ЧЕКАМ ТЕ НА АКЦИЈИ... Милица Тодоровић и „Хероји хуманости“

Разговор са поводом

Милица Тодоровић, секретар организације Црвеног крста Панчево

БУДИМО ХЕРОЈИ ХУМАНОСТИ, НЕ БОЛИ, А…

• Дана 14. јуна обележен је Светски дан давалаца крви, а панчевачки Црвени крст је тим поводом уручио захвалнице „Херојима хуманости“, као и награде најуспешнијим ученицима  на конкурсу „Крв живот значи“

 

– Ово је изванредна прилика да се пред  почетак сезоне летњих одмора осврнемо, из различитих углова, на тему добровољног давалаштва крви. Најпре би ваљало да сагледамо шта ми унутар локалне заједнице можемо да урадимо како би били одговорни, како према другима тако и према себи. Оно што сигурно можемо, уколико смо здрави и имамо између 18 и 65 година, то је да постанемо добровољни даваоци крви. Тако можемо спасити много живота сваке године. Можемо омогућити особама које су животно угрожене да дуже и квалитетније живе. Подржаћемо сложене медицинске и хируршке захвате, помоћи ћемо у спасавању живота мајке и детета, али и у ситуацијама када треба одмах реаговати, као што су на пример природне катастрофе, али и катастрофе које је узроковао човек – наглашава Милица Тодоровић, секретар Црвеног крста  Панчево и додаје да нам све то указује да су добровољни даваоци крви наше национално благо. Њихова опредељеност ка хуманости, без икаквих узвратних очекивања, скромност, оптимизам је непроцењива вредност за све нас којима, у једном трену, једино они могу бити од помоћи.

То је разлог што све земље света, сваке године, 14. јуна обележавају Светски дан давалаца крви. Организације Црвеног крста Србије на свим нивоима обележавају на пригодан начин овај дан како би се захвалили добровољним даваоцима крви и волонтеркама и волонтерима који учествују у овим активностима.

– Ове године Светски дан добровољних давалаца крви обележили смо под слоганом „Безбедна крв за све“ сходно порукама Светске здравствене организације. Црвени крст Панчево  је тога дана на платоу испред Градске управе тим поводом уручио захвалнице „Херојима хуманости“, добровољним даваоцима који су крв дали више од 100 пута. Истог дана, најуспешнијим ученицима и ученицама који су цртали и писали на тему давалаштва крви, у оквиру конкурса „Крв живот значи“,  уручене су скромне награде, а постављена је и изложба ученичких радова, као и фотографије хуманих суграђанки и суграђана забележених на Градским акцијама добровољног прикупљања крви – објашњава наша саговорница и наводи да су у Црвеном крсту на тај начин желели да дају на значају управо њиховом чину, али и свима осталима који несебично помажу у организовању акција прикупљања крви у граду Панчеву и насељеним местима. Поред свега тога, скромна изложба великих стваралаца и личности одржана је у холу Градске управе.

Милица Тодоровић овом приликом наводи да је у току  кампања „Црвени крст – Црвени тепих“, чији је лајтмотив “Чекам те на акцији“ а која ће трајати до краја лета како би се предупредила и спречила несташица крви карактеристична за летње месеце. У кампањи учествује 45 јавних личности из сфере спорта, филма, културе, уметности, новинарства, саобраћаја и медија који су били гости Црвеног крста Србије и про боно снимили видео клип са персонализованим позивом грађанима и грађанкама да се одазову акцијама давања крви.  Ова кампања  траје од 14. јуна, Светског дана добровољних давалаца крви, па све до краја лета. У Панчеву се овој кампањи придружила ТВ Панчево и подржала је својом деценијски традиционалном акцијом „Радост давања“. Поред њих припадници Полицијске управе Панчево, у оквиру обележавања Дана полиције су, поред тога што свакодневно брину о нашој безбедности, дали крв и тим чином значајно допринели броју прикупљених јединица крви.

–  Овим путем упућујемо јавни позив Панчевкама и Панчевцима, а особито онима који су због свог јавног или друштвеног ангажмана препознати у својим срединама и окружењу да буду домаћини на градским акцијaма, да својим утицајем позову пријатеље, познанике и заједно дају крв. Ми из Црвеног крста Панчево радосно и са осмехом им поручујемо „Чекам те на акцији“! Сваке среде од 9 до 12 сати у просторијама Црвеног крста Панчево влада неописива живост. Ту се окупе волонтерке и волонтери различитих старосних доба, ту помажу уз младе и наши старији суграђани и суграђанке. Озари нас  долазак  сваког добровољног даваоца, неописиво смо срећни због сваке прикупљене јединице крви. Тренутак давања крви је нешто што би свако од нас требало да осети, бар једном у животу, јер је то осећај који се тешко може осликати – закључује Милица Тодоровић, секретар Организације Црвеног крста Панчево.

И. В.