ОБОСТРАНО ЗАДОВОЉСТВО... др Мирела Матејић

Наша саговорница

Др Мирела Матејић, начелница Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Панчево

ПРЕВЕНТИВА ЈЕ СТОЖЕР ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА

• Од почетка марта ове године, мештанима свих насељених места са територије Града Панчева, после паузе узроковане пандемијом, кроз посете лекара специјалиста поново је доступна гинеколошка и педијатријска заштита у оквиру програма Дома здравља Панчево

Дом здравља Панчево већ годинама реализује програм гинеколошке и педијатријске заштите у насељеним местима на територији Града Панчева, којим су обезбеђени одласци лекара специјалиста, а тиме и додатна гинеколошка и педијатријска заштита мештана свих насељених места. Нажалост, у претходном периоду који је обележила пандемија корона вируса и противепидемијске мере, овај програм је био заустављен.

Од 1. марта ове године програм “Гинеколошка и педијатријска заштита у свим насељеним местима“ поново је активан и лекари специјалисти Дома здравља Панчева редовно одлазе у насељена места, рачунајући ту и стоматологе. И на 20. седници Скупштине града Панчева, одржаној 25. марта, донета је одлука којом је усвојен предлог реализације овог програма за текућу годину и активности Дома здравља на његовој реализацији.

– Програм „Гинеколошка и педијатријска здравствена заштита у насељеним местима“ представља вид континуиране здравствене заштите на територији свих насељених места Града Панчева. Програм од 2013. године финансира Град Панчево са циљем обезбеђивања превентивних прегледа жена и деце у амбулантама Дома здравља Панчево у насељеним местима – каже за Старт 013 др Мирела Матејић, начелница Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Панчево и координаторка овог програма. Она додаје да је задовољство жена, које имају могућност да им лекари специјалисти у матичним амбулантама обављају прегледе, а убрзо затим и издају резултате тестирања или праћења лечења, огромно а како каже, и родитељима је такође олакшана доступност педијатријске здравствене заштите и што је можда најважније, овим програмом пружа се и могућност за благовременим откривањем развојних поремећаја код деце.

– Задовољство је заправо обострано, јер су и гинеколози у могућности да обаве прегледе женама које неретко и деценијама нису долазиле на превентивне прегледе, а са друге стране педијатри имају могућност редовног праћења здравственог стања деце – наглашава др Матејић.
Главни циљ програма „Гинеколошка и педијатријска здравствена заштита у насељеним местима“ је већи обухват здравственом заштитом жена и деце, рано откривање карцинома код жена или пак развојних поремећаја код деце, као и усвајање позитивних образаца понашања у вези са здрављем. Лекари специјалисти одлазе пет пута месечно у Долово, Банатско Ново Село, Качарево, Јабуку, Омољицу и Старчево и два пута месечно у Глогоњ, Банатски Брестовац и Иваново. Важно је напоменути да у реализацији овог програма учествују сви гинеколози и педијатри Дома здравља Панчево.

– План је да гинеколози наше установе имају 36 одлазака, а педијатри 27 одлазака месечно у насељена места Града Панчева. Реализација програма је након паузе узроковане епидемиолошком ситуацијом поново отпочела, те је задатак свих лекара да надокнаде изгубљено време, да пруже женама брзу и ефикасну здравствену заштиту, засновану на превентиви. Таквим превентивним прегледима стварамо могућност да болест откријемо у фази када је могућћност за излечењем знатно већа него када лечимо и санирамо поодмакле фазе болести или развојних поремећаја.

Позивам све жене и родитеље да искористе присуство лекара специјалиста у амбулантама насељених места, да издвоје време и унапреде своје здравље и здравље своје деце, јер је превентива стожер сваког здравственог система – наглашава др Мирела Матејић, координатор програма „Гинеколошка и педијатријска здравствена заштита у насељеним местима“.

Кад је реч о раду Дома здравља Панчево, треба поменути да је 23. марта потписан уговор између ове здравствене установе и Покрајинског секретаријата за здравство, вредан 4.4 милиона динара, а којим ће Дом здравља добити нови аутоклан са пакерицом, што је значајно како би безбеност пацијената била на највишем могућем нивоу, посебно данас, у време пандемије.

(Старт 013)