градова, налази се у југоисточном делу Војводине, уз ивицу Панонске низије, у подножју и на обронцима Вршачких планина са којих се спушта свеж планински ваздух. Између осталог, познат је по томе што део његове територије заузима простор природног резервата Делиблатске пешчаре, познат као ’’Европска сахара’’. Како каже наша саговорница Татјана Палковач, директорка Туристичке организације Вршац, овај град обилује бројним старим здањима разноврсних стилова, црквама и културним институцијама, чувајући једну од најстаријих традиција међу српским градовима.

– Неке од главних знаменитости овог града, које свакако треба посетити, су Вршачка кула, катедрала посвећена Светом Герхарду, манастир Месић, Капела Светог Крста, Владичански двор, да поменемо само неке од њих. Свакако треба напоменути да се Вршчани посебно поносе лепим и савремено уређеним градским тргом, окруженим архитектуром различитих стилова, а истовремено идеалним за свакодневно шетање и опуштање. Богатско културне баштине и прелепа архитектура града очарава туристе на сваком кораку – истиче наша саговорница и као најбољи доказ за ту тврдњу наводи низ архитектонски и историјски значајних објеката у Вршцу. Међу највелелепнијим здањима она издваја Владичански двор Банатске епархије, као и неоготску Градску кућу, познатију као Магистрат. Затим, ту је и импонзантна неоготска богомоља Римокатоличка црква Светог Герхарда, подигнута током друге половине XIX века, са торњевима који додирују облаке, здање које, као такво, доминира градом.

ПРЕПОЗНАТЉИВ БРЕНД… Вршачка кула

– Никако не пропустите да посетите једну од најстаријих апотека у Србији “Апотеку на степеницама”, Саборни храм Светог оца Николаја, из друге половине XVIII века, који је најстарији православни храм у Вршцу, као и Румунску православну цркву, изграђену почетком прошлог века.

Када се каже Вршац, која је главна асоцијација на овај град? На ово питање Татјана Палковач, директорка Туристичке организације Вршца, даје једноставан одговор, то су вино и виногради. Овај град има дугу традицију у узгајању винове лозе, од Дечана и Римљана па све до данашњих дана, напомиње она и подсећа да се на његовим падинама налазе највеће плантаже винограда које дају посебан печат развоју овог града и његове околине. Свакако је препорука за сваког туристу да крене на Вршачки вински пут и упозна се са најбољим винима из Вршачког виногорја, али и укусним специјалитетима банатске кухиње, закључује наша саговорница.

А када је Делиблатска пешчара у питању, прва дама вршачке Туристичке организације подсећа шта туристи највише воле да посете у овом бисеру туристичке понуде Вршца.

– У Србији постоје места из маште која полако, али сигурно постају део обавезних туристичких упоришта. Управо једно такво место су Загајичка брда, скривени, нестварни предео у коме се осећете као да сте закрочили у Хобитон. Она представљају највиши део Делиблатске пешчаре, а по многима и најлепши. Поглед са њих пружа се десетинама километара, од Вршачких планина са једне, до вода Дунава у даљини, са друге стране. Туристи обожавају фотогенична, зелена брдашца која чувају дугу историју, а Загајичка брда су управо таква, јединствени предео који изгледа као да сте отворили неку бајковиту сликовницу.

И МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТ… Катедрала Светог Герхарда

Поред свега поменутог, Град Вршац је традиционално и домаћин различитих манифестација које сваке године привлаче туристе да посете овај банатски град.

– Пред нама су бројне манифестације које привлаче велики број туриста, како из наше земље тако и из иностранства. Крајем јуна, тачније 30. јуна и 1. јула у нашем граду се одржава „Винофест“, манифестација који окупља винаре из целог региона. Убрзо затим, од 11. до 13. јула, планиран је Међународни фестивал фолклора „Вршачки венац“ а крајем августа још једна танимљива манифестација „Златна јесен Гудурице“. Оно што не треба пропустити је свакако највећа и најлепша манифестација у региону „Дани бербе грожђа“ која је у народу познатија као „Грожђебал“, а која ће се традиционално одржати трећег викенда у септембру, односно од 14. до 17. септембра – најављује најзанимљивије манифестације Татјана Палковач, директорка Туристичке организације Вршца и додаје да ће овај град након летње сезоне бити домаћин и пар интересантних јесењих манифестација попут „Вршачке позоришне јесени“, „Магичне јесени“ и „Празничних ђаконија“, али има тога још.

(Старт 013)