ДРУГИ МАНДАТ... Биљана Ђуровић

Разговор с поводом

Биљана Ђуровић, директорка Основне школе Гоце Делчев” Јабука

ВРАТИТИ ШКОЛСТВУ СТАТУС КОЈИ ЗАСЛУЖУЈЕ

• ОШ “Гоце Делчев” у Јабуци обележила је 112. годишњицу почетка рада и у склопу прославе овог јубилеја, између осталог, ученици су, на предлог Ђачког парламента, украсили двориште школе садњом новог цвећа, фарбањем, цртањем…

Основна школа “Гоце Делчев” у Јабуци је образовна установа са веома дугом традицијом. Ова школа је почела са радом још 1912. године и ових дана бројним активностима ученици и запослени обележили су 112. годишњицу своје школе.

Како за Старт 013 каже Биљана Ђуровић, директорка ове школе, поводом Дана школе, који се обележава почетком маја, на дан смрти Гоце Делчева по којем је школа и добила име, организоване су активности током целе недеље међу којима је централно место заузела приредба којој су, поред ученика и наставника школе, присуствовали и бројни гости.

– Читава недеља, после првомајских и ускршњих празника, била је посвећена обележавању Дана школе. У понедељак смо имали концерт музичких талената, ученика који свирају неке инструменте, у уторак су ученици, на иницијативу Ђачког парламента, уређивали школу и школско двориште садњом цвећа, фарбањем, уређењем, цртањем по асфалту и другим активностима. Среда нам је била дан без наставе већ смо сви, са гостима школе уживали у приредби која је припремљена за Дан школе – каже директорка Ђуровић и додаје да су преостала два дана била разервисана за квизове, радионице и сличне активности ученика, као и спортске активности.

Ова школа има дугу традицију, истиче директорка и напомиње да се данас настава одвија у две зграде, старој која је подигнута 1912. године и новој, која јој је, због све већег броја ученика, придодата 1963. године.

НА НИВОУ… све учионице су опремљене за кабинетску наставу

Школу данас похађа нешто преко 500 деце, укључујући ту и предшколце и две групе у вртићу, који функционишу у склопу школе. О њима брине 72 запослена, каже наша саговорница, истичући да и ова школа, као и многе друге, пати од смањења броја ученика из године у годину.

– Када сам ја ишла у ову школу, било је преко 800 ученика, сваки разред је имао по пет одељења, Данас имамо по три одељења, а бојим се да ћемо ускоро стићи и до само два одељења. Само у односу на прошлу школску годину имамо скоро цело једно одељење мање, по броју ученика. Ипак, надам се да ће се то променити, да ће се у Јабуку доселити људи пошто је ово село све боље за живот, близу је Панчева, повезано је, јефтиније, и што је најважније, природа је изузетна – оптимистична је директорка Ђуровић, која је и сама похађала ону школу, а у коју се, после завршеног школовања, вратила као професор српског језика. После десет година рада у њој, постаје директорка школе, а после тог, првог мандата, и паузе од неколико година, данас је поново на челу школе, у свом другом мандату.

Директорка, са задовољством истиче да ову школу краси и сложан колектив, наставници који су посвећени својим ученицима. Да је тако, најбоље показују успеси ученика на различитим такмичењима на свим нивоима, до којих се не би дошло да нема све те посвећености наставника коју и сами ученици препознају и узвраћају својим радом и трудом. Школа има и факултативни предмет Македонски језик са елементима националне културе, који похађа око 30 ученика од првог до осмог разреда, а за које је задужена наставница Милица Куловски.

ЈОШ ФАСАДА… засад неостварена жеља директорке, али, нада се, не још дуго

Када је реч о свакодневном раду школе, треба поменути да су недавно, уз помоћ Града Панчева, уређени ходници у старој згради школе, и то, како каже наша саговорница, после једне посете градоначелника Александра Стевановића, који се тада уверио у каквом су стању ходници, да би Град веома брзо реаговао.

– Бескрајно сам захвална локалној самоуправи и Градском већу, који су имали слуха за нашу школу и помогли у уређењу ходника који су данас у одличном стању. Град Панчево нам је такође помогао и у уређењу топле везе између две зграде, док смо средства за замену столарије добили на конкурсу НИС-а. На другом конкурсу смо од НИС-а добили и средства за опремање информатичког кабинета као и опремање школске медијатеке – подсећа наша саговорница на све што је у претходном периоду урађено на уређењу школе коју она води. Како даље каже, фасада је следећи корак ка уређењу школе. Корак на који ће се морати сачекати јер потребна средства нису мала. Упркос томе, директорка се нада да ће се појавити прилика да се и фасада школске зграде уреди, како ова школа и заслужује.

– Уређење фасаде је и једна дд мојих, до сада, неостварених жеља, када је реч о послу. Наравно, највећа ми је жеља да се образовању врати статус и поштовање које заслужује у једном друштву, да се промени однос, не само према наставницима већ и према ученицима и просвети уопште и да се врати некадашњи квалитет образовању – закључује Биљана Ђуровић, директорка ОШ Гоце Делчев” у Јабуци.

И. Владан