ПРОМОЦИЈА И СРБИЈЕ... Дејан Ђурић са својим мажореткињама

Бела Црква

Дејан Ђурић, уметнички руководилац КУД „Белоцркванске мажореткиње“

МИ СМО  БРЕНДИРАНИ МАЖОРО ТИМ

• Само са европских првенстава у Белу Цркву до сада су стигле 3 златне, 2 сребрне и 4 бронзане медаље

Седамнаестог новембра КУД „Белоцркванске мажореткиње“ обележиле су свој шести рођендан. Спектакуларно, а како другачије, кад су оне у питању.

Био је то повод да поразговарамо са Дејаном Ђурићем,  уметничким  руководиоцем Белоцркванских мажореткиња, од  њиховог оснивања као првог мажоро тима у јужном Банату.

-Да, мажореткиње су основане пре шест година, а основни мотив била је жеља да један карневал који има традицију од преко 150 година, као што је Белоцрквански карневал, има у свом програму и један мажоро тим, као и сваки други карневалски град – каже Ђурић

После само пола године од оснивања, средином 2013. године, Белоцркванске мажореткиње постају чланице Европске мажорет асоцијације, која има своје Европско првенство, на којем мажореткиње учествују већ пету годину заредом.

Већ после два  учешћа на Европском првенству, 2013. и 2014. године,  мажореткиње из Беле Цркве показале су велики потенцијал у мажорет плесу, а као резултат тога је и избор Дејана Ђурића у Надзорни одбор  Европске мажорет асоцијације.

-Захваљујући и тој чињеници, али првенствено ономе што су показале наше мажореткиње, успели смо да једно Европско првенство „доведемо“ и у Србију, тако да је

јубиларно, 20. Европско првенство мажореткиња одржано септембра ове године у Сокобањи – напомиње Ђурић, истичући чињеницу да је после тог првенства и Сокобања оформила свој мажорет тим.

За својих шест година постојања, Белоцркванске мажореткиње постизале су успех за успехом, свуда где су наступале, а за шест година имале су чак 270 наступа.

Само са европских првенстава у Белу Цркву су стигле 3 златне, 2 сребрне и 4 бронзане медаље, освојене у разним категоријама.

-Од самог оснивања учесници смо свих карневала у Србији, у Панчеву, Раковици, Врњачкој Бањи, Шабцу, Лесковцу, Бањи Ковиљачи… али и у региону, у Брачу, Струмици, Прилепу, Ријеци, Опатији… да не набрајам даље, а сем у  Македонији и Хрватској, гостовали смо и у Француској, Словенији, Чешкој, Румунији – набраја наш саговорник, додајући да су мажореткиње до сада превалиле пут од преко 55.000 километара, свуда промовишући и Белу Цркву и Србију, на сама њима својствен начин.

     И још нешто, не мање важно.

-За ових шест година, кроз КУД „Белоцркванске мажореткиње“ прошло је преко 300 деце и омладине, узраста од 4 па до 18 година. Тренутно у тиму имамо 64 чланице, које предано и редовно тренирају, учествујући при том у снимању разних телевизијских емисија, али и на рaзним такмичењима, настављајући путевима успеха својих претходница – истиче Дејан Ђурић, најављујући и реализацију нових пројеката.

С. Батало 

(Старт 013)

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Бела Црква