НИЈЕ ЗНАО ЗА ПОРАЗ...Александар Суворов

Велике војсковође

Није изгубио ниједну битку, а ратовао је 40 година

СУВОРОВ – ВОЈНИ ГЕНИЈЕ

•Осим што је имао 63 битке, и исто толико победа, био је толико необичан да је тешко наћи икога сличног њему

АЛЕКСАНДАР Васиљевич Суворов (1730-1800) један је до најславнијих и најцењенијих војсковођа у историји Русије. Суделовао је у битци код Кунерасдорфа 1759, у заузимању Берлина и Колберга, у биткама против Конфедерације 1768 – 1772. На поприште руско-турског рата послат је 1773. године да би поразио Турке код Туртукаја и у битци под Козлуџом. Учествовао је и у одбрани Крима.. Као заповедник руско-аустријских јединица поразио је знатно бројније турске снаге у биткама код Фокшана и Рамника, а 1790. је за само две недеље освојио најјачу турски тврђаву Измаил. С њим на челу, руске јединице прешле су 1790. године Алпе   и тако оствариле један од највећих и најтежих похода у историји ратовања.

    Суворов је ратовао 40 година, водио је преко 60 битака и ниједном није био поражен. Његови посмртни остаци налазе се у Лаври Александра Невског у Санкт Петербургу. На надгробној плочи урезано је „Овде лежи Суворов“. Довољно.

    Спавао је на постељи од сена покривен само плахтом, без одеће на себи. Устајао је сваког дана одмах после поноћи.и онда тако го шетао напред-назад по соби. Пошто би му слуге донеле два ведра хладне воде и велики бакарни лавор, он се пола сата прскао по лицу, држећи лактове у одговарајућем положају. Око један сат почео би да пије чај, и то црни. У мрсне дане са шлагом, у посне без шлага.

    У његовој кући није било огледала, где би га угледао покривао би га одмах плахтама. „Помилуј, Боже, не желим видети другог Суворова“, рекао би успут. Био је изузетно побожан, а богослужење је познавао боље од црквењака. Сем огледала, није волео ни сатове, ни ручне ни џепне. Говорио је да војник и без сата мора знати колико је сати. Лекаре никако није подносио. Војницима који су хтели да иду код лекара говорио је: „Не идите у тај старачки дом. Првог дана мека постеља и укусно јело, а трећег дана мртвачки сандук! Ако ниси здрав, боље попиј чашицу вина са бибером, трчи, скачи, ваљај се по снегу и бићеш здрав!“ Позната је његова реченица: „Што теже на обуци, то лакше у борби“. Због своје издржљивости и избегавања било којих лагодности  Суворов се толико зближио с војницима, којима се браћао са „брате“,  да су га они сматрали оцем.

    Иако је готово стално био у покрету, имао је само један оброк дневно: ручак. За доручак или вечеру пио би чај или вино. Зими и по највећој хладноћи носио је само мундир, без крзненог капута, без ветровке и рукавица, чак и када би цео дан проводио на хладноћи.

    Суворов као да је био одвојио себе од људске заједнице, био је то корак одлучности генија да околности потчини себи, а не себе околностима.

    Био је кнез италијански, гроф од Светог римског царства, велики војвода Сардиније, генерал фелдмаршал Аустрије, генералисимус руске војске…