УНИЦЕФ И НИС

Здравственим установама у Србији донирано 50 протокомера

ЗНАЧАЈАН ДОПРИНОС БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ

• Набавку протокомера омогућила је компанија НИС, која се одазвала позиву УНИЦЕФ-а • Донацију су добили Клинички центар Србије, КБЦ Драгиша Мишовић, Инфективна клиника и Клиника за пулмологију

  УНИЦЕФ је доставио 50 протокомера Клиничком центру Србије и КБЦ Драгиша Мишовић. Набавку протокомера омогућила је компанија НИС која се одазвала УНИЦЕФ-овом позиву приватном сектору за прикупљање средстава за набавку опреме за здравствене установе у Србији. Из овог контингента протокомера, 20 је намењено Инфективној клиници, 10 Клиници за пулмологију, 10 Клиничком центру Србије и 10 КБЦ Драгиша Мишовић“.

  „Подршка здравственим установама један је од темеља друштвено одговорног пословања НИС-а. Желимо да, колико је у нашој моћи, допринесемо напорима Србије на сузбијању епидемије и зато смо се одазвали позиву УНИЦЕФ-а за набавку потребне медицинске опреме. То је уједно начин да искажемо захвалност лекарима на њиховим ванредним напорима у овом периоду, као и да допринесемо да наши суграђани имају још боље услове за лечење. Ова епидемија је показала колики је значај солидарности и НИС ће и у наредном периоду, као и до сада, наставити са снажном подршком заједници“, изјавио је Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

  Док најугроженији пацијенти добијају подршку помоћу респиратора, протокомер је основна кисеоничка потпора намењена за готово 70 одсто пацијената оболелих од вируса корона којима су потребне додатне количине кисеоника.

  „Захваљујући партнерству са пословном заједницом и њиховој истинској солидарности, UNICEF је набавио значајне количине медицинске и заштитне опреме како би, од самог почетка епидемије, подржао здравствени систем Србије и пацијентима оболелим од COVID-a омогућио квалитетну здравствену заштиту. Драго нам је да нам се прикључила овако значајна компанија као што је НИС и помогла нам да обезбедимо 50 протокомера који су сада најпотребнији здравственим установама“, изјавила је др Јелена Зајегановић Јаковљевић, руководитељка Програма за здравље и рани развој деце у УНИЦЕФ-у у Србији. „УНИЦЕФ наставља да пружа потребну подршку лекарима и свим другим здравственим радницима и сарадницима, јер само заједно можемо успешно да превазиђемо изазове са којима се суочава здравствени систем због новог коронавируса“, додала је она.

  Директор Клиничког центра Србије, професор др Милика Ашанин, изразио је захвалност УНИЦЕФ-у за донацију најквалитетнијих апарата за кисеоничку терапију.

  “Желим да захвалим УНИЦЕФ-у што је уз нас од самог почетка епидемије, а данас заједно са НИС-ом. Протокомери кисеоника које смо данас добили, неопходни су за лечење пацијенaта оболелих од COVID-а, јер им омогућавају да добију додатни кисеоник, олакшавају тегобе и тиме многим пацијентима помажу да избегну фазу у којој је респиратор неопходан. Клинички центар Србије је заједно са Инфективном клиником и Клиником за пулмологију добио до сада укупно 95 протокомера кисеоника и 10 нових, најсавременијих респиратора, док у наредном периоду очекујемо да нам стигне и 30 кисеоничних концентратора. Нама је то изузетно важна и неопходна опрема и верујемо да ће се наша сарадња са УНИЦЕФ-ом наставити истим интензитетом и у наредном периоду“.

  УНИЦЕФ је у јулу послао апел пословној заједници за прикупљање средстава за набавку протокомера. Захваљујући брзом одговору приватног сектора, УНИЦЕФ је до сада прикупио средства за набавку 411 протокомера.