Ковин

Саопштење за јавност Сање Петровић, председнице општине

ЦЕЛОДНЕВНИ НАДЗОР НАД ДЕПОНИЈОМ

• После два пожара, у року од три дана,  уводи се 24-часовни надзор над градском депонијом, који ће бити потпомогнут припадницима професионалног обезбеђења

Поводом избијања новог пожара у делу депоније у Ковину, председница општине Сања Петровић издала је следеће саопштење за јавност:
„У сарадњи са Министарством заштите животне средине, а након пожара који су се догодили током марта на градској ђубреници у Ковину, извршена су опсежна мерења тела депоније елетромагнетном методом „праћења и снимања абнормалних варијација у отпору геолошких тела у зависности од фреквенција“, а у циљу утврђивања позиција подземних вода и потенцијалних депоа гаса.
Резултати тих мерења су показали да не постоје запаљиви депои гасова који би могли да доведу до пожара. Након добијања извештаја о мерењима, приступило се третирању производом Ferway S, на бази микрогелова органског порекла, којим се онемогућава самозапаљивање и убрзава разградња органских материја.
И поред свих предузетих радњи, које су и даље у току, дошло је до пожара на ђубреници најпре у ноћи између суботе и недеље, 5-6. јуна, а потом и протекле ноћи, између 8-9. јуна. У оба случаја основано се сумња да је пожар изазван намерно, због чега је ЈП „Ковински комуналац“ поднело две кривичне пријаве против НН лица Основном јавном тужилаштву Смедерево и МУП-у, ПС у Ковину, јер је тиме „извршено кривично дело изазивања опште опасности из чл. 278 КЗ.
Подсећам да је марта ове године депонија привремено затворена, а отпад из Ковина привремено преусмерен на регионалну депонију у Панчеву. Након што је утврђено да на депонији у Ковину гасови нису узрок пожара, а с обзиром на високу цену транспорта отпада у Панчево, одлучили смо да је поново отворимо за одлагање смећа, уз појачано обезбеђење и праћење током дневних смена.
Имајући у виду да је наведених датума дошло до пожара за које се основано сумња да су намерно дело НН лица, ЈП „Ковински комуналац“ од данас уводи 24-часовни надзор над градском депонијом, који ће бити потпомогнут припадницима професионалног обезбеђења.
Истовремено, у сарадњи са Министарством заштите животне средине по хитном поступку биће обезбеђен видео надзор за праћење стања на депонији у Ковину,“ навела је у саопштењу за јавност Сања Петровић.