И ПОКРАЈИНА И ОПШТИНА... др Валентин Ардељан

Разговор с поводом

Др Валентин Ардељан, директор Дома здравља Алибунар

БИЋЕ МНОГО ТОГА БРЖЕ И КОМФОРНИЈЕ

• Уз подршку Покрајине, Дом здравља је тренутно у процесу набавке два апарата, аналогног мамографа, као и интраоралног рендген апарата, којима ће се умногоме унапредити рад ове здравствене установе
• Опремање просторија обезбеђује Општина

Дом здравља Алибунар је недавно добио значајну донацију од стране Покрајинског секретаријата за здравство финансијска средства у износу од 16.974.000 динара. Од ове суме 15.474.000 динара издвојено је за аналогни мамограф са додатном опремом, док је за још милион и по динара обезбеђен интраорални РТГ апарат са системом за дигитализцију, каже за Старт 013 директор ове здравствене установе др Валентин Ардељан.
– Спровели смо јавну набавку и сад чекамо да потпишемо уговор са добављачем и да кренемо у реализацију овог пројекта који ће много значити за рад наше установе.
Мамограф је основно радиолошко оруђе у скринингу карцинома дојке па ће његова набавка свакако пуно значити и Дому здравља
, али и нашим пацијентима, јер то практично значи да ће под нашим кровом пацијенткиње моћи да ураде ову врсту превентивног прегледа. Морам подсетити да је рано откривање карцинома дојке велики корак ка томе да ову болест учинимо излечивом – каже др Ардељан и подсећа да сваке године у Србији 4.600 жена оболи од ове болести, што довољно говори о значају овог апарата за сваку здравствену установу. Набавка овог мамографа, уз постојећи ултразвучни апарат ће нам дати могућност да се сва патологија дојке може дијагностиковати у Дому здравља, а нашим пацијенткињама могућност да адекватно контролишу и прате ситуацију како током тако и након самог лечења.
– Интраорални РТГ апарат са системом за дигитализацију за наш Дом здравља и нашу
Стоматолошку службу представља велики напредак. Предности дигиталног рендген апарата су да је формирана слика са дијагностичког монитора добијена у реалном времену, краће је време експозиције, а тиме је скраћено и време до настанка снимка, јер није потребна даља обрада филма а значајно су смањене и дозе зрачења, јер је потребно мање време експозиције пацијената зрачењу. Употреба програма и софтвера у циљу побољшања обраде снимка је још једна предност овог апарата, као и могућност да се сви подаци могу чувати у електронском облику, што олакшава праћење здравља зуба наших пацијената кроз време а коначно, и сам процес снимања много је комфорнији од стандардног – додаје наш саговорник.

А како др Ардељан још каже, почетком ове године локална самоуправа, са председницом Зораном Братић на челу, значајно је помогла у реновирању просторија Дома здравља, а сада се, такође, активно укључила и у овај пројекат, а с намером да помогне да се набавка ова два апарата успешно реализује.

– Општина Алибунар, са којом Дом здравља има веома добру сарадњу, а имајући у виду значај нових апарата за све становнике са територије општине, обезбедила средства потребна за опремање просторија у којима ће нови апарати бити смештени, као и сав потребан намештај како би се становницима наше општине обезбедила што квалитетнија и ефикаснија здравствена заштита – каже др Валентин Ардељан, директор Дома здравља Алибунар.

(Старт 013)

Медијски пројекат „Општина Алибунар – много је раскрсница, али један је путоказ“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио
средства.