ВИШЕСТРУКА КОРИСТ... Милош Марков на додоли уговора о енергетској санацији

Опово

Подељена 44 уговора за за реализацију програма енергетске санације кућа и станова

КОРИСТ И ЗА ГРАЂАНЕ И ЗА ДРУШТВО У ЦЕЛИНИ

Овде имамо два крајња бенефита, а то су, пре свега уштеда кућног буџета, мање издвајање за енергенте у будућности, а такође, не мање важно, заштита животне средине и бољи однос према нашем еко систему који нас окружује – истакао је Милош Марков, председник општине

После спроведног конкурса за извођаче радова, а након договореног пројекта између Министарства рударства и енергетике и Општине Опово и његовом заједничком суфинасирању, председник Општине Опово Милош Марков поделио је 44 уговора за енергетску санацију породичних кућа и станова.

Вредност пројекта, чија реализација обухвата замену спољних прозора и врата, куповину котлова и топлотних пумпи и њихову инсталацију, као и замену постојеће или уградњу нове цевне мреже, износи 16.000.000 динара, од чега по четири милиона обезбеђују Министарство и Општина, а другу половину сами грађани.

Раде Цветановић, руководдилац пројекта, истичући задовољство досадашњим радовима на реализацији пројектних активности, најавио је и почетак, треће, најважније фазе пројекта:

У оквиру пројекта енергетске санације кућа и станова који спроводи Општина Опово у сарадњи са Министарством рударства и енергетике и сада улазимо у трећу фазу, односно у извођење радова на примени мера енергетске санације, почев од уградње столарије, преко котлова, замена пумпи и грејних тела у породичним домаћинствима. Крајњи корисници – домаћинства, односно власници породичних кућа и станова на територији општине Опово бенефити овог програма ће осетити већ приликом прве грејне сезоне кроз смањење рачуна за енергенте које користе за загревање својих домова“ – истакао је Раде Цветановић.

О значају пројекта, како за појединачне грађане тако и за друштво, и са економског и са еколошког аспекта, говорио је и Милош Марков, председник општине:

На овај начин нашим суграђанима помажемо како би унапредили квалитет својих кућа и станова, али и енергетску ефикасност што је негде и фокус овог пројекта. Овде имамо два крајња бенефита, а то су, пре свега уштеда кућног буџета, мање издвајање за енергенте у будућности, а такође, не мање важно, заштита животне средине и бољи однос према нашем еко систему који нас окружује. Одзив грађана је био задовољавајући, било је 57 пријава, од тога су 44 подржане, и ово нас охрабрује да наставимо са оваквим пројектима и у наредном периоду. За овај конкурс ми смо као локална самоуправа издвојили четири милиона динара и уз четири милиона ресорног Министарства имали смо фонд од осам милиона динара ми смо суфинансирали до 50% укупних трошкова, док су грађани, корисници овог програма партиципирали другу половину трошкова. Мислим да смо заједничким снагама успели да направимо крајњи бенефит за наше суграђане“- изјавио је Милош Марков, након доделе 44 уговора задовољним грађанима.

(Фото: еВршац)