СА ЛЕТЊЕ РАДИОНИЦЕ...Мирослав Бирцлин

Разговор с поводом

Мирослав Бирцлин, директор Народног музеја у Панчеву

ИСПУНИЋЕМО ОЧЕКИВАЊА ПАНЧЕВАЦА

• У фокусу новог директора Народног музеја Панчево биће велики посао реконструкције зграде у којој се ова установа налази • Активности и током лета се реализују како је планирано • Од јесени нови програми, као и учешће ове установе у великом међународном пројекту

ПОСЛЕ четири месеца од доласка на чело Народног музеја у Панчеву, директор Мирослав Бирцлин за Старт 013 каже да је, имајући у виду функционисање ове установе годинама уназад, њеним радом у овом периоду задовољан. Како он каже, оживела је изложбена активност, реализују се различити програми, што јесте добро и то је оно на чему ће се и убудуће највише радити а зависно од средстава, план је да се све те активности појачају и прошире.

Тренутно се у Музеју све редовне активности реализују како је и планирано, изложбе су отворене, а посебно занимљиво за ово лето су одржавања креативних радионица намењена најмлађим Панчевцима. То је најбољи начин да ова установа обави и ту своју образовну функцију, сматра Бирцлин, и да се на тај начин деци приближи Музеј и створи нека нова публика за године и деценије које долазе. Поред актуелних изложби, за јесен су у плану још нека занимљива дешавања, али детаље о њима директор није могао поделити.

– У Музеју раде људи различитих профила, сви они добро раде свој посао и отуд те и наше и гостујуће изложбе које су грађанима занимљиве – објашњава директор, али каже да ћемо морати сачекати јесен како би открили шта се тренутно у овој установи спрема.

– Мени, а верујем и већини запослених у нашој установи тренутно је најбитније решавање проблема зграде Музеја која је у веома лошем стању пошто је, осим неких ситнијих оправки, у њено одржавање последњих деценија веома мало улагано. После тог периода нечињења који јесте последица економске кризе и недостатка средстава, мислим да је сада дошао тренутак да се то питање покрене. Моја лична преокупације јесте реконструкција зграде – каже наш саговорник и објашњава да један број музејских депоа није функционалан тако да се и велики број музејских експоната налази по ходницима широм зграде. То јесте проблем који оптерећује ову установу већ годинама и баш зато је набавка средстава и налажење партнера за реконструкцију у фокусу рада новог директора ове установе.

РЕЧ-ДВЕ И О…

 Мирослав Бирцлин је на челу панчевачког музеја од средине марта месеца ове године. Како сам каже, оно што га је препоручило за ово место јесте његов дугогодишњи рад са бројним установама културе. Као археолог, Бирцлин је на бројним пројектима сарађивао са Филозофским факултетом у Београду, Археолошким институтом при Српској академији науке и уметности, као и заводима за заштиту споменика културе, док је у панчевачком Заводу и радио једно време.

– Оно на чему ћу као директор највише радити је то да Музеј својим активностима испуни очекивања Панчеваца – каже директор Бирцлин.

    – Оно што јесте мој план је да остваримо сарадњу са неком установом културе из Румуније како би заједнички могли конкурисати на средства из претприступних ИПА фондова Европске уније. Таква сарадња је најбољи начин да се дође до средстава која су нама потребна. Она нису мала и ту се не можемо ослонити само на локалну, покрајинску или републичку власт. Град је издвојио 10 милиона динара за израду пројектно-техничке документације која би, после три године, ускоро требало да буде готова – каже директор Бирцлин и додаје да ће тај документ омогућити да се започне са реконструкцијом зграде, посла који ће, због свог обима, морати бити рађен у фазама и који ће потрајати неколико година. – Сама зграда је велика, потребна су велика средства и свима је јасно да ће њена реконструкција потрајати. Идеја је да се крене у реконструкцију зграде, почев од инфраструктуре попут струје, воде па све до депоа и изложбених простора како би коначно могли вратити и нашу сталну поставку – објашњава директор и наглашава да је зграда Магистрата симбол Панчева и да би као таква, требала бити центар културних дешавања у граду.

Кад је реч о активностима Музеја, директор  каже да се приводе крају преговори о учешћу ове установе у једном великом међународном пројекту. – Извесно је да ћемо учествовати у том пројекту који креће најесен, а у оквиру којег ћемо бити партнери великим именима и установама из земље и иностранства. У оквиру тог пројекта ће се радити археолошка истраживања мањег обима на територији која је под нашом надлежношћу, а током три године, колико ће трајати овај пројекат, Панчево ће посетити бројни стручњаци и студенти који ће учествовати на предавањима и радионицама које ћемо организовати – објашњава Бирцлин и додаје да је учешће у оваквом пројекту најбољи начин да се промовише и Музеј, као установа културе и сам град Панчево као средина која и овој публици иа шта да понуди.

Поред учешћа у том пројекту, панчевачки Музеј ће следеће године бити домаћин 41. Скупштине Српског археолошког друштва које се одржава сваке године. Ове године је била одржана у организацији Археолошког института при САНУ, а следеће године ова манифестација ће се одржати у Панчеву. – Током тих три дана, колико траје та манифестација, одржаће се скупштина овог друштва, као и бројне друге сесије за које ћемо, како планирамо, користити како просторије Музеја тако и других установа културе у граду. Очекујемо посету око 100 стручњака разних профила, као и око 50 гостију из иностранства који ће бити у прилици да се упознају са Панчевом и свиме шта град има да понуди – каже директор Музеја Мирослав Бирцлин и ову манифестацију оцењује као веома добру прилику за промоцију Народног музеја Панчева и самог града.

И. Владан