ЖЕНЕ МОГУ КАД... Зорана Братић, председница Општине Алибунар

Једно питање – један одговор

Зорана Братић, председница Општине Алибунар

НАЈПОНОСНИЈИ СМО НА ОНО ШТО ЧИНИМО ЗА ДЕЦУ

• Као прва жена на челу општине Алибунар, заједно са својим тимом, који чине углавном жене, трудим се да својим радом пружим пример да младе жене својом позитивном енергијом, радом и залагањем могу постићи много тога за средину у којој живе и раде 
• Настављамо са изградњом дечјих игралишта, сређивањем школа…
  • Како са становишта функције коју обављате оцењујете 2021. годину, са свих аспеката, и каква су Вам очекивања од нове, 2022. године?

–  Попут претходне 2020. године и 2021. година је била пуна изазова и проблема, пре свега због епидемије изазване коронавирусом. Упркос томе, пре свега уз јаку вољу и жељу да својим суграђанима обезбедимо боље услове за живот, трудили смо се да у томе и успемо.

Завршен је кров на објекту ПУ „Полетарац“ у Владимировцу, изграђена су три сасвим нова, по свим стандардима опремљена дечја игралишта у Алибунару, Владимировцу и Селеушу, на шта смо, морам признати, најпоноснији. У Банатском Карловцу смо кошаркашки терен пресвукли мултифункционалном подлогом – тартаном.  Тренутно се изводе радови на фасади Основне школе у Николинцима, за које је средства одобрило Министарство правде Републике Србије. Заједничким средствима буџета општине Алибунар и Фонда за капитална улагања  АПВ финансирају се радови на канализацији у Алибунару који су у току. Урадили смо и проширење водоводне мреже у Љубљанској улици у Селеушу.

У оквиру редовног одржавања општинских путева и улица, на иницијативу грађана Банатског Карловца, реконструисали смо прилаз стамбеним зградама у центру Банатског Карловца, где је прошле године избио пожар. Током 2021. године улагали смо у објекте у јавној својини општине: зграду Месне заједнице Селеуш, зграду Дома културе у Николинцима, зграду Месне заједнице Локве где је рађена замена столарије, завршена је фасада на згради Месне заједнице Владимировац.

Јавном комуналном предузећу „Универзал“ Алибунар обезбедили смо капиталну субвенцију за куповину камиона аутоподизача контејнера, набавили смо контејнере и канте и за сва насељена местима. Издвајамо и издвајаћемо средства за унапређење комуналних делатности и заштите животне средине.

Успешно смо завршили акцију за добијање картице „Цена минус 3+“ за родитеље са троје или више деце са Удружењем„Покрет за децу три плус“ из Чачка, где ће попут других локалних самоуправа, породицама са троје и више деце бити омогућене картице за куповину под знатно повољнијим условима. У 2021. години наставили смо са реализацијом Одлуке о финансијској подршци породицама са децом, исплатом накнада за прво, друго, треће и четврто дете, доделом беби пакета и аутоседишта.

НЕ СЛУЧАЈНО… радна посета Милке Миловановић Минић, државне секретарке у Министарству за бригу о породици и демографију (друга с десна) Алибунару

Можемо се похвалити да смо једна од успешнијих општина у области пољопривреде, како по количини издатог пољопривредног земљишта у закуп, тако и по успешно спроведеном програму мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Алибунар за 2021. годину, за који смо издвојили 10.000.000 динара.  Потписано је 140 уговора са нашим пољопривредницима за инвестиције у пољопривредну имовину газдинства – набавка опреме за пчеларство, кредитну подршку – финансирање односно суфинасирање камате за пољопривредне кредите, суфинансирање трошкова ветеринарских услуга и набавке лекова, осигурање усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и регрес за репродуктивни материјал. На 88. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду Општини Алибунар је додељено признање за предвиђене подстицаје развоју агробизниса на својој територији у току 2021. године.

