Црвени крст Панчево

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

У сусрет обележавању Светског дана добровољних давалаца крви, Црвени крст Панчево, Удружење оболелих од мултиплог мијелома Србије и Завод за трансфузију крви Војводине, под слоганом “Испружите руку за живот”, организују хуманитарну акцију добровољног давања крви у суботу, 8. јуна, од 10,00 до 14,00 часова, на две локације у Панчеву.

Једна локација је у просторијама Црвеног крста Панчево, у Улици Жарка Зрењанина, број 15, а друга у трансфузиомобилу, савремено опремљеном наменском возилу за прикупљање крви на терену, који ће бити паркиран на углу улица Војводе Живојина Мишића и Војводе Радомира Путника.

Давалаштво помаже стварању опште атмосфере снажне солидарности јер је познато да је давање крви чин солидарности који јача друштвену кохезију којом се гради дух заједништва.

Наше суграђанке и суграђани су пример грађана који на себи својствен начин исказују хуманост, не само када за то постоји прека потреба већ и делима која су део њихове свакодневице и тиме подстичу заједништво и солидарност.

Позивамо их да и у суботу наставимо да корачамо заједно, путем хуманости!

Овим путем настојимо и да охрабримо људе доброг здравља да редовно дају крв како би се побољшао квалитет живота пацијенткиња и пацијената чије је лечење засновано на трансфузији, као што су оболели и од мултиплог мијалома.

Широм света 14. јуни се обележава као Светски дан давалаца крви. У сусрет дану, и тим поводом, у суботу, 08.06.2024. мобилисали смо све сопствене и заједничке ресурсе како би послали јасну поруку захвалности појединцима/кама који дају крв као и свим нашим сарадницима који подстичу људе да постану нови даваоци.

Намера нам је да манифестацијом која ће бити одржана у суботу, пригодним и пратећим садржајима у виду здравих намирница и биљних производа намењених баланисираној исхрани, као и у сарадњи са здрaвстеним особљем Завода за трансфузију крви Војводине пружимо одговор на различита питања на тему превенције и очувања здравља.

Подршку акцији добровољног давања крви могу да дају све здраве особе, старости од 18 до 65 година. У нашој земљи мушкарци могу дати крви сваких 12, а жене сваких 16 недеља.