Вршац

Одржан 10. јубиларни Фестивал „Циркулирање са зимским циркулирањем“

У ВРШЦУ СЕ ДОБРО ФОТОГРАФИШЕ

• Осим изложби, Фестивал „Циркулирање“ је и у овој зимској варијанти подразумевао и радионице за децу, као и музичке програме у партнерским локалима у граду, а акценат је био на фотографији

Протеклог викенда у Вршцу је одржан десети јубиларни Фестивал „Циркулирање са зимским Циркулирањем“, успешно настављајући промоцију културе, повезивање региона и међународну сарадњу. Уз постојеће и нове пројекте, фестивал је, овога пута, акценат ставио на фотографију.

Пројекат од тренутно највећег значаја у оквиру фестивала Циркулирање је „Банат – европска престоница културе – у сусрет 2021. години“, а у оквиру овог, покренут је нови пројекат – „Мој крај – мојом камером“. Љубитељи фотографије позвани су да пошаљу своје радове, који су, у сарадњи са Фабриком фотографа, анализирани на Јавном часу фотографије у Градској библиотеци, а одабрани радови биће део јавне поставке на великој изложби у Новом Саду и Темишвару 2021. године.

„Добро се фотографише у Вршцу, то бих рекла. Нисам имала замерке на кадар, неке можда ситне ствари за које нису ни могли да знају, јер то су аматери, а не школовани фотографи, тако да смо тај сегмент дигли, можда, на један виши ниво. Углавном је обрада фотографије проблем, јер то су ти трендови који се прате на друштвеним мрежама, где хоћемо да све буде лепо па додајемо разне филтере, а уствари најлепше је оно штио стварно видимо“, објашњава Александра Поповић из школе Фабрика фотографа.

Изложбом у Дому војске представљен је још један нови пројекат – „Стварање“, реализован у сарадњи са „Бурнинг ман“ фондацијом из Холандије, која је започета још прошле године, са уметником Дејаном Симоновским. Он је нажалост, преминуо, а Циркулирање је наставило да ради на тим идејама, и у Холандији се појавило са инсталацијом која је препозната на међународном нивоу.

„Приказан је буквално последњи рад Дејана Симоновског, уживо се радио, а ми имамо фотодокументацију, и изложба тих фотографија је била најпрактичнији начин да рад прикажемо људима, јер фигуре од 10 метара нисмо могли да изложимо овде. Зато смо поставили слике које много тога говоре, у овом случају заиста више од хиљаду речи, и на тај начин позивамо наше суграђане да се прикључе Циркулирању и дају свој допринос култури“, поручује организатор фестивала Владислав Петковић.

У Дому војске постављена је и изложба полазника школе Фабрике фотографа, а посебан део под називом „Грчка у срцу“ реализован је у сарадњи са Удружењем Грка Војводине и Фабрика фотографа.

„На просторима Републике Србије битише око двадесет хиљада Грка, што са грчким именом и презименом, што они који су га променили али су сачували свој идентитет и желе да га промовишу, да уче грчки језик, да њихова деца препознају тај свој део идентитета. То је један од наших циљева у будућности. Пар хиљада Грка има и у Банату, и зато смо и кренули са Удружењем „Циркулирање“ да организујемо изложбе, и тих изложби ће на овој територији бити све више“, најављује председник Удружења „Грци Војводине“ Момчило Јововић.

Посетиоци су имали прилику да у Градској библиотеци погледају и сталну поставку “Културно наслеђе кроз објектив вршачких фотографа”, а осим изложби, Фестивал Циркулирање је и у овој зимској варијанти подразумевао и радионице за децу, као и музичке порграме у партнерским локалима у граду.

(Према: ТВ Банат)