ПОСЛА УВЕК ИМА... Гроздана Миленков

Разговор с поводом

Гроздана Миленков, в. д. директора Завода за заштиту споменика културе Панчево

ЧУВАРИ АУТЕНТИЧНОСТИ ЗНАКОВА ПОРЕД ПУТА

• Тридесету годишњицу нашег рада обележићемо на пригодан начин, кроз разноврсне активности намењене јавности: изложбама, предавањима, издавањем публикација које за циљ имају афирмацију рада наше институције, али и саме службе заштите непокретног културног наслеђа – истиче директорка Миленков

Пре 30 година, 18. марта 1993. године, Завод за заштиту споменика културе Панчево  постаје самостална установа која се бави споменицима културе, а две године касније та делатност стећи ће регионални каратер, те се ова институција од 1995. године стара o непокретним културним добрима на територији оба града и свих шест општина Јужнобанатског управног округа.

Сасвим довољан повод за разговор са Грозданом Миленков, в. д. директора ове установе културе, а на теме које се саме по себи намећу.          

    • На почетку смо године, а то је најбоље време за осврт на све оно што  је урађено током прошле године. Реците нам шта је то најзначајније од онога што је Завод реализовао током 2022. године?

  • Протеклу годину у раду Завода за заштиту споменика културе Панчево обележио је низ изузетно значајних активности, значајних како за нашу институцију, тако и  за готово цео Јужни Банат и службу заштите уопште.

У свакодневном ангажовању наших стручњака у служби заштите културне баштине на подручју читавог округа, као и низу пројеката који смо реализовали током 2022. године, највећу пажњу јавности свакако су имале изложбе и конференције које смо уприличили – изложбе „Споменици, спомен плоче и скулптурална дела у Панчеву“ и изложбу посвећену јубилеју 300 година румунске православне цркве у Гребенцу, за којима су следиле конференције „Индустријско и техничко наслеђе – значај, стање и могућности“ и „150 година од укидања Банатске војне границе“.

У години обележавања три века Народне (Старе Вајфертове) пиваре, у чију част је организована  конференција „Индустријско и техничко наслеђе“ , у оквиру израде експертизе стања овог комплекса извршено је његово геодетско и техничко снимање, као и уклањање дивљег растиња и отпада у сарадњи са ЈКП „Зеленило“.

У циљу презентовања и увида у стање комплекса урађен је 3Д модел, док ће нам експертиза стања магацина јечма са реконструкцијом недостајућих конструктивних елемената омогућити планирање конкретних радова на санирању овог највећег објекта. Идеја је да нашу пивару обновимо и оживимо је различитим садржајем, ослањајући се на резултате свих претходних покушаја да се овај значајни комплекс ревитализује.

У СВОМ ЕЛЕМЕНТУ… на једној од бројних оебележавања значајних културних догађаја

Велика пажња посвећена је бризи о непокретним културним добрима, где се наши стручњаци несебично дају, како би постигли најбоље резултате у очувању аутентичности и репрезентативности ових објеката.  Претходне године вршен је конзерваторски надзор над радовима на фасади конака Манастира Војловица, постављању лимених опшивки и  молерско фасадерских радова на звонику Преображенске цркве у Панчеву, санацији фасаде Римокатоличке цркве Свете Ане у  Панчеву, одржавању и колористичкој артикулацији фасаде у ентеријара зграде  Националне службе за запошљавање, Филијала Панчево, реконструкцији објекта „Код два пиштоља“ у Вршцу, реконструкцицји фискултурне сале Гиманзије „Урош Предић“ у Панчеву, на шта смо посебно поносни.

Археолошка истраживања и активност установе у области археологије је изузетно богата и захтева посебне редове. Истакла бих заштитна археолошка истраживања у подручју  врло динамичне изградње ветропаркова на подручју целог Јужног Баната, као и сада већ вишегодишња ископавања на некада заборављеној ковинској тврђави.

 Ове године установа коју водите обележава јубилеј, три деценије од почетка самосталног рада. Подсетите нас на тај период историје Завода за заштиту споменика културе?

  • Брига о културном наслеђу на овим просторима има дуг и надасве богат историјат. Континуиран развој институције заштите, започет средином 19. века, нарочито је интензивиран у другој половини 20. века, и то оснивањем Јединице за заштиту при Народном музеју у Панчеву 1978. године, из које ће настати  Завод за заштиту споменика културе Панчево. Под овим називом Завод започео је своју самосталну делатност пре 30 година, 18. марта 1993. године, а две године касније та делатност стећи ће регионални каратер, те се наша институција од 1995. године стара o непокретним културним добрима на територији два града и шест општина Јужног Баната.

Датум свог оснивања и почетка самосталног рада, 18. март, Завод за заштиту споменика културе доследно обележава на пригодан начин кроз разноврсне активности намењене јавности: изложбама, предавањима, издавањем публикација које за циљ имају афирмацију рада наше институције, али и саме службе заштите непокретног културног наслеђа.

Поводом овогодишњег јубилеја,  уприличићемо изложбу на којој ћемо приказати историјска језгра Панчева, Вршца и Беле Црквe.  Путем ове изложбе и пратеће публикације, стручњаци Завода имаће прилику да суграђанима представе расположиве податке о овим заштићеним просторно културно-историјским целинама, плодове  вишедеценијског научно-истраживачког рада  наше институције. Планиране су и радионице за децу и младе, с обзиром да се свест о значају културне баштине развија у најранијем добу.

• Шта је најзначајније у плановима ваше установе за ову годину, како што се тиче обележавања јубилеја, тако и по питању редовних активности? 

  • Поред поменутог обележавања 30 година Завода, јубилеја у чијем ће знаку ова година свакако протицати, 2023. годину обележиће још неколико важних датума, попут стогодишњице првог ноћног лета и изградње цркве Свете Ане, задужбине Ђорђа Вајферта, којима ће бити посвећена публикација, као и 190 година од изградње зграде Магистрата, поводом чега ће бити приређена изложба. С обзиром да активно учествујемо на санацији и реконструкцији комплекса Гимназије „Урош Предић“ у Панчеву, планирамо да годишњицу, 160 година од оснивања ове најзначајније градске просветне установе,  обележимо пригодном изложбом.

Такви јубилеји, осим што су јасан показатељ богатства наше културне баштине, представљају одличну прилику да то богатство прикажемо широј јавности.

Стога ћемо посећивати градове и општине нашег округа,  и користићемо прилику да позовемо представнике локалне самоуправе, установа културе, образовних институција, медија и других заинтересованих организација и појединаца на још активније учешће у ревитализацији, очувању и презентацији наслеђа.

Наставићемо радове на обезбеђивању угрожених објеката, попут остатака ковинске тврђаве, и обезбеђивања документације за радове на статичкој санацији дворца у Влајковцу, а захваљујући додатној финансијској подршци Министарства културе на овом значајном пројекту. Након заврешетка различитих конкурса у области заштите културног наслеђа, поред прославе јубилеја и представљања културног наслеђа, биће још посла за нашу установу – каже на крају нашег разговора Гроздана Миленков, уз наше честитке на значајном  јубилеју и жеље за успешним одговорима на све нове изазове, а који ову установу никада ни не напуштају.

(Старт 013)