СВЕ ПОСТИЖЕ... Катарина Николић Ралић

Oпово

Катарина Николић Ралић, директорка Општинске народне библиотеке

БОГАТ КУЛТУРНИ ПРОГРАМ У ОКТОБРУ

• Крајем септембра и почетком октобра у Опову ће бити одржана манифестација Дани афричке културе, са изложбама, радионицама, осликавањем мурала, као и изградњом једне типичне афричке колибе  усред Баната

Већ крајем септембра све посетиоце Галерије “Јован Поповић” у Опову очекује једна занимљива манифестација – Дани афричке културе у Опову, манифестација коју, у сарадњи са Музејом афричке уметности из Београда, реализује Општинска народна библиотека Опово. Како за Старт 013 каже директорка ове установе, Катарина Николић Ралић, може збунити чињеница да овакву манифестацију организује библиотека, али зато и подсећа на ту јединствену ситуацију да је Општинска народна библиотека једина установа културе у овој јужнобанатској општини, у оквиру које функционише и Културни центар и Галерија “Јован Поповић”.

– Иако нам је библиотечко-информатичка делатност примарна, наша установа практично јесте Културни центар пошто, и могу слободно рећи и на срећу, захваљујући претходном руководству, библиотека јесте регистрована за обављање низа делатности која потпадају у неке уобичајне послове Културног центра, од производње и продукције кинематографских дела, позоришне продукције до послова прикупљања музејских збирки и организације изложби – објашњава наша саговорница и додаје да се то може посматрати и као проблематично, да једна библиотека организује манифестације које нису карактеристичне за једну такву установу културе, попут концерата популарне музике, а што оповачка библиотека редовно ради. Она наглашава да ће се у скоријој будућности наћи неко решење и да ће се рад ове библиотеке поделити на више установа културе, како је то било раније, 70-тих и 80-тих година прошлог века, када је у Опову функционисао Дом културе.

– Један од проблема нам је и то да се ова манифестација временски поклапа са још две манифестације, са Дечјом недељом као и са Октобарским данима, али нас то неће спречити да све планирано реализујемо. У Галерији ће бити постављене фотографије нашег познатог фотографа Мариа Леонеа Бралића на тему Африке, организоваћемо и радионице за најмлађе, као и осликавање мурала, а посебно ће бити занимљива изградња Масаи колибе, коју ћемо током недељу дана постепено градити испред наше галерије – наводи директорка шта посетиоце Дана Африке у Опову очекује од 28. септембра до 8. октобра.

У организацији ове манифестације директорка Николић Ралић се нада помоћи волонтера, пошто установа на чијем је челу, поред ње која је драматург по образовању, а уз то и књижевница, тренутно запошљава још три књижничара. Како каже, тренутно не постоји могућност запошљавања неког новог колеге, али додаје да своју основну, библиотечку делатност, ова установа реализује без проблема, иако тих троје запослених покрива још три огранка Библиотеке, у преостала три насељена места оповачке општине.

Ипак, у раду ове установе нема проблема, Оповчани могу погледати представу неког гостујућег позоришта, биоскоп функционише редовно, тако да у Опово долазе и становници суседних Баранде и Сефкерина, док Сакуљани ретко долазе, што је и разумљиво, мало су даље. У раду саме Галерије, која иначе поседује богату збирку слика насталих на Оповачкој ликовној колонији, директорка има помоћ сарадника у оквиру рада Савета, а све са циљем враћања некадашњег угледа ове установе када је она имала богату и успешну сарадњу са великим установама сличног профила из Београда. У наредном периоду, једину установу културе у Опову очекује и уређивање просторија Културног центра, уградња грејања Галерије и много чега другог, али то су неке ствари о којима ће се тек причати.

В.Илић

(Старт 013)

Пројекат „Опово – сва четири насеља са све четири стране општине“ суфинансира Општина Опово

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства