ОВО ЈЕ САМО ПОЧЕТАК... Маја Витман

Разговор с поводом

Маја Витман, градска менаџерка Града Панчева

НИЈЕ ВУЧИЋ ПАНЧЕВО ПРЕПОРУЧИО СЛУЧАЈНО

• ЦЕТ-ЕФ је само почетак нове индустријске и инфраструктурне револуције, након неколико деценија неодговорног односа претходних власти према сопственом граду и његовим грађанима
• Панчево је у самом врху најпожељнијих градова за инвестирање

 

Са Мајом Витман је задовољство причати. Не само зато што увек има шта да каже, него и то што каже – каже на начин који не изазива никакву сумњу у релевантност чињеница које саопштава. И то, све што говори су „суве“ чињенице, онакве какве оне јесу, свидело се то коме или не, свеједно.

Повод за овај разговор са градском менаџерком Града Панчева није тешко наслутити.

То је свечано отварање фабрике у Северној индустријској зони, којем је пре две недеље присуствовао и председник Републике Александар Вучић, у којој ће ускоро посао наћи преко 1000 радника. Реч је о познатој  компанији ЦЕТ-ЕФ из немачког града Фридрихсхафена, која ће у Панчеву производити електричне моторе и генераторе за хибридне и електричне погоне, као и друге компоненте за наменску индустрију.

-Да, захваљујући, пре свега, председнику Александру Вучићу, као и Влади Србије и високом политичком руководству Јужног Баната, али и ефикасности наше локалне самоуправе, у Панчеву је, после 40 година, остварена прва гринфилд инвестиција, која има вишеструки значај, не само за наш град него и за читав регион – истиче Маја Витман, додајући да је ЦЕТ-ЕФ само почетак нове индустријске и инфраструктурне револуције, након неколико деценија не само неодговорног односа претходних власти према сопственом граду и његовим грађанима, него и упропашћавања онога што су неки пре њих успели да створе.

Када говори о индустријској револуцији, Маја Витман каже да је она последица и тога што је одговорном политиком градских власти у последњих неколико година, Панчево у врху најпожељнијих градова у Србији за инвестирање, не само због повољног пословног амбијента и геостратешког положаја, него и због тога што се у Панчеву брже него игде у Србији стиже до свих папира неопходних за почетак инвестиционих радова.

ПОЗИВ
 Мај Витман, градска менаџерка, позивам све грађане који имају септичке јаме да, уколико то до сада нису урадили, легализују своја домаћинства,   како би се и што пре прикључили на канализациону мрежу. То се првенствено односи на грађане „Карауле“, Маргите, али и оне који гравитирају ка Улици Димитрија Туцовића, односно, око центра града, јер Потамишки колектор иде све до Луке „Дунав“.

 

-Подршка председника Вучића и препорука ЦЕТ-ЕФ-у да фабрику гради баш у Панчеву, од великог нам је  значаја. Кроз савестан и одговоран рад и ефикасним деловањем испоштовани су сви рокови који су били пред нама, као и све фазе неопходне за почетак инвестирања, а неки послови чак и пре рока, тако да имамо све референце да и даље будемо атрактивна локација и за најпробирљивије инвеститоре – каже Маја Витман, истичући да ће капацитети Северне пословне зоне до краја године бити у потпуности искоришћени, и да се због тога креће у њено проширење.  – Инфраструктура за проширење Зоне је спремна, као и подршка имаоца јавних овлашћења који ће учествовати у крајњој реализацији – додаје наша саговорница.

Градска менаџерка, након што нам је показала неколико пројеката будућих инвестиција, истичући у први план радове на 3. фази изградње Потамишког колектора, који ће омогућити  не само свим преосталим Панчевцима прикључење на фекалну канализацију, него и грађанима Глогоња, Јабуке и Качарева, али и нови подстициј и за нова привредна улагања.

Сем проширења Северне пословне зоне, на површини од преко 20 хектара, где се до 2022. године очекује да ће посао наћи преко 4.000 људи и завршетка радова на изградњи Потамишког колектора, у плану је и комплетно сређивање Потамишја, како би то било репрезентативно место за окупљање свих категорија становништва, и то не само из Панчева.

-Али то није све. Након завршетка посла око уређења Интернистичког блока, ускоро следи комплетно сређивање Опште болнице, свих њених одељења и споља и изнутра, тако да ће након тога то бити једна од најуређенијих болница у Србији, а у току су и послови око сређивања папира за коначни завршетак зграде Завода за јавно здравље. Сем тога, ускоро почињу и радови на сређивању Геронтолошког центра, па „Споменка“, Дома „Срце у Јабуци“…

Имамо још доста планова да надокнадимо, оно што су они пре нас пропустили да ураде или су чак нешто од онога што је било и својим немаром и уништили, али њихова реализација зависи првенствено од могућности градског буџета да то све испрати – каже наша саговорница.

Маја Витман истиче изузетну сарадњу са Покрајинском владом и Канцеларијом за управљање јавним улагањима, што је, такође, последица промене власти и у Граду и у Покрајини, тако да су бројни пројекти реализовани управо захваљујући тој чињеници. Ових дана одбрена су средства за изградњу атарских путева у Омољици и Банатском Брестовцу, као и спортских терена у ОШ „Ђура Јакшић“,  а од онога шта је све пре тога урађено, поменућемо сређивање Интернистичког блока Опште болнице, и да нема више, а има, било би сасвим довољно.

Она истиче и изузетну сарадњу са Привредним саветом, што резултира правим одговорима на све изазове и тржишта и потреба  грађана. – У завршној фази је израда и Стратегије привлачења инвеститора, а која је у складу са свим значајнијим економским критеријумима, као и развоја малих и средњих предузећа, јер су она та која у највећој мери покривају потребе грађана у најразноврснијим сегментима.

Кад је реч о јавно-приватном партнерству, Маја Витман каже да је оно у плану за реализацију пет пројеката, од којих су најзначајнији: јавна расвета, АТП, путна инфраструктура…

Има наша саговорница још доста тога да каже, али нека нешто остане и за наш следећи сусрет. Индустријска револуција је у току…

С. Батало