У ПРАВОМ ТРЕНУТКУ... пројекат јавно-приватног партнерства од далекосежног значаја

Ковин

Ново ЛЕД јавно осветљење у свим местима Општине Ковин

ШТЕДЊА СТРУЈЕ У ПРАВОМ ТРЕНУТКУ

• Уговором, који је Општина закључила са приватним партнером на 15 година, уштеда у општинском буџету износиће 192.160,53 евра, a смањиће се и емисија угљен-диоксида за око 17.654 тоне

Становници насељених места у општини Ковин добили су ново ЛЕД јавно осветљење које ће им омогућити значајну уштеду електричне енергије, што је је, с обзиром на околности, од изузетног значаја и за садашњост, а посебно за будућност, а ту су и значајни еколошки ефекти.

Уговор који је закључен са приватним партнером на 15 година омогућиће уштеду у буџету у износу од 192.160,53 евра. Уколико би се у обрачун укључио и пораст цене електричне енергије, уштеда би била виша, јер је цена kwh порасла за око 200% од момента започињања овог јавно-приватног партнерства, а очекује се и даљи раст због енергетске кризе. Општина Ковин је током реконструкције остварила значајну финансијску уштеду и није имала сопствена улагања, јер је све трошкове сносио приватни партнер. Овим пројектом Општина је значајно амортизовала пораст цене електричне енергије на буџет локалне самоуправе.

Замену дела система јавног осветљења, као и његово одржавање реализује и самостално финансира приватни партнер Smart еnergy Investment Kft Budapest.

,,Имплементацијом нових 4.982ЛЕД светиљки, чији је радни век 25 година, готово дупло дужи од уговора, Општина ће добити поред уштеде енергије и квалитет, али ће испунити и обавезу која је значајна за приступање Европској унији у области заштите животне средине и енергетске ефикасности. Напомињемо да се заменом дела система јавног осветљења смањује емисија штетних гасова, док ће бити мања потрошња електричне енергије, као и боља видљивост, што је важно за безбедност на улицама” кажу из Smart energy Investment-а.

Очекује се да ће уштеда електричне енергије бити 78% на годишњем нивоу, у периоду од 15 година, колико траје уговорни период, док ће се смањити емисија CO2 за око 17.654 тоне. Уштеда, коју ће Општина Ковин остварити, може да се преусмери на друге круцијалне пројекте који су неопходни грађанима.

Овим пројектом Општина се није кредитно задужила, а комплетно уграђена опрема по уградњи предата је у власништво Општине без надокнаде.

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.