ТРАДИЦИЈА И ОБИЧАЈИ... заједно до заједничких вредности, које трајно опстају

Старчево

Био је „Избор за најлепши славски колач“, девети пут

КЛАСИКА И СТАРИНСКА РЕЦЕПТУРА, ТО ЈЕ ТО!

Сваке године имамо одличан одзив учесница, али и гостију и што је најважније диван избор славских колача, којима жене показују своје умеће и лепоту наших обичаја – каже Љиљана Зарић, председница УЖ „Неолит“ из Старчева

У организацији Удружења жена “Неолит“ и Савета Месне заједнице, у Старчеву је одржана још једна, девета по реду, кулинарска манифестација „Избор за најлепши славски колач“.

У просторијама Дома културе, ову атрактивну културну манифестацију отворила је Марија Јевић, чланица Градског већа за културу и омладину, која је учеснициама пожелела што лепше колаче, уз што лепше дружење и пуно успеха.

У избору за најлепши славски колач уручене су награде у појединачној конкуренцији, али и за заједнички рад удружења жена која су учествовала на овој манифестацији.

Прво место у појединачној конкуренцији освојила је Љубица Јовановић из Старчева, друго, Драгана Маринковић из Омољице, а трећа је била Славица Јосифовић из Смедерева.

Што се тиче удружења, прво место освојило је Удружење Веште руке из Панчева, друго, КУД „Бонази Шандор“ из Иванова, а треће место припало је Удружењу жена „Омољчанке“ из Омољице.

За најлепши штанд проглашен је штанд МКУД Тамаши Арон из Војловице.

Према речима Љиљане Зарић, председнице Удружења жена „Неолит“, жири ценио однос традиционалног и естетског и показано умеће у справљању и декорисању славског колача.

Ми као удружење настављамо да негујемо традицију, па и манифестацију у славу обредног колача. Сваке године имамо одличан одзив учесница, али и гостију и што је најважније диван избор славских колача, којима жене показују своје умеће и лепоту наших обичаја. У овом крају се држимо искључиво класике и негујемо старинску рецептуру, а уз мало праксе, стрпљења и маште, посебна радост је и колач украсити симболичним шарама од бесквасног теста“ – напомиње Љиљана Зарић, председница Удружења жена „Неолит“, које је, уз Месну заједницу Старчево, била органиазтор ове промотивне туристичко-кулинарске манифестације, која је на крају пропраћена и одговарајућим културно-уметничким садржајима.

(Фото: EPA.rs)