Бела Црква

Одржана 6. седница Скупштине општине Бела Црква

ПРВИ РЕБАЛАНС, РАЗРЕШЕЊА, ИМЕНОВАЊА…

• Саша Бранисављевић разрешен функције члана Општинског већа, а уместо Радована Марковића, коме је истекао мандат, за в. д. директора Народне библиотеке именован  Игор Вокоун

На 6. седници Скупштине општине Бела Црква, одржаној у четвртак, 22. априла, а којој је председавао Марјан Алексић, председник СО, одборници су, најпре,  након спроведеног поступка тајног гласања, разрешили Сашу Бранисављевића функције члана Општинског већа.

Онда се прешло на „главну“ тачку дневног реда, предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Бела Црква за 2021. годину. Разлоге за први ребаланс буџета образложила је Виолета Симић, председница општине, која је најпре истакла да се ребалансом распоређује суфицит из 2020. године, а онда је говорила о планираним пројектима у овој години и предвиђеним средствима  за њихову реализацију.

  • У износу од 3,5 милиона финансираћемо туристички возић, чиме ћемо побољшати туристичку понуду наше општине. Предвидели смо три милиона динара за уређење видиковца „Три крста“, за расвету, клупе и постављење телескопа. У оквиру пројекта реконструкције Главне улице, определили смо три милиона динара за пројекат уређење Јаруге на реци Нери, којим ћемо у три фазе завршити пројекат одвођења атмосферских вода источног слива. За конкурс намењен црквама и верским заједница опредељено је 1,5 милиона динара, за санацију, реконструкцију и текуће одржавање објеката. Посебан конкурс за спортска удружење и клубове повећали смо за 500 хиљада динара, како би наградили њихове посебне резултате у овој години. За пројекат канализације у индустријској зони издвојено је 2,5 милиона динара, чиме стварамо предуслов за изградњу фабрике чешког инвеститора „Спел“, чија је изградња у најави ове године. За уређење свих општинских објеката које користе Месне заједнице на територији општине Бела Црква, опредељено је пет милиона динара. Текућу буџетску резерву повећали смо на 13 милиона динара, тако да смо из тог дела планирали да издвојимо све оно што је непоходно за побољшање услова живота наших суграђана – рекла је, између осталог,  Виолета Симић, председница општине.

Одлука о првом ребалансу овогодишњег буџета усвојена је једногласно.

Са циљем побољшања положаја Рома, а након образложења Милоша Стојановића, координатора за ромска питања, одборници су прихватили и  Локални акциони план за унапређење положаја Рома на територији општине Бела Црква.  За реализацију плана, којим се предвиђа побољшање положаја Рома у областима становања, здравства, образовања, социјалне заштите, културе, као неговање њихове традиције,   предвиђено је време од четири године.

Потом су се одборници „вратили“ кадровским питањима.

Најпре је донето  решење о разрешењу Радована Марковића функције директора Народне библиотеке, коме је истекао директорски мандат, да би онда за в.д. директора одборници именовали   Игора Вокоуна, дипломираног историчара уметности, све до окончања конкурса.

Дошло је и до промене у чланству Савета за образовање општине Бела Црква. Уместо разрешене Гордане Стајковац, нови члан Савета биће Дарко Остојић.

Марјан Алексић, председник Скупштине општине Бела Црква, истичући важност донетих одлука, посебно оне о ребалансу буџета, захвалио је свим одборницима на конструктивном и ефикасном раду и на овој, 6. седници Скупштине општине.

(Фото СиБ)

Пројекат „Општина Бела Црква – грађанин у функцији актера општинске локалне самоуправе“ суфинансира Општина Бела Црква.