ИЗ ПРОЈЕКТА У ПРОЈЕКАТ... Зденка Јокић

СРЕЋНА 2020.

Зденка Јокић, директорка ЈКП „Грејање“ Панчево

И ГРЕЈАЊЕ НА ПУТУ КА ДРУШТВУ „ЗЕЛЕНИХ ГРАДОВА“

• Све оно што је требало урадити да би и нова грејна сезона била успешна, то је и урађено
• У топланама је замењено све што је требало заменити, и то са знатно квалитетнијом уређајима, и што се тиче енергетске, али и еколошке ефикасности

Грејна сезона је одавно почела, јесен је била никад топлија, зима тек што је почела, тако да ће уштедити и они који користе чврста горива за загревање, али и они који од Србија-гаса купују гас да би га „послали“ у 12.570 стамбених јединица и преко 600 пословних објеката.

Не знамо колико су поскупели дрва и угаљ, али знамо да је Србија-гас  цену „свог“ производа повећао за око 30 одсто! Зашто и због чега, то зна Бајатовић, а, то шта ће у будућности бити са „токовима“ гаса из Русије преко „севера“ или „југа“,  зна само Бог, или можда и Макрон или Меркелова, под условом да нас некада очекују у свом друштву.

Али то је већ тема која превазилази могућности наше перцепције будућности, те се стога окрећемо теми која нам је много ближа, уз топле радијаторе, ту поред нас.

А да би ти радијатори били топли требало је доста тога урадити и пре почетка грејне сезоне, али богами и кад је она почела, јер неке цеве на неким местима нису могле да издрже пролазак топлог гаса кроз њих, па ни за овако неуобичајено високу јесењу  температуру.

Е, о томе, и не само о томе, разговарамо  са особом која то не само да најбоље зна, него и која поседује и способност да то што зна пренесе на најубедљивији начин, који не оставља никакве сумње да нешто од тога може бити другачије.

Наша саговорница је, време је да и то кажемо,  директорка панчевачког ЈКП „Грејање“ Зденка Јокић, жена која не само да уме  аргументовано и са посебним стилом да каже оно шта је важно да се каже, него и директорка која је од „Грејања“ направила успешно и профитабилно предузеће, што је препознала и ПКС – Регионална комора Панчево, која јој је прошле године доделила високо признање за успехе у вођењу овог комуналног предузећа.

-Све оно што је требало урадити да би нова грејна сезона успешно почела, то је и урађено. У топланама је замењено све што је требало заменити, и то са знатно квалитетнијом уређајима, и што се тиче енергетске, али и еколошке ефикасности. Тако од ове грејне сезоне, у Топлани на Котежу 2, у функцији су два нова економајзера, која су успешно прошла хидротест, тако да су котлови спремни за све температурне изазове. Ова инвестиција, вредна 22.100.000 динара, без ПДВ-а, исфинансирана је из сопствених средстава, а допринеће смањењу потрошње гаса за производњу топлотне енергије – истиче директорка Јокић, додајући да економајзери повећавају степен искоришћености природног гаса и штеде енергент јер преузимају део преостале енергије у димним гасовима после њиховог изласка из котлова и тада служе за предгревање воде која поново улази у котао.

Иначе, само од ове инвестиције, очекује се уштеда у потрошњи гаса од око три одсто, што с обиром на испоручену количину топлотне енергије током грејне сезоне није нимало занемарљива цифра.  Али ту није крај инвестицијама које ће у још већој мери смањити потрошњу гаса.

Наиме, на истој топлани, оној на Котежу 2, постављена је и контејнерска котларница за загревање санитарне топле воде, капацитета 1200 киловата, чија је вредност 12.400.000 динара. Од наше саговорнице сазнајемо да се од овог посла очекује уштеда од још два одсто укупне потрошње гаса, „јер у летњем периоду за загревање топле воде користи се гасни котао  и соларни колектори, а уградњом контејнерске котларнице, топлана ће смањити коришћење гасног котла, а самим тим и потрошњу гаса као енергента током летњих месеци, а у првом кварталу 2020 године биће постављен и потпуно нови котао вредности 60.000.000 динара.

Кад смо код Котежа 2, следи и нова инвестиција из програма коришћења соларне енергије. Уз донацију УСАИД-а од 100.000 долара, биће набављено још 200 соларних панела. – Тај посао, каже наша саговорница,  мора да се заврши до 31. децембра ове године, након чега ће уштеда гаса за испоруку топле потрошне воде за око 2000 корисника бити већа, али и што ће бити још један значајан допринос еколошкој слици града.

У прилог томе иде и чињеница да је ЈКП „Грејање“ укључено и у пројекат „Зелених градова“, тако да се и на том плану, уз помоћ ГИЗ-а, ЕБРД-а и других донатора, очекују нове инвестиције у одрживе изворе енергије, уз све мање коришћење фосилних горива.

ЈКП „Грејање“ је укључено и у програм дуалног образовања, тако да ће то бити прилика за ученике панчевачке Машинске школе да своја стечена занатска умећа провере у пракси, па и да и ту нађу посао, јер је све мање мајстора, посебно заваривача, јер је након њиховог одласка у пензију све теже наћи некога ко би их квалитетно заменио.

А кад је реч са проблемима, куд баш да са њима завршимо, то су стари топловоди, тако да често долази до пуцања цеви, и ето невоље.

-Како бисмо решили тај проблем, односно ушли у посао занављања старих и дотрајалих топловода, потребна нам је и финансијска подршка, зато тражимо заинтересоване донаторе, надам се да ћемо их наћи, и онда почети и тај велики посао од великог значаја, јер због престарих топловода губи се много енергије, а још и кад пуцају, а што је све чешће, није лако, али… нека ту станемо.

Не сумњамо да ће директорка, каква је Зденка Јокић, и тај убрзо успети убрзо да реши. Као и многе друге пре тога!

С. Батало