СИГУРНИМ ПУТЕМ... Јован Репац

Једно питање – више одговора

Јован Репац, председник Општине Пландиште

ТУ СМО ДА ОПРАВДАМО ПОВЕРЕЊЕ ГРАЂАНА

У наредном периоду морамо да радимо још више, морамо да остваримо све зацртане циљеве, да постављамо нове, да наставимо добрим и сигурним путем, јер то грађани очекују од нас

 

– Како са становишта најважнијих задатака локалне самоуправе оцењујете 2023. годину и који су то најзначајнији планови локалне самоуправе у 2024. години?

Локална самоуправа је у години која је за нама, уз све изазове које је са собом носила, радила врло активно, марљиво и трудили смо се да направимо велике кораке у свим сферама друштвеног живота наших суграђана и да оправдамо поверење грађана које су нам указали. Залагање, рад и упорност колектива са собом је донео много позитивних резултата и велику подршку Владе Републике Србије и наших суграђана, да на том путу развоја и напредка истрајемо.

Као круна тог рада дошла је и реализација великих пројеката у области уређења саобраћајне и комуналне инфраструктуре, санације и уређења објеката школства, здравства, домова културе и других објеката јавне намене.

Током претходне године реализовали смо неке од највећих инвестиционих пројеката који се тичу унапређења саобраћајне инфраструктуре. Након више од 50 година завршена је санација пута Пландиште – Јерменовци, укупне дужине 12 километара. Такође, завршена је и санација и асфалтирање Војвођанске и Карађорђеве улице у Пландишту. У сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције реализовали смо пројекат партерног уређења центра Пландишта.

Захваљујући одличној сарадњи коју имамо са покрајинским и републичким органима власти успели смо да наставимо са пројектима изградње и санације објеката комуналне инфраструктуре, а кроз реализацију пројекта санације водоводних чворишта. Реализација ових капиталних пројеката, заједно са санацијом водоводне мреже у насељима Пландиште, Велика Греда, Маргита и Хајдучица, представља једну од најзначајнијх инвестиција у погледу унапређења квалитета водоводне мреже и дистрибуције воде.

ПОДРШКА МЛАДИМА… подршка будућности општине

У сарадњи са Министарством рударства и енергетике успешно смо реализовали конкурс за суфинансирање програма унапређења енергетске ефикасности на кућама и породичним стамбеним зградама и кроз мере суфинансирања помогли нашим суграђанима у решавању великог проблема уштеде енергије и санације објеката. Захваљујући успешно спроведеном конкурсу до сада санирано је више од од 8о објекта, у оквиру којих је замењена нова пвц и алу столарије, уградњом енергетско штедљивих котлова и инсталација, уградња соларних панела, а све са циљем заштите животне средине, уштеде енергије и унапређења мера енергетске ефикасности.

Велике пројекте које смо врло успешно реализовали претходних година дали су нам подстрек да наставимо са радом са још више жеље и енергије. Велика инвестициона улагања на санацији и унапређењу објеката здравства и школства, које смо завршили захваљујући одличној сарадњи са ресорним министарствима, омогућила су нам комплетно реновирање објеката школа у Пландишту и Великом Гају, санацију објекта школе у Великој Греди, као и издвојеног одељења у Милетићеву, санацију објеката здравства у Пландишту, Јерменовцима, Хајдучици. Кроз реализацију овог пројекта трудимо се да унапредимо живот грађана општине Пландиште на свим пољима. Брига о деци и развоју унапређења образовања, неодвојиво се посматра са развојем спорта и физичке културе. У том погледу значајни су нам пројекти санације терена у склопу Основне школе у Пландишту, као и велики пројекат санације свлачионица ФК „Слога“ из Пландишта, који реализујемо у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину.

Међу значајним пројкетима који се тичу заштите и унапређења животне средине, издвојио бих и пројекте које већ годинама реализујемо у сарадњи са Министарством заштите животне средине. С обзиром на чињеницу да Општина Пландиште спада у подручја са најмањим процентом шумовитости у Србији, сарадња са Министарством допринела је да за само 4 године пошумимо више од 30 хектера деградираног и ерозивног земљишта са аутохтоним садницама.

ПУТЕВИ… сређивање путне мреже посао у континуитету

Сарадња са Министарством за бригу о селу и реализација конкурса за куповину сеоских кућа са окућницом омогућила нам је да обезбедимо кров над главом за 26 породица на територији Општине Пландиште, на шта сам јако поносан. Када погледате иза себе и схватите да сте помогли породице које имају више од 80 чланова домаћинства, које су добиле могућност да свој заједнички живот започну у новом дому, знате да радите праву ствар и то вам даје додатну енергију да се и даље борите. И могу рећи да је ово један од најлепших пројеката на ком смо радили, а који се тиче унапређења и побољшања статуса наших суграђана који се налазе у стању социјалне потребе.

Све што смо до сада изградили и постигли треба и мора да буде добар темељ за неке будуће пројекте и велике инвестиције. У наредном периоду зацртали смо себи велике циљеве, између осталог уређења саобраћајница и тротоара, санације објеката за спорт и физичку културу, изградња дечјих игралишта, наставак реализације друге и треће фазе пројекта изградње пута Банатски Соколац Милетићево Стари Лец, изградња и аутоматизација система пијеће воде и изградња објекта за пречишћавање пијеће воде, као један од највећих пројеката у Општини Пландиште, за чију реализацију ћемо се борити.

У наредном периоду морамо да радимо још више, морамо да остваримо све зацртане циљеве, да постављамо нове, да наставимо добрим и сигурним путем, јер то грађани очекују од нас. Уз њихову пуну подршку наставићемо све оно што смо започели и отворити нека нова поглавља, нове пројекте, заједничким снагама исписаћемо нове странице у развоју наше општине.

(Старт 013)

Пројекат „Једним путоказом до 14 насељених места“ суфинансира Општина Пландиште, Решење бр. 681-3/2023-II од 22. 5. 2023. Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.