СВЕ ЋЕ БИТИ ДРУГАЧИЈЕ... Мирослав Бирцлин

Панчево

Мирослав Бирцлин, директор Народног музеја Панчево

МАГИСТРАТ ЋЕ БЉЕСНУТИ СТАРИМ СЈАЈЕМ

• Републичке и покрајинске власти су одлучиле да са 320 милиона динара подрже пројекат реконструкције зграде Народног музеја, што је једна од највећих инвестиција у неку од установа културе у Панчеву

На заједничкој седници Владе Републике Србије и Покрајинске владе, одржане крајем октобра у Новом Саду, дата је подршка пројекту санације и реконструкције Народног музеја у Панчеву, што представља највећу појединачну инвестицију у неку установу културе у овом граду. Како за Старт 013 каже директор Мирослав Бирцлин, ово је велики пројекат који захтева доста средстава, која су једноставно била превелика за све расписане конкурсе на којима је ова установа до сада покушавала да добије финансијску подршку.

– Ово је пројекат вредан око 320 милиона динара и ми смо, као Музеј, покушавали да обезбедимо средства на конкурсима, али једноставно не постоји конкурс који даје толика средства за само један појединачни пројекат. И ову подршку коју смо добили од републичке и покрајинске власти ћемо реализовати у четири фазе, од којих је она најјефтинија вредна око 50 милиона динара, што само говори и величини пројекта. Желели смо да потребна средства обезбедимо и кроз ИПА пројекте, али и ту постоји процедура која захтева пуно времена. На заједничкој седници републичка и покрајинска влада, међу више од 40 других капиталних пројеката локалних самоуправа из целе Србије, препознале су наш пројекат и одлучили да га подрже – објашњава наш саговорник и подсећа да је само пројектно-техничка документација рађена преко четири године, а највише због тога што је током рада на њој често долазило до бројних измена прописа. Он као веома добру оцењује одлуку градске власти из 2014. године, по којој је Град обезбедио 10 милиона динара за израду пројекта реконструкције зграде Магистрата, у којој се данас налази Народни музеј.

МАГИСТРАТ… реконструкција креће од пролећа 2019. године

Како каже Бирцлин, радови на реконструкцији Музеја ће се обављати фазно, а на недавно одржаном састанку код министра културе, којем су присуствовали и Драгана Милошевић, секретар у Покрајинској влади и градски већник задужен за културу Немања Ротар, одлучено је да се следеће године крене са фазом која захтева најмање средстава, што је уобичајна пракса, пошто су у току и други слични пројекти који такође захтевају велика средства. Тако ће се 2019. године кренути са реконструкцијом фасаде Магистрата која, по речима директора Бирцлина, поред радова на самој фасади, подразумева и радове на подрумским просторијама, где треба обавити и санацију влаге, уређење таванских просторија и самог крова, као и замену столарије, прозора и врата који су сада у веома лошем стању.

– Цео пројекат ћемо обавити у фазама, а за прву фазу, за чију реализацију је потребно око 50 милиона динара, Република и Покрајина ће издвојити по 45 посто, док ће Град Панчево обезбедити остатак средстава. Сви радови ће се обавити уз надзор и у сарадњи са панчевачким Заводом за заштиту споменика културе, пошто је зграда Магистрата под заштитом, као споменик културе од великог значаја. Што се тиче саме реализације ових фаза, тек ћемо у сарадњи са стручњацима видети на који начин ће оне бити обављене и како ће то утицати на наш рад. Потрудићемо се је да у току прве фазе Музеј нормално ради, а за наредне године, када ће на реду бити најобимнији радови тек ћемо видети, све то зависи од саме природе радова и њиховог редоследа – наводи наш саговорник и даље каже да је добро то што ће се овако обимни радови реализовати у фазама, како би што мање утицале на свакодневни рад Музеја и оцењује да је добро и то што ће се све наредне фазе реализовати по аутоматизму.

И. Владан

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево