КОРЕНИ СУ КОРЕНИ... Дариан Тапалага

Месне заједнице јужног Баната

Дариан Тапалага, председник Савета Месне заједнице Локве

МОЈЕ СЕЛО ЈЕ У МОМ СРЦУ И ЗАТО…

• План активности  Савета МЗ скројен је према ургентности решавања појединих проблема, а којих није мало, према потребама свих категорија становништва

Свети Михајло (на румунском Сент Михај) се први пут помиње још 1404. године, без неких посебних података како је и на који начин насељено. Зне се, међутим, да ее 1740. године, на место где се данас налазе Локве (Сент Михај)  из Влашке доселило 40 румунских породица, и ту и  – остало. Свети Михајло од 1873. године припада Алибунарском срезу, а данас Општини Алибунар, на српском као Локве, а на румунском као Сент Михај.

Највећи број становника Локве су имале по попису 1953. године – 4246, да би по последњем попису, 2011. године, тај број једва прешао 1600 становника, углавном румунске националности. Данас их нема више од хиљаду и по.

Разговарамо са председником Савета Месне заједнице  Дарианом Тапалагом, који се, за разлику од оних који одлазе, из иностранства, где је завршио школовање,    врати у своје Локве јер, како каже „одувек сам осећао дубоку повезаност са својим селом из којег сам потекао и у којом сам одрастао“.

Дариан Тапалага истиче да је мотивацију да се ангажује у раду Савета Месне заједнице нашао у „вишегодишњој жељи да се својим радом укључим у решавање проблема у заједници око себе и да на тај начин помогнем бољем животу свих њених чланова“.

ЛОКВЕ… највеће румунско насеље у општини Алибунар (Фото: alibunar.org.rs)

-Вишедеценијско запостављање и занемаривање потреба људи у мањим, сеоским срединама, имало је за последицу да се и оно што се некад показало функционалним у потпуности деградира, а што је довело до одласка младих и способних људи и запостављања пољопривреде, као основне делатности наших становника, а што се мора променити – објашњава наш саговорник зашто се прихватио функције првог човека Месне заједнице Локве.

Тапалага истиче слогу свих становника овог села и њихову спремност да се што активније укључе у решавање сеоских прилика и неприлика.

-То ми даје додатну  мотивацију, и мој први, да кажем, краткорочни циљ, јесте да што брже испуним њихова очекивања. План активности  скројен је управо тако, према ургентности решавања појединих проблема, како за млађу популацију, тако и за оне у средњем и „трећем“ добу, без разлике. Свима према њиховим приоритетним потребама.

Као први и најважнији задатак, мештани су изнели потребу сређивања капеле, и то смо убрзо по конституисању новог савета, и урадили – напомиње Тапалага, додајући да, кад је реч о дугорочним циљевима, треба радити на сређивању инфраструктуре, локалних путева, тротоара, паркова, али и неговању традиције и обичаја Румуна,  свега онога што, на дужи рок, доприноси квалитетнијем животу становника села Локве илити Сент Михаја, како га зову његови мештани, Румуни, углавном

Дариан Тапалага каже и да је задовољан сарадњом са локалном самоуправом Општине Алибунар, и да од општинске власти очекује да се сви заједнички предвиђени пројекти у најкраћем року и остваре.

СиБ

Пројекат „Општина Алибунар – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Алибунар.

Ставови изнети у пшодржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.