Свестрано смо помагали Дом здравља Алибунар како бисмо се заједно изборили у борби против корона вируса. Почев од октобра месеца спроводи се, заједно са Покрајинским секретаријатом за здравство и акција „Бори се као жена“, где је обезбеђен бесплатан мамографски преглед жена старијих од 40 година. Заинтересованост је огромна, што је свакако похвално и на овакав начин ћемо спасити доста живота. Дом здравља “Алибунар“ добио је од Покрајинске владе једно возило за превоз пацијената на дијализу и једно путничко возило за потребе рада патронажне службе Дома здравља.

Буџетом за 2022. годину, планирамо, пре свега, да у свим местима у Општини Алибунар изградимо дечија игралишта, као и на излетишту на Девојачком бунару, како би се створили бољи услови и побољшао квалитет живота  генерацијама које долазе. Визија јесте да се изгради једна стабилна заједница окренута посебно најмлађима, подстицању њихове креативности и здравом одрастању. Оно што очекујемо у наредној години, јесте изградња нове зграде ПУ „Полетарац“ у Банатском Карловцу, а у сарадњи Министарством просвете и Светском банком која би требало да финансира извођење радова. Заједничким средствима из општинског и покрајинског буџета израдиће се пројектно-техничка документација за нови објекат основне школе у Алибунару. Буџетом за 2022. годину повећана су издвајања за удружења грађана, верске заједнице и спортска удружења.

Износ од 10.000.000 динара ћемо и у 2022. години издвојити за програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Алибунар, издвојићемо средства за опремање пољочуварске службе, набавку противградних ракета и као и до сада финансираћемо накнаде за рад стрелаца и рад пољочуварске службе. У 2022. години планирана су средства за извођење радова на уређењу каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта, одржавање, санацију и реконструкцију атарских путева, геодетске услуге, као и за пошумљавање пољопривредног земљишта.

У 2022. години планирамо да решимо проблем парка у Алибунару, определили смо потребна средства за израду извештаја стања стабала парка и услугу орезивања и сече предметних стабала сходно израђеном извештају. Фокус нам је сређивање паркова по насељеним местима, те ћемо поред дечијих игралишта за паркове у 2022. години, обезбедити и потребан парковски мобилијар. Такође, планирамо и уређивање тротоара по свим насељеним местима у 2022. години.

Настављамо са бесплатним превозом ученика, студената, као и социјално угроженог становништва, набавком школског прибора за децу из социјално угрожених породица. Донели смо Одлуку о пружању помоћи студентима са територије општине Алибунар којом ову помоћ исплаћујемо свим студентима са територије општине Алибунар. Награђивали смо најбоље ученике, што ћемо наставити и у 2022. години.

ДЕЦА ДА, АЛИ И „ТРЕЋЕ ДОБА“… Зорана Братић и Марина Томан, начелница ЈБО у посети пензионерима у Владимировцу

И ове године ћемо наградити најуспешније спортисте у општини Алибунар, а финансирали смо и учешће младих каратиста на Балканском првенству. У 2021. години успешно су реализоване две трке, пролећна и јесења „ Фокс траил“ на Девојачком бунару, као и бесплатна школица пливања на базену у Девојачком бунару. Бесплатну школицу похађала су деца узраста од 5 до 11  година. На овом туристичком локалитету организовали смо у току летњих месеци и сабор пчелара и концерт за наше суграђане. По први пут, у 2021. години смо заједно са Министарством за бригу о селу организовали „Михољске сусрете села“, чиме смо окупили мештане свих насељених места,  децу, удружења жена и културно-уметничка друштва, представљена је традиција свих националних мањина у општини Алибунар, њихове културно уметничке игре и биран је најбољи литерарни рад на тему „Моје село“. У сарадњи са овим министарством, Општина Алибунар је реализовала и куповину три сеоске куће са окућницом.

У наредној 2022. години, трудићемо се и настојати да унапређујемо услове живота у нашој општини, и то кроз улагања у образовање, здравство, социјалну заштиту, инфраструктуру, комуналне делатности, туризам, спорт и културу. Као прва жена на челу општине Алибунар, заједно са својим тимом, који чине углавном жене, трудим се да својим радом пружим пример да младе жене својом позитивном енергијом, радом и залагањем могу постићи много тога за средину у којој живе.

У име Општине Алибунар свима желим срећну Нову 2022. годину.

Старт 013

Пројекат „Општина Алибунар – грађанин у функцији актера локалне самоуправе општине“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.