ПОНОСНА С РАЗЛОГОМ... Драгана Митровић

Интервју

Драгана Митровић, градоначелница Града Вршца

УСКОРО И НОВА БОЛНИЦА, НА ПОНОС ВРШЧАНА

• После више десетина година запостављања,  грађани Вршца  ће  добити једну потпуно нову здравствену установу, опремљену према највишим светским стандардима
• Значајна улагања у сређивање васпитно-образовних установа
• На пословима комасације Вршац је лидер у региону

У Вршцу се многа тога урадило у последњих неколико година. Градоначелницу Вршца Драгану Митровић, најпре питамо шта је то што је посебно обележило претходну годину?

• Претходну годину обележила су велика улагања у пољопривреду. Истакла бих посебно  рад на пословима комасације, по којима је Вршац апсолутни лидер у ширим оквирима, а што је препознала и Немачка агенција за међународну сарадњу, која је пружила едукативну подршку за те послове у катастарским општинама Влајковац, Уљма и Избиште. Након завршетка тог посла, комасација ће  бити завршена на више од половине укупне обрадиве површине на територији Града Вршца.

Упоредо са пословима комасације радило се и на сређивању атарских путева, за шта је уложено преко 23 милиона динара. Као подршка наставку процеса комасације, у овој години ћемо уредити још три атарска пута. Осим тога, у сарадњи са покрајинским Секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство, очишћено је 24 километра каналске мреже у насељу Велико Средиште. Уважавајући значај пољопривреде, локална самоуправа је организовала саветовања за пољопривреднике из области виноградарства и воћарства, као и стварања услова за производњу хране на малим газдинствима и директне продаје пољопривредних производа са кућног прага, а путем коришћења средстава ИПА фондова. Организовали смо и саветовање за пчеларе.

Претходне године смо, у сарадњи  са Дирекцијом за воде Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, започели капитални пројекат заштите од поплава, и то детаљним уређењем корита речице Месић,  који у првој фази кошта преко три милиона евра. Радови на том значајном пројекту одбране од поплава су  у пуном јеку и биће довршени до краја ове године.

  • Које бисте још пројекте посебно истакли?

   – Водећи рачуна о привредном развоју, отпочели смо пројектовање нове индустријске зоне, зоне „Север“, после чега следи и њено инфраструктурно опремање, и то на површини од око 20 ха. Као један од значајнијих пројеката истакла бих завршетак посла на изградњи фабрике воде у Павлишу, што је инвестиција вредна преко шест милиона евра, али која Вршчанима обезбеђују најквалитетнију воду за пиће. Кад смо већ код воде, да кажем и то да смо, у сарадњи са Канцеларијом за капитална улагања договорили замену азбестних цеви на целој територији  града Вршца.

ПРОЈЕКАТ ЗА ПРОЈЕКТОМ… отварање постројења за прераду пијаће воде

Да не пропустим да истакнем изузетну прекограничну сарадњу и пројекте вредне око четири милиона,  које обезбеђује ЕУ преко ИПА фондова, а који су бесповратни.

На шта сте посебно поносни?

-Поносна сам на чињеницу што смо протекле године, упркос бројним препрекама, успели да завршимо први олимпијски базен у Вршцу. Овом инвестицијом, вредном више од 100 милиона динара, комплетирана је могућност бављења свим базичним спортовима у Вршцу, а уз то додатно унапређујући туристичку понуду нашег града.

Осим тога, локална самоуправа је у протеклих годину дана издвојила значајна средства за младе спортисте и клубове, што је резултирало освајањем највиших одличја на како на државним тако и на међународним спортским такмичењима. Посебан акценат стављамо на развој школског спорта, а у сарадњи са предшколском установом у Вршцу спроводимо јединствен пројекат бесплатне школе спорта за наше најмлађе суграђане.

Кад говорите о школском спорту, шта је урађено на плану подизања квалитета образовног процеса у вршачким и сеоским школама?

-Подручје образовања у протеклом периоду такође су пратиле бројне инвестиције. Преко 28 милиона динара уложено је само у разне санације, адаптације и реконструкције објеката, како предшколских тако и основних и средњих школа. Највећа инвестиција у образовању која нас очекује, а за шта је већ спреман пројекат и почетак радова се већ назире, то је комплетно реновирање објекта Пољопривредне школе, која ће након реконструкције изгледати и бити функционална као све савремене школе у Европи.

Додала бих и да се у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја у свим вршачком школама организују се бројне акције и едукације у области познавања саобраћаја, а све у циљу повећања безбедности деце и младих у саобраћају.

А што се тиче здравствених установа?

  • После великих проблема које смо наследили, између осталог и у здравству, само у претходних годину дана потпуно је реновирано породилиште, затим, Одељење гинекологије, набављени су нови уређаји за ургентну и физикалну медицину, а прошлог месеца је, захваљујући једном покрајинском пројекту, обезбедили  више од 26 милиона динара за  набавку најсавременије опреме за операциони блок и дијагностику, док је зграда Интерног одељења добила нови лифт. Оно на шта смо посебно поносни је да смо након више десетина година запостављања ушли у пројекат потпуне реконструкције Опште болнице, а грађани Вршца ће за неколико месеци добити једну потпуно нову здравствену установу, опремљену према највишим светским стандардима. Такође смо наставили и са јединственим програмом покретне апотеке у свим селима Града Вршца.

С. Батало

Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013!

Пројекат „Град Вршац – локална самоуправа у форми самоуправе грађана“ суфинансира Град Вршац.