ВАЖАН ЈЕ ПОГЛЕД ДАЉЕ... Драган Кршанин

Наш домаћин

Драган Кршанин, директор панчевачког „Техномаркета“

УВЕК СПРЕМНИ ЗА СУСРЕТ СА СУТРАШЊИМ ДАНОМ

• У плану је ширење постојећих производних капацитета, и то уградњом нове линије за пластификацију алуминијских профила, чиме ће се успешније и брже удовољавити потребама тржишта, што је све у складу са нашом пословном политиком  и врхунским стандардима у сваком делу производног процеса – истиче Драган Кршанин, директор „Техномаркета“

Ево нас, после дужег времена, поново на месту које се по много чему разликује од сличних места, почев већ од портирнице. Дочекао нас је, најпре,  љубазни осмех портира, а онда и све неопходне информације, шта, како, где, а онда – идемо даље…

Прилазимо улазним вратима, из којих излази неколико људи, међу којима је и наша „циљна мета“ посете. Да, то је управо завршен састанак, о којем нам је говорио портир, и испраћај гостију. Домаћин састанка, уз извињење гостима, прилази нам, срдачан поздрав, и, уз извињење и нама, порука да слободно одемо до његове канцеларије.

Улазимо у ходник, ту је већ пригодан наговештај предстојећих празника, тишина око украсних детаља поред и уз степениште, около простор испуњен садржајима који кроз ту тишину одзвањују отменошћу и професионалношћу  и даље него што допире поглед, па био он и најзнатижељнији.

Нисмо дуго уживали у том погледу. Наш домаћин стиже, поново са срдачним поздравом и неизбежним осмехом добродошлице, на који смо овде већ навикли. Није то питање само стила,  то је школа, ма каква школа, то је факултет, који, на њихови жалост,  не могу баш сви да заврше, само они одабрани. Најпре, од стране природе у човеку, потом од стране човека у човеку. Дуг пут, али овде где се ми налазимо, сви су морали да га прођу. Без изузетка.

Немамо више времена да мислимо о томе, у канцеларији смо са Драганом Кршанином, директором „Техномаркета“, а убрзо, уз прелепи пратећи осмех, из дамских руку стиже нам и кафа, а потом стиже и Мирољуб Кршанин, Драганов старији брат, који је био директор „Техномаркета“ од његовог оснивања, пре 30 година, а од пре четири године у пензији, у друштву са својим сликама и уметничким делима насталим од онога што се обично зове  – отпад. Не уме то свако. Али то је фамилија Кршанин.

Из те фамилије су и браћа Кршанин, Мирољуб и Драган,  који су те 1990. створили породичну фирму, која данас запошљава 145 људи, и једна је од три фирме у Србији у тој врсти посла којим се данас бави и чији се производи препознају на свих пет  континената, како каже наш домаћин Драган Кршанин, од Боливије до Новог Зеланда, додајући да  производи „Техномаркета“ красе, нећете веровати, преко 20 зграда у самом центру једног Њујорка!

Све је то резултат угледа стеченог, како каже наш саговорник, стручним одабиром кадрова, њиховом сталним усавршавањем у послу којим се конкретно баве, као и константним праћењем, на прави начин, свих најновијих технолошких достигнућа у производњи алумунијских профила и грађевинске столарије.

-Оно што је ново у нашем пословном портфељу, то је производња и дистрибуција носеће конструкције за уградњу соларних панела – напомиње директор Кршанин, додајући да, у складу са пословном политиком, која увек настоји да иде у корак са временом, а понекад и корак испред, знајући шта доноси сутрашњи дан, у „Техномаркету“ током дана се користи искључиво соларна енергија, и то у свим производним погонима.

Због све веће потражње и у складу са потребама што ефикаснијег излажења у сусрет захтевима тржишта, „Техномаркет“ је недавно пустио у погон нови дистрибутивни центар у Скадарској улици, површине од чак 6500 метара квадратних, што ће, како каже Кршанин, у знатној мери утицати на квалитетније снабдевање преко 400 српских радионица репроматеријалом за производњу грађевинске столарије.

-У плану је и ширење постојећих производних капацитета, и то уградњом нове линије за пластификацију алуминијских профила, чиме ће се успешније и брже удовољавити потребама тржишта, што је све у складу са нашом пословном политиком  и врхунским стандардима у сваком делу производног процеса – напомиње директор Драган Кршанин.

А кад је реч о потребама тржишта, од нашег саговорника сазнајемо да „Техномаркет“ , са својим препознатљивим производима, стиже на тржишта 45 земаља, на која одлази преко 60 одсто производње.

Сазнајемо и да  се највише извози у САД, потом у земље Европске уније, па у државе бивше СФРЈ, а све више и у земље Западне Африке.

Има ли проблема, питамо, а с обзиром на актуелне глобалне проблема настале у вези са ратом у Украјини?

-Да, свакако, када размишљамо о остваривању циљева пословне политике, као и дугорочним плановима,  на руку нам иде позитивна привредна клима у земљи и сталне инвестиције, али  и стабилан курс динара, а охрабрује нас и најава са највишег места да неће бити енергетских проблема, али не можемо, ипак, да не размишљамо и о ономе што нас окружује и на економске последице онога што се дешава у односима између ЕУ и Русије, јер у таквим ситуацијама никад се поуздано не зна како ће се све то одразити на светско тржиште капитала, инвестиције, токове новца, тако да нам је тренутно и то у фокусу размишљања о сутрашњем дану – напомиње Драган Кршанин, наш љубазни домаћин, али пре свега, успешан пословни човек, а како и не би био, јер бити на челу једног „Техномаркета“ – све казује!

С. Батало