ПО ПЛАНУ... уређење новог простора школе ближи се крају

Панчево

Драгана Купрешанин, заменица градоначелника и већник Миленко Чучковић у посети ШОСО „Мара Мандић“

РЕШЕН ПРОБЛЕМ СА ПРОСТОРОМ

• Град Панчево  издвојио је из буџета 2 милиона динара како би се проширили капацитети школе за још 60 квадратних метара. На тај начин добили смо додатни простор за боравак још двадесет лица која су се налазила на листи чекања – истакла је Драгана Купрешанин, заменица градоначелника

Недостатак простора, вишегодишњи проблем ШОСО „Мара Мандић“ коначно је пред решавањем. Захваљујући разумевању локалне самоуправе града, средствима из градског буџета почело је опремање новог простора у установи за дневни боравак „Невен“.

Како би се уверили да ли све иде по плану, у друштву са Гораном Владићем, директором ШОСО „Мара Мандић“, у посети „Невену“, који функционише у оквиру ове школе,  били су Драгана Купрешанин, заменица градоначелника, и Миленко Чучковић, члан Градског већа задужен за рад, запошљавање и социјалну политику.

–  У посети смо дневном боравку „Невен“ који функционише у оквиру Школе за основно и средње образовање „Мара Мандић“ и намењен је деци, младима и одраслим особама са интелектуалним тешкоћама, као и особама са телесним и сензорним оштећењима. Кроз услугу дневног боравка подржава се оријентација да деца или одрасла лица са сметњама у развоју остану у свом породичном окружењу, подршка инклузији детета и члановима његове породице у локалној заједници, али и развоју вештина како би им олакшали свакодневни живот и уопште бригу о себи. Оно што је овде представљало проблем је недостатак простора како би се обухватили сви они којима је ова врста услуге потребна. Из тог разлога је Град Панчево препознао потребу ове установе и издвојио из буџета 2 милиона динара како би проширили капацитете за још 60 квадратних метара. На тај начин добили смо додатни простор и још двадесет лица која су се налазила на листи чекања обухваћено је овом услугом. На овај начин у потпуности је елиминисана листа чекања и створени су услови да се образују нове васпитне групе, наравно уз поштовање прописаних стандарда социјалне заштите. Градоначелник Александар Стевановић био је у посети дневном боравку „Невен“ у мају месецу и најавио ову врсту помоћи и ми смо, ево сада, у прилици да видимо и реализацију, чиме показујемо одговорност и ефикасност у раду и велику посвећеност стварању услова да се услуге социјалне заштите у нашем граду подигну на највиши могући ниво, изјавила је Драгана Купрешанин.

Миленко Чучковић је изразио задовољство што ће се проширењем капацитета у дневном боравку “Невен”, добити простор за две групе за децу и одрасле особе са интелектуалним потешкоћама, тако да листе чекања више неће бити:

– Осим бриге за децу са посебним потребама, град Панчево је издвојио средства и за проширење капацитета“ Сигурне куће“, тако да ћемо ускоро имати и проширење за неколико просторија које су неопходне за добијање лиценце. Град је за то издвојио 5.960.000 динара. Такође, бринемо и о старим лицима, у оквиру ребаланса буџета одобрена су средства у износу од 2,5 милиона динара, којим ће се средити клубови за стара и одрасла лица у Карађорђевој и Улици Јосифа Маринковића, као и Народна кухиња.

Горан Владић, директор ШОСО “Мара Мандић”, истакао је значај новог простора, посебно за штићенике који ће доћи овде, за њихове родитеље и породице:

– Значај проширења капацитета у дневном боравку значи много, јер ћемо на тај начин добити две нове групе, запослиће се четири нова сарадника дефектолога и две медицинске сестре, односно техничара. Овом приликом желим да се захвалим граду и људима који су препознали потребе. Листа чекања постоји већ четири или пет година, тако да ће се решити проблеми за 20 породица.

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево