СТИГЛА ЈЕ И ТОРТА... Ањичка Биреш са уваженим гостима

Ковачица

Основна школа “Млада поколења” обележила 220 година од оснивања

„МЛАДА ПОКОЛЕЊА“ ЗА БУДУЋА ПОКОЛЕЊА

Сваком нашом акцијом, од “Отворених врата” до приказивања филма о нашој школи, желели смо да у овој ситуацији у школству, где гледамо неке трагичне догађаје, пошаљемо једну лепу поруку из наше школе у свет и да укажемо на важност школства – истиче Ањичка Биреш, директорка школе

Основна школа “Млада поколења” Ковачица обележила је 15. маја јединствен јубилеј, 220 година рада ове школе, која је основана 1803. године, за мање од годину дана од првог доласка Словака у Ковачицу и оснивања овог места. Брзо, нема шта!

Обележавање јубилеја почело је свечаном академијом одржаном у дворани Дома културе “3. октобар”, а на сам Дан школе, симболичним пуштањем 220 балона и голубова, симбола мира, пред бројним гостима, међу којима је највише било садашњих и бивших ђака и наставника ове школе, започет је низ активности којима су посетиоцима указано на различите аспекте рада ове школе кроз више од два века, наравно, уз помоћ како локалне самоуправе и других удружења из Ковачице, тако и самих Ковачичана који су највише и везани за своју школу. После откривања спомен табле поводом овог важног јубилеја и отварања “Галерије директора”, уследила су “Отворена врата” па су тако посетиоци имали прилику да обиђу школу, у којој се настава одвија на словачком и српском језику, и упознају се са њеним радом, историјом, њеним ученицима и наставницима.

ПОДРШКА СА СВИХ СТРАНА… не само Удружења жена…

– Презадовољна сам како је јубилеј школе обележен и захвална сам свима, и ученицима и њиховим родитељима, као и својим колегама и колегиницама, али и институцијама и удружењима из Ковачице који су нас подржали у организацији и реализацији прославе Дана школе. Сваком нашом акцијом, од “Отворених врата” до приказивања филма о нашој школи, желели смо да у овој ситуацији у школству где гледамо неке трагичне догађаје, пошаљемо једну лепу поруку из наше школе у свет и да укажемо на важност школства. Мислим да смо у томе успели, почев са пуштањем голубова као симбола мира и слободе и 220 балона до откривања спомен плоче на улазу у школу и прилике да наши суграђани посете школу кроз “Отворена врата” – рекла је за Старт 013 директорка ОШ “Млада поколења” Ањичка Биреш.

Директорка је напоменула и да је у организацији Дана школе, ова установа добила помоћ са свих страна. Тако је подршка дошла и из Удружења жена Ковачица“, са којим Школа већ више година сарађује кроз радионице на којима чланице овог удружења ученике уче традицији, шивењу, везењу, а које су поводом Дана школе помогле да се и посетиоци школе упознају са најважнијим традицијама Ковачичана.

ЗА 220 ГОДИНА… и 220 балона и голубова

Како је Школа у Ковачици од првог дана била под истим кровом са Црквом, тако се та блиска сарадња наставила и до данас, подсећа наша саговорница и наводи да је зато важно место међу посетиоцима Дана школе био и сењор банатски Слађан Данијел Срдић, као и ковачички свештеник Мартин Бајза, који се пригодним речима обратио присутнима, са жељама да „Млада поколења“ буду и даље оно место где се започиње прави животни пут.

КАКО БЕЗ ЊИХ… посластица за крај

Наша саговорница напомиње и да су се посетиоци “Отворених врата”, чија тема је била везана за лековито биље, могли упознати и са лековитим биљем Ковачице, али и са самом историјом школе и Ковачице, кроз поставке у кабинетима историје и географије. У сарадњи са Галеријом “Бабка”, кроз поставку у кабинету ликовног је приказано оно по чему је Ковачица позната у свету, својим наивним сликарством чиме је пружена подршка иницијативи да се ковачичка наива уврсти на Унескову листу. А то је само део онога што су посетиоци ОШ ”Млада поколења” могли видети на “Отвореним вратима” 15. маја, оцењује диекторка ове образовне установе Ањичка Биреш и најављује да ће ове године бити обележена још једна важна годишњица, 180 година од кодификације словачког језика, чему ће се придружити и наша школа, и то организовањем конференције, 3. јуна ове године.

(Старт 013)