ДОМАЋИНСКИ... Александар Стевановић, градоначелник Панчева

Једно питање – један одговор

Александар Стевановић, градоначелник Града Панчева

НОВА ЕРА ДРУШТВЕНОГ И ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА ГРАДА

• Град Панчево је на новом развојном путу, практично је пре пар година почела нова ера економског, урбанистичког, комуналног и друштвеног развоја у граду и свим насељеним местима, чији су покретач, поред визије руководства и напорног рада на унапређењу у свим областима, биле и велике директне стране инвестиције које су успешно реализоване
  • Како са становишта функције коју обављате оцењујете 2021. годину, са свих аспеката, и каква су Вам очекивања од нове, 2022. године?
  • Наш задатак био је изузетно тежак и у 2021. години, јер смо зацртали да наставимо и завршимо све капиталне пројекте и још више унапредимо услуге, а условима пандемије коронавируса. Велики изазов је стављен пред локалне самоуправе да очувају радна места, привреду, али и дух својих заједница и да истрају у борби против овог вируса. Као локална самоуправа све смо учинили да олакшамо овај период што више можемо свим нашим суграђанима. Настављамо наш задатак пратећи пут председника Александра Вучића и Владе Србије, а то је отварање нових радних места, привлачење инвестиција, изградња што повољнијег и привлачнијег пословног амбијента.

Као одговорна и озбиљна локална самоуправа у овом тешком периоду били смо добри домаћини и успели смо да сачувамо буџет нашег града и он је стабилан. Без обзира на све ове околности успели смо да обезбедимо нормално функционисање свих градских служби. Обезбеђена су средства за функционисање свих школа и вртића, за функционисање комуналног сектора, редовно се исплаћиване субвенције и сва друга давања, а  настављене су и инвестиције, пре свега, у путну инфраструктуру и реконструкцију саобраћајница у Панчеву, каква није рађена преко четири деценије, а сад настављамо и са ширењем пословне зоне “Север”.

Град Панчево је на новом развојном путу, практично је пре пар година почела нова ера економског, урбанистичког, комуналног и друштвеног развоја у граду и свим насељеним местима, чији су покретач били, поред визије руководства и напорног рада на унапређењу у свим областима, и велике директне стране инвестиције које су у Панчеву успешно реализоване.

У свим областима је подједнако уложено заиста много труда и рада. Унапређење сарадње комуналног сектора, повезивање јавно-комуналних предузећа, даље унапређење рада Градске управе и свих служби у оквиру система локалне самоуправе, наставак улагања и опремање зона, као и унапређење пословног амбијента, али и у области културе, социјалне заштите и образовања, даља награђивања наших најталентованијих ученика и студената и морамо бити свесни колико је то важно и колики је труд уложен да би све функционисало као да се не суочавамо са незапамћеном ситуацијом каква је услед пандемије ковида-19.  Северна индустријска зона у Панчеву, односно Север 1 и Север 2, је нешто на шта смо изузетно поносни. То је био наш највећи задатак, који смо успешно одрадили, прављење погодног амбијента за све потенцијалне инвеститоре. То су две индрустријске зоне у којима имамо већ два велика инвеститора, ЗФ и Бросе, две велике немачке компаније. Изградили смо сву путну и комуналну инфраструктуру потребну за функционисање те две зоне. У циљу побољшања пословног амбијента сада радимо на изградњи нове индустријске зоне, Север 3, и она ће се налазити прекопута магистралног пута, код Севера 1 и 2.

ПОДРШКА ГРАДА… уручивање уговора за повећање енергетске ефикасности

Скупштина града Панчева је протекле недеље  усвојила Одлуку о доношењу Плана детаљне регулације Северне индустријско-пословно-производне зоне и ми настављамо даље са опремањем, како бисмо могли да је понудимо тржишту, да омогућимо постојећим инвеститорима да прошире своје капацитете или да дођу нови инвеститори, јер  интересовања и те како има.

Панчево има и велики туристички потенцијал, који је тренутно само делимично искоришћен. Морамо ћемо више порадити на увођењу природног наслеђа у туристичку понуду, што подразумева искоришћење пуног потенцијала река Тамиш и Дунав. Један од најважнијих пројеката у том смислу је реконструкција Тамишког кеја, изградња панчевачке променаде, са циљем искоришћења пуног капацитета једног од највећих и најлепших ресурса Панчева – наше реке Тамиш. Желимо грађанима да вратимо реку и грађане реци – и да она буде наш понос и симбол. Предвиђено је да се сложени радови изведу на потезу од моста на Тамишу до Бродоремонта и наши суграђани ће ускоро моћи да уживају уз реку.

Што се тиче планова за даље, Одлуком о буџету за 2022. годину планирамо да наставимо започете инвестиције и капиталне пројекте. Наравно, имали смо корекције услед пандемије коронавируса, али и новим буџетом смо наставили да планирамо неке нове инвестиције, да планирамо даље уређење нашег града. Наставићемо даље уређење, односно реконструкцију и рехабилитацију путне инфраструктуре на територији града Панчева, као и свих девет насељених места. Очекује нас уређење и изградња комуналне и путне инфраструктуре, реновирање здравствених установа, ту мислим пре свега на Општу болницу, уређење школа, изградња вртића, спортских терена, кеја.

Када говоримо о сарадњи са осталим нивоима власти, она је константно све боља и боља.  Захваљујући напорима на државном нивоу и велике подршке коју град Панчево има, пре свега председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, успели смо да реализујемо велике инвестиције и поставимо Панчево на место које заслужује, а то је да буде поново индустријски гигант. Такође, сарадња са покрајинским нивоом власти је одлична и имамо важне пројекте у Панчеву које су Покрајинска влада и покрајински секретаријати суфинансирали, а морам да истакнем и одличну сарадњу са Јужнобанатским управним округом.

И на крају, свим суграђанкама и суграђанима желим све најбоље у 2022. години, да коначно престане пандемија и да се сви вратимо нормалном функционисању, послу, дружењу, желим им да своју личну, пословну и породичну срећу остваре у нашем Панчеву, а ми настављамо да радимо и да стваримо све предуслове за то.

Старт 013

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево