ВИДИМО СЕ ДОГОДИНЕ... са свечане доделе престижне награде

Базјаш – Румунија

Додељено традиционално признање Српске заједнице у Румунији

ВРШАЦ ЈЕ ЈЕДИНИ ГРАД КОЈИ…

• “Велика Базјашка Повеља“ припала је ове године Николи Вујчићу уз Београда

Поводом Дана Преображења, Српска заједница из Румуније традиционално додељује „Велику базјашку повељу“ за укупно песничко и књижевно дело, а овогодишњи добитник великог признања, 29. по реду, је песник Никола Вујчић из Београда. Покровитељ ове награде је Град Вршац, и једини је град у Србији који на такав начин подржава српску културу и књижевност српске националне мањине у Румунији.
Награда се традиционално уручује у Базјашу поред Дунава, општина Соколовац, при српском манастиру Вазнесења Господњег Базјаш, који припада Еперхији темишварској Српске православне цркве, којег је по предању основао Свети Сава 1225. године, и најстаријији је манастир СПЦ у Румунији.
Након одржаног богослужења испред манастира, пред великим бројем Срба из Румуније, Повеља је свечано додељена Николи Вујчићу. Додели Повеље су присуствовала свештена лица и представници четири српска манастира Срба из Румуније. Свечаном чину присуствовали су и др Драган Станић, председник Матице српске, др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске и Огњан Крстић, председник Савеза Срба из Румуније.
У име Града Вршца, додели је присуствовао др Трајан Качина, члан Градског већа за културу, који се овом приликом обратио јавности:
„Част ми је и задовољство да у име Града Вршца могу присуствовати овако великом догађају. „Велика базјашка повеља“ је признање које је одавно превазишло локални карактер. Подршку коју држава Србија, Матица српска и Град Вршац дају, доказ је саме величине овог признања. Град Вршац подржава Вашу активност и почаствовани смо што можемо на овај начин допринети бољој сарадњи и повезаности са Србима у Румунији. Могу вас осигурати да је наш град сигуран партнер који ће наставити да подржава ову посебну манифестацију, међу осталим стварима и због чињенице да ми знамо вредност културе националних мањина. Лично, као припадник националне мањине у Србији, могу рећи да ми је посебно драго што мултикултурални Вршац стоји чврсто иза српске националне мањине у Румунији. Добитнику Повеље желим пуно успеха и надаље, а Савезу Срба из Румуније да настави са овако добром организацијом и да се видимо и следеће године.

  Након доделе признања, у српском Дому културе, који функционише при манастиру, одржано је међународно песничко вече са српским песницима из Србије, Румуније, Републике Српске, Хрватске, Чешке, Немачке и Француске.