ИЗУЗЕТНО... Ана Жолнај Барца, након добијања значајног призања

Ковачица

Галерија наивне уметности и ове године јединствена у Србији

ПОНОВО, ЕТНОБРЕНД ГОДИНЕ!

• У категорији уметност и култура, Галерија наивне уметности, по други пут заредом, проглашена је за Етнобренд године“
• Кад у свету кажем одакле сам, добијем одговор „а Ђоковић, Ковачица“ – каже Миша Ћирић, промотер Србије шром света

У Београду, у вили Крсмановића, 8. јуна је одржана свечаност доделе признања у акцији „Етнобренд године“, а коју организује портал privredni.rs у сарадњи са Задружним савезом Србије.

По речима Драга Делића, уредника „Етнобренда године“, циљ ове акције је да афирмише

домаће стваралаштво у свим областима, од гастрономских специјалитета до културних и уметничких вредности, које одлазе у свет као посебне особености Србије, и по којима се Србија у том истом свету препознаје и памти.

Тако је у групи уметности и културе, по други пут узастопно, признање „Етнобренд године“ припало Галерији наивне уметности, ковачичкој институцији културе, надалеко познатој и признатој по уникатним вредностима из области наиве, које су прославиле и општину Ковачица и државу Србију широм свету и коју су посетили и Франсоа Митеран и  Хуан Карлос и Софија Лорен и Ален Делон и Пеле, као и бројни уметнички и културни ствараоци са свих континената.

Миша Ћирић, промотер Србије и акције „Етнобренд године, на свечаности доделе признања, је подсетио  да када широм света каже одакле је,најчешће га  сачека  реакција  „а, Ђоковић, Ковачица“, што је само један од показатеља значаја који Галерија наивне уметности ужива у свету културе и уметности, у светским оквирима.

Ана Жолнај Барца, директорка Галерије наивне уметности, по добијању признања, истакла је да је поносна на чињеницу да је Галерија то признање добила и за 2019 и за 2020., годину, што је само учвршћује у врху листе светских културних особености, посебно у сфери наиве, и што афирмише и општину Ковачицу и државу Србију широм света.

Иначе, ове године, у вили Крсмановић, на додели признања, Галерија се представила са осам уметничких творевина, а које је, у техници уља на платну, направио Павел Хајко, чија  изложба слика тренутно краси зидове ковачичке Галерије наиве.

(Фото: РТВ Ковачица)

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.