СВАКА ЧАСТ... и многи старији би могли да се угледају на њих

Панчево

Милица Тодоровић, секретар Црвеног крста Панчево

ДОБРО ЈЕ, МОЖЕМО СЕ ОСЛОНИТИ ЈЕДНИ НА ДРУГЕ!

• Тимови волонтера Црвеног крста Панчево су од почетка примене ванредних мера за сузбијање ширења коронавируса активни у пружању помоћи најстаријим Панчевцима по питању набавке хране и лекова

Волонтерке и волонтери Црвеног крста Панчево су се у  пуном капацитету укључили у активности помоћи грађанима од самог почетка проглашења ванредног стања у Србији. Почев од понедељка 16. марта они су изашли на терен како би пружили помоћ својим суграђанима, онима старијим преко 65 година, који су у својим кућама и који зависе од волонтерске подршке у набавци хране, лекова и осталих потрепштина неопходних за свакодневни живот. А о томе како Црвени крст Панчева и тимови волонтера функционишу у околностима ванредног стања разговарали смо са Милицом Тодоровић, секретаром ове организације у овом граду.

ПОНОСНА, ИМА И НА КОГА… Милица Тодоровић
  • Град Панчево је 16. марта успоставио рад кол-центра са три телефонске линије, 308-950, 308-960 и 308-736 које су отворене 24 часа дневно. Сви позиви упућени од стране лица старијих од 65 година, а који немају  никог  млађег  или никог од комшија који би им притекао у помоћ, прослеђују се Црвеном крсту Панчево. Ми тада контактирамо позиваоце и договарамо се око доласка волонтера ради преузимања списка са потребама тих наших суграђанки и суграђана. У зависности од броја позива и потреба за одласком на терен, формирали смо више волонтерских тимова, неколико тимова је у покрету, а један тим се налази  у мегамаркету “Родић“. Њима се, одмах након преузимања, путем вибера, прослеђује списак  потрепштина и они одмах крећу са набавком намирница и лекова, уз помоћ особља у маркету, како би што брже пронашли све потребне намирнице. У близини се налази и апотека тако да уз најмање могуће губљење времена ради одласка на више локација по лекове и намирнице, набавка завршава у што краћем  времену – објашњава секретарка панчевачког Црвеног крста начин на који ова организација помаже најстаријим Панчевцима, који се налазе у изолацији у својим домовима, да набаве све што им је потребно од хране и лекова. Како она даље каже, други волонтерски тим долази по припремљене артикле, врши плаћање и уз узимање рачуна и кусура, враћа се до суграђанки и суграђана како би им уручили све што им је купљено. Наша саговорница каже да са овим суграђанима постоји договор да на списку за набавку буде све оно што им је  потребно за неки период од пар дана како би волонтерски тимови стигли на све адресе и свима који имају овакву потребу и помогли.

Милица Тодоровић се слаже да ће омогућавање нашим најстаријим суграђанима да недељом у јутарњим сатима сами иду у набавку још више свима њима олакшати набавку свакодневних потрепштина.

  • Желим да ставим акценат на младим људима, средњошколцима, нашим волонтеркама и волонтерима који су се са пуно воље  одазвали овом позиву. Њих је за сада између 15 и 20 и то је довољан број за потребе које постоје. Они су свакодневно у препознатљивим униформама Црвеног крста Панчево, са потребном заштитном опремом ради безбедности, како своје тако и оних код којих одлазе. Црвена боја наших униформи је додатна сигурност за све који отварају врата онима који су се понудили за помоћ а њих је заиста пуно – каже наша саговорница и наводи да се велики број лица, и млађих и старијих   јавио Црвеном крсту ради волонтирања и на томе смо има захвални. То улива наду да можемо да се једни на друге ослонимо када је за то исказана потреба, сматра Милица Тодоровић. Она даље каже да Црвени крст Панчево те волонтере за сада  још увек није позивао јер ситуација тренутно не изискује додатна ангажовања волонтера и баш ту чињеницу наша саговорница оцењује као добру страну ове ванредне ситуације у којој смо се сви нашли.
ОСЛОНАЦ ЗА БУДУЋНОСТ… и прослава рођендана прилагођена околностима
  • Ово је прва ванредна ситуација у животима ових младих људи и нека буде и једина. Нека њихова улога волонтера остане и даље у сфери помоћи и бриге о свима нама на већ препознатљив начин, кроз вршњачке едукације на различите теме које јесу од виталног значаја за свакодневни и безбедан живот свих. Кроз различите кампање, веома маштовите и интересантне, како то већ младост може да осмисли, а на тему подизања свести из области превенције здравља. Наши волонтери су едуковани за различите програме Црвеног крста и уз поштовање Кодекса волонтера на веома интерактиван начин су оспособљени за највише циљеве организације Црвеног крста а то су хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност – наглашава секретарка Црвеног крста у Панчеву Милица Тодоровић и позива све грађане Панчева да подрже ове младе људе који  су ових дана заслужни за много, много осмеха и озарених лица наших старијих суграђанки и суграђана.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево