Ваведење
Ваведење
Славе у Срба

 

ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

(21. новембар/4. децембар)

 

 На вратима би дочекана од стране првосвештеника Захарије, оца светог Јована Претече који је уведе је у храм, у светињу над светињама, где никада нико није могао ући…

  Родитељи Пресвете Богородице, Деве Марије, свети Јоаким и Ана, доведоше своју трогодишњу кћерку да је предају Богу на службу, као што су обећали измоливши је од Њега.

  Скупа са својим сродницима из Назарета, који су били од царскога и архијерејскога рода, и са хором беспрекорних девица пођоше они у Јерусалим. Путовање њихово трајаше три дана. На челу колоне ишле су девојке носећи упаљене свеће, а иза њих ишла је Пречиста Дева Марија. Беше она свечано одевена и украшена, са својим родитељима, а иза њих низали су се остали сродници. Стигавши до храма у Јерусалиму , поворка се заустави и Пречиста Дева Марија, иако још увек дете, сама, без ичије помоћи попе се на врх степеница са необјашњивом лакоћом , као да лети, као да је понесе нека тајанствена сила. И заиста би тако, јер носише је сами Анђели Божји.

  На вратима би дочекана од стране првосвештеника Захарије, оца светог Јована Претече који је уведе је у храм, у светињу над светињама, где никада нико није могао ући, осим архијереја и то једном годишње. Родитељи тада принеше жртву Богу, примише благослов од свештеника и вратише се сродницима својим и дoму свом, а Пресвета Дева остаде у храму. Свети Јоаким и Ана посећиваше је често, све док беху у могућности да то чине. Проведе Она у храму пуних девет година, и поред своје жеље да до краја живота не напусти храм, она се ипак са непуних 12 година обручи и би дата свом сроднику Јосифу у Назарет, да само привидно буде ибручница његова, али да живи у девствености.

  Тако Пречиста и Преблагословена само делимично испуни своју жељу и завет. Јер беше у то време немогуће испуњење њене жеље и завета датог Богу, јер брак се сматраше светињом. Може се слободно рећи да је Дева Марија била прва доживотно завештана девојка и њу су после почеле следити многе девојке и младићи. Боравила је Пречиста Дева у Светињи над Светињама, са анђелима и као таква живела је у Анђелској чистоти, јер Она се још у детињству удостоји таквих дарова, да јој служе бестелесни, те стога неја је част нашој Пречистој Владичици Богородици, Приснодјеви Марији од свиох нараштаја за све векове.

(Према: Славе и празнични обичаји, ПЦО Линц, 2001)

СВИМА КОЈИ ДАНАС СЛАВЕ

СРЕЋНУ СЛАВУ ЖЕЛИ

СТАРТ 013!