Панчево – Градска библиотека

Изузетна прилика коју не треба пропустити

ПОЕТИРАЊЕ И ПОЕНТИРАЊЕ

• У петак, 30. августа, од 19 сати, у читаоници Градске библиотеке Панчева, одржаће се још једно „Поетирање“ четири песникиње, чланице Удружења књижевника Србије

 

Панчевка Гордана Влајић,  као и београдске књижевнице Јасмина Малешевић, Бранка Селаковић и Гроздана Лучић Лалић, већ неко време поетирају на истоименим књижевним догађајима у Србији, са жељом да у интеракцији са публиком поентирају демистификујући поетски анархизам, делећи љубав према писаној речи и афирмишући снагу лепоте стиха.

Биће ово изузетна прилика да публика чује, види и разговара са четири чланице Удружења књижевника Србије, са четири песникиње и прозне списатељице са бројним наградама и објављеним књижевним делима, као и да се укључе у програм.

Описујући суштину њихове путујуће мисије, на недавном гостовању у Шиду, Јасмина Малешевић је „Поетирала“: – „… Померајући границе разума и осећајности, разговарам са птицама. На известан начин разговарам и са писцима. Кренула сам од хаоса. Од згуснутих честица стварања да бих размрсила понор. Јер потиснута чежња, та магловита носталгија, вечна је потреба душе да додирне свемир. Када се распукну латице изнад моје главе, слика света ће мирисати на љубав.

Проф. др Ратко Божовић је поетику Гордане Влајић описао као препознатљиву по неочекиваној драматургији са метафорама и симболима прожетим као суза чистом емоцијом, док за Јасмину Малешевић, проф. Божовић каже да пише мајсторски тако да су у њеним песмама присутни и неприкосновена суштина песништва и суштина бивствовања. Говорећи о поезији Бранке Селаковић, песник и критичар Зоран Богнар је истакао да је као остварена у једном залету  великог надахнућа, да је извучена из самог живота, из душе, из потресно разиграних чула, из слутњи, сумњи и преиспитивања, а у недавном интервјуу за „Показивач“, портал за културу, образовање и прикљученија, Гроздана Лучић Лалић је рекла, уједно објашњавајући своју поетику: – Писци су у неку руку апостоли ума, следбеници емоција, ученици – записничари живота, срећна сам да припадам том „божијем јату“.

Упркос различитим стиловима и тематикама, овим песникињама је заједнички седам/осмински ритам откуцаја њихових срца. Више о томе шта то значи као и о Глиненом краљу, баби Будимки, Марији дели бела кумрији, Чувару гуменог замка, Лепој девојци и Лепом песнику из Чарне шуме – на књижевној вечери у Градској библиотеци Панчева, у петак, 30. августа, од 19 сати.