Чувајмо природу

Инспекција за заштиту животне средине Општинске управе Опово

ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

Данас се широм света обележава  светски Дан планете Земље, када се указује на проблеме са којима се суочава човек и свеукупни живи свет због угожености околине која нас окружује.

Убрзани технолошки развој и несавесни однос према планети довели су до  загађења вода, ваздуха и земљишта  које представља опасност по здравље људи, животну средину и угрожава опстанак многих живих врста.

Нарочити је значај несавесног одлагања отпада чија количина расте из године у годину и за шта смо одговорни сви, као појединци и заједнице. Неконтролисано се формирају сметлишта на која се бацају  различите врсте отпада из домаћинства и привреде укључујући комунални, грађевински, кланични, пољопривредни, амбалажни отпад, који може садржати штетне састојке као директне загађиваче земљишта и подземних вода. Небезбедно поступање са отпадом јесте глобални проблем, али на овај начин, бацањем отпада у непосредној околини, најпре угрожавамо себе.

Својом лепотом и јединственошћу живот обавезује сваког од нас да чињењем малих дела, као што су смањење отпада и његово правилно усмеравање, садња дрвећа, штедња струје и воде, можемо дати лични допринос очувању планете и живота на њој.

Срећан Дан планете Земље!

М. Митровић

Пројекат „Општина Опово – будућност која се огледа у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